Kinderopvang Kindergarden
Kinderopvang Kindergarden
1 07 nov

De helden van Kindergarden

De huishoudelijk medewerkers: ze zijn de onzichtbare helden van Kindergarden! Ze kennen de vestiging op hun duimpje. Geen vuiltje ontsnapt aan hun kritische ogen. Tijd voor een ode aan al onze huishoudelijk medewerkers. Volgens pedagogisch medewerker Evelien, zijn ze onmisbaar. Ze ging met twee van hen in gesprek en ontdekte het geheime recept van de huishoudelijk medewerker:

'Kijk papa, mag ik een appeltje?' Ze legt vers fruit in de schaal en het jongetje kijkt met grote ogen wat ze aan het doen is. 'Als ik je weer kom ophalen, goed?' zegt hij tegen zijn zoontje. Ze groet het jongetje en zijn vader. De groepen ontvangen de eerste kindjes en zij gaat verder met haar werkzaamheden. Wanneer ik beide huishoudelijk medewerkers vraag wat hen zo aanspreekt in de functie komt meteen het woord passie naar boven drijven. Passie voor koken en passie voor het werken met en voor mensen. Daarnaast spreekt de afwisseling hen beiden erg aan. Dat het meer is dan alleen maar koken voor de groepen is mij wel duidelijk. Soms zie ik beiden als een soort schoonmaak ninja door de gang heen lopen. Er verschijnt op zo'n moment standaard een glimlach op mijn gezicht. We mogen in onze handjes knijpen met zulke 'helden' op de vestiging.

Eten, eten!

Bij Kindergarden vinden we het belangrijk dat kinderen gezond en verantwoord (leren) eten. Als je gezond en verantwoord eet is dat niet alleen goed voor je gezondheid, maar in grote lijnen ook ecologisch verantwoord.

Er klinkt luidkeels 'ETEN' door de groep. Alle kindjes zitten aan tafel en de huishoudelijk medewerker wordt toegejuicht wanneer ze binnen komt. Het eten komt op tafel en ze verlaat de groep. Wanneer ze nog één keer achterom kijkt krijgt ze meerdere kushandjes. En dat de huishoudelijk medewerker gelinkt wordt aan eten is mij meer dan duidelijk als één van hen mij een anekdote toevertrouwd. Sommige kinderen noemen haar namelijk niet bij haar naam. Ze vertelt: 'Laatst was ik mijn boodschappen aan het doen in het winkelcentrum en verderop hoorde ik hard 'eten, eten'. Toen ik mij omdraaide liep daar een kindje van de vestiging samen met haar moeder. Het toverde direct een enorme glimlach op mijn gezicht. Dat is toch uiteindelijk wel iets waar wij het ook voor doen.

15 KG kinderen en PM little detail photography 15

Van alle markten thuis

Dat je bij Kindergarden veel leert bewijzen deze medewerkers wel. Veganistisch, vegetarisch en/of allergieën. Zij draaien hun hand nergens meer voor om. De weekmenu's worden door Kindergarden aangeleverd. Hierbij is alles tot in detail beschreven. Alle ingrediënten worden zorgvuldig afgewogen door de huishoudelijk medewerker. Gelukkig ervaren mijn gesprekspartners beide nog genoeg vrijheid in de keuken om hierin nog enigszins in te variëren. De menu's bij Kindergarden zijn gevarieerd. Zo wordt er gekookt met verse kruiden en specerijen.

'Het ruikt echt heel lekker, ruik jij eens?' zegt één van de kinderen en ze geeft mij een por. We staan even stil op de gang en we ruiken. Het is vakantie op de bso en ik loop met wat kinderen even naar beneden om iets uit de keuken te pakken. De heerlijke etensgeuren komen ons tegemoet. De kinderen stormen de keuken in en willen direct in alle pannen kijken. De huishoudelijk medewerker lacht en legt aan ons uit wat we vandaag gaan eten. Eerlijk is eerlijk, niet iedereen heeft zin in wat er in de pannen staat te pruttelen. Maar bij de lunch proeft toch ieder kind van de heerlijke warme maaltijd.

05 KG BSO Houten little detail photography 5 

De huishoudelijk medewerker ondersteunt de vestiging zodat de kinderen in een schone, veilige en gezonde omgeving kunnen verblijven. Zij verrichten huishoudelijke taken en ondersteunen de groepen. Zij zorgen ervoor dat de vestiging schoon, verzorgd en gezellig is. Daarnaast bereiden zij dagelijks een gezonde, warme lunch voor de kinderen (en pedagogisch medewerkers).

'HH dagen'

Al onze huishoudelijk medewerkers worden jaarlijks verwacht op de zogeheten 'HH dag'. Een dag bedoeld om van elkaar te leren en kennis op te doen. De afgelopen tijd zijn deze dagen weer geweest. Het is altijd een gezellige bedoeling met zoveel vrouwen (en een enkele man) bij elkaar. Maar er wordt niet alleen maar (bij)gekletst er wordt zeker ook wat geleerd. Hoe reageer je bijvoorbeeld in bepaalde situaties? Waar loop je tegenaan tijdens je werk(zaamheden)? Essentiële zaken om dagelijks met een nieuwe dosis energie aan de slag te gaan als je het aan mij vraagt. Een dag waar de huishoudelijk medewerker centraal staat.

image

image 1

'Kijk papa, mag ik nu een appeltje?'. Ze staan na een gezellige dag bij Kindergarden in de gang. 'Pak maar jochie' zegt hij. Samen lopen ze tevreden naar buiten. Deze ode is voor jullie, lieve huishoudelijk medewerkers. Waar zouden we zonder een ieder van jullie zijn...

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Veiligheid en liefdevolle aandacht geven aan alle kindjes, zodat zij het vertrouwen hebben om zelf te gaan ontdekken. Dat is waar we ons iedere dag weer met het hele team vol overtuiging en toewijding voor inzetten.”

2511

Marloes Janssen

Vestigingsmanager Kindergarden Amsterdam Vondelstraat
2511
×