Kinderopvang kindergarden 41
Kinderopvang kindergarden 41
109 01 nov

De klimmende dreumes

Als je thuis een dreumes in de groei hebt, herken je het vast: klimmen en klauteren. Via de bank op de vensterbank en de hele dag de trap op en af. Als ouders natuurlijk best spannend om je kind overal op te zien klimmen. Waar grijp je in? Marieke van de vestiging in Rotterdam geeft een aantal tips en vertelt hoe we dit bij Kindergarden aanpakken.

  • Kinderen leren door vallen en opstaan. In het geval van motorische ontwikkeling vrij letterlijk. Door middel van beweging werkt een kind aan zijn motoriek, fysieke kracht, coördinatie en mobiliteit. Hierdoor gaat je kind staan, lopen en uiteindelijk rennen. Zorg voor voldoende beweging op een dag en begeleidt je kind hierin. Klim een keer samen met je kind de trap op of ga een stuk lopen in het park. Een kind zoekt elke dag naar een nieuwe uitdaging.
  • Probeer duidelijk te zijn in de regels thuis en het belang van veiligheid. Klimt je kind op de tafel? Benoem dat je dat gevaarlijk of spannend vindt en begeleidt hem naar beneden. Benoem hierin wat je graag zou willen zien en hoe. ‘Ik vind het best spannend wat je doet, zet je voeten maar op de grond.’ Het is erg waardevol als je je kind vanaf het eerste moment leert hoe ze bijvoorbeeld van de bank af moeten. Eerst met de benen eraf glijden en dan volgt de rest van het lichaam.
  • De behoefte om te klimmen blijft natuurlijk. Mocht je het spannend vinden dat je kind overal opklimt weet dan dat dit een fase is die ook weer voorbij gaat. Als ouder moet je elke keer opnieuw durven loslaten. Wat je kan doen is om zelf alternatieven aan te bieden thuis. Leg bijvoorbeeld een stel kussen neer op de grond en maak (kleine) obstakels waar je dreumes overheen kan klimmen. Succes gegarandeerd!

‘Rennen, klimmen, springen…daarvoor heb je een goede motoriek nodig.’

Bij Kindergarden moedigen we het plezier in bewegen aan en de trots op iets dat hem of haar zelf is gelukt. We geven de kinderen de ruimte om zelf te ontdekken. Hiermee stimuleren we de ontwikkeling. De groepen zijn daarom zo ingericht dat een kind zich naar alle vrijheid kan bewegen.

IB7A8934

Zo is er op de babygroep genoeg ruimte om de kleintjes op de speelmat op de grond te leggen zodat ze lekker kunnen bewegen en grijpen naar speelgoed om hen heen. Baby’s leggen we zo vaak en zo vroeg mogelijk op de buik. Door een actieve buikligging leert de baby het hoofdje op te tillen en alle spieren van nek, rug, buik, armen en benen te oefenen. Ook is de buikligging goed voor de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel. Als je thuis hiermee wilt beginnen kan je je kindje eerst op je eigen buik leggen en verschoonmomenten gebruiken om het op de buik te laten spelen. Breid daarna de momenten uit op de grond en in de box.

025MKoning

Op onze babygroepen zijn er ook kastjes op kind hoogte waaraan een baby zich leert optrekken en uiteindelijk gaat staan. Op deze manier leert een kind spelenderwijs zijn balans te vinden en gevaar in te schatten.

IB7A8911

Op de dreumesgroep worden deze klimtoestellen wat groter en hebben we evenwichtsbalken en stapstenen. Dit zijn veilige materialen waarmee kinderen in, onder toezicht, hun motoriek, evenwicht en coördinatie kunnen oefenen! Op de peutergroepen is er elke dag peutergym. Onder begeleiding van onze pedagogische medewerkers zijn de peuters iedere dag aan het springen, dansen, rollen en balanceren. Ontzettend goed voor de grove motoriek en een fijne manier om wat energie kwijt te raken!

053MKoning

Heb je vragen of ben je benieuwd hoe het er bij Kindergarden aan toe gaat, neem dan gerust contact op of meld je aan voor een vrijblijvende rondleiding. 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Kindergarden gaat zeer bewust met de ontwikkeling van het individu om en besteedt veel zorg en aandacht aan gezonde voeding. Maar allemaal op een ontspannen en speelse manier.”

Hennie (moeder van Mare)

Kindergarden Arnhem
×