Kinderopvang kindergarden 11
Kinderopvang kindergarden 11
114 09 mrt

4x de voordelen van vervelen

Wanneer heeft u zich voor het laatst flink verveeld? Vast al heel lang geleden. We zijn het niet meer gewend om even niets te doen: i-Pad, tv of mobieltje zijn altijd voorhanden. Terwijl het juist zo goed is om af en toe even niets te doen. Dat geldt voor groot én klein!

Even vervelen is niet erg 

Een kind dat zich verveelt, is niet erg. Vervelen leidt namelijk tot:

 1. Rust
  Zeker voor kinderen is verveling soms noodzakelijk om prikkels te verwerken.
 2. Aandacht voor jezelf
  Niet in beslag genomen door speelgoed of een scherm? Dan gaat de aandacht vanzelf naar sensaties zoals de zon op je huid of het vermoeide gevoel in je lijf. Even tot jezelf komen.
 3. Creativiteit
  Bij ‘even niets doen’, krijgen de hersenen tijd om te ontspannen. Ze verwerken eerdere ervaringen en gedachten (onbewust), en zo ontstaat creativiteit.
 4. Zelfstandigheid
  Een kind dat steeds vermaakt wordt, krijgt niet de kans om te leren zichzelf te vermaken en zelf dingen te ontdekken. Verveling kan frustrerend zijn, maar frustratie leidt uiteindelijk meestal tot actie en een gevoel van nieuwe energie!

Eerste hulp bij verveelde kinderen

Verveling ombuigen in creativiteit en zelfstandigheid? Schep de goede voorwaarden, bijvoorbeeld met spelmaterialen die de fantasie prikkelen. Dat kan speelgoed zijn, maar ook juist niet-speelgoed, waarvoor kinderen hun eigen functie of verhaal kunnen bedenken: paperclips, touwtjes, lege verpakkingen, restjes stof of klusmateriaal. Kinderen hebben daar vaak urenlang speelplezier van.

Niet te lang onder 4 jaar

Voor kinderen onder de 4 jaar geldt dat verveling niet te lang moet duren. Speelt uw zoon of dochter na zo’n 10 minuten nog niet? Nog geen (zelfbedacht) spel of activiteit verzonnen? Dan is het goed om even te helpen. Benoemen dat uw kind wat rondhangt of er verveeld uit ziet, kan helpen om hem of haar te laten nadenken of vertellen of er iets aan scheelt. En heeft u niet direct tijd voor spel-suggesties? Betrek uw kind dan eens bij uw eigen bezigheid van dat moment. Peuters vinden het vaak enorm stoer om te mogen helpen met was opvouwen of groente wassen.

 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
clock

Kom eens op bezoek

of

Bij Kindergarden zie ik dat het team van pedagogisch medewerkers zich vol overgave inzet om ieder kind een fijne dag te bezorgen waarin het de ruimte krijgt zichzelf te zijn en op een liefdevolle manier wereldwijs te worden. Iedere dag weer!”

Roos van ‘t Lam

vestigingsmanager Amersfoort
×