Kinderopvang kindergarden 17
Kinderopvang kindergarden 17
109 18 jul

TEEK ME OUT!

Buitenspelen is leuk en gezond, heerlijk ravotten in het park of in de tuin. Juist op die plekken komen helaas ook teken voor. Hoe stelt u vast of uw kind een tekenbeet heeft? En wat te doen als dat het geval is? 

Teken komen in het hele land voor: in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren en lijken op kleine, platte spinnetjes. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie. Teken kunnen deze bacterie overbrengen en zo de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica.

Controleren is belangrijk

Controleer uw kind als hij of zij buiten is geweest. Doe dit zowel op lichaam als kleding. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Constateert u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Teek verwijderen

Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voor het verwijderen. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Gebruikt u een tekentang? Volg de gebruiksaanwijzing. Ontsmet hierna het beetwondje. Onthoud datum, tijdstip en waar de tekenbeet zat.

Naar de huisarts?

Een bezoek aan de huisarts na een tekenbeet hoeft niet altijd. Heeft de teek langer dan 24 uur op de huid gezeten? Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is. Is de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. 

Koorts en spierpijn?

Let op het ontstaan van een rode ring (groter dan 5 cm) of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Merkt u dat uw kind klachten krijgt? Is hij of zij grieperig met koorts en spierpijn? Ga naar de huisarts en meld de tekenbeet. Ontstaat er een klein, rood plekje op de plek van de beet? Geen zorgen: dat is een reactie van de huid op de beet zelf.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
clock

Kom eens op bezoek

of

Met kinderen werken is elke dag anders. Samen gaan we op ontdekkingsreis.”

Dieuwke Tesselaar

Uitgeest
×