Kinderopvang kindergarden 30
Kinderopvang kindergarden 30
106 04 apr

Begrip voor het boze kind

Drukke dagen op school, snipverkouden, paar nachten slecht geslapen, drukke mama….. het is een beetje veel voor Dim. Om niks is hij van slag; snel huilen en boos. Heel boos. Op mij. En dat zal ik weten ook. 'Jij begrijpt ook niks... ik praat niet meer met jou, nooit meer'. Je kent het wel.

Ik realiseer mij op dit soort dagen weer hoe hulpzaam het is om je gedurende de dag (en bui) van je kind steeds weer te blijven realiseren dat het echt niet gek is dat je kind boos, verdrietig of zelfs zo nu en dan hysterisch is. Soms is het allemaal gewoon teveel voor ze en lukt het niet om rustig te blijven, vaak weten ze zelf niet eens waarom ze zich zo voelen. Uit frustratie worden ze dan snel boos, vooral op mensen die heel veilig voelen en waar ze veel van houden… dat is geen onwil, maar onmacht!

Wat zit erachter?

Als het mij lukt om mij steeds weer te verplaatsen in mijn mannetje, te blijven bedenken hoe hij zich echt voelt en vooral wat hem op dit soort momenten helpt, dan komen we de dag veel beter door. Als ik me hier goed van bewust ben dan plan ik voldoende tijd met ons in, knuffelen we extra veel, lezen we relaxed onder een dekentje boekjes op de bank en zeg ik dat wat dan te veel is gewoon af. En als hij uit zijn dak gaat of veel groter dan nodig reageert? Dan zeg ik alsmaar in mijn hoofd: 'rustig blijven, hij bedoelt het niet persoonlijk.'

Rust bewaren

Gisteren moest het echt uit mijn tenen komen. Tjee, wat kan het soms moeilijk zijn om rustig te blijven met zo’n schreeuwend, snel van slag en vooral aanvallend monstertje om je heen. Bij het naar bed brengen zei Dim: ‘Het is een fijne dag geworden hè mam? Zeker liefje, een hele fijne dag’, antwoordde ik, gaf hem de dikste knuffel die ik had en plofte daarna moe maar voldaan op de bank. Kinderen groot brengen is soms hoge school, maar oh wat voelt het fijn als het lukt om rust te bewaren op dagen dat je kinderen het een beetje zwaar hebben.

Of dat mij altijd even goed lukt? Nee hoor, natuurlijk niet. De ene dag gaat het me beter af dan de andere dag. We zijn allemaal mensen en geen machines. Ik ook niet, ook al ‘zit ik’ op opvoeden ;-).

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Begrippen als ‘ontwikkeling’ en ‘vertrouwde en veilige omgeving’ zie je in een brochure – Kindergarden geeft er daadwerkelijk inhoud aan.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×