VERVOLG 22
VERVOLG 22
127 29 aug

De kracht van positief opvoeden

Na een lange en vermoeiende dag hoor je jezelf vaak mopperen tegen je kinderen en is het vaker ´nee´ dan ´ja´. Liever had je de dag positief afgesloten. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wat is positief opvoeden eigenlijk? En hoe pas je het toe? Onze pedagogisch medewerker Lize deelt haar gedachten met ons:

Positief opvoeden houdt in dat je niet kijkt naar wat niet goed gaat, maar juist naar wat wel goed gaat. Dit betekent niet dat je geen grenzen meer mag stellen, want kinderen hebben grenzen en structuur nodig zie ook het artikel 'Begrenzen doe je zo...' van collega Marieke. Je richt je vooral op wat een kind goed doet, en bekrachtigt dit. Negatief gedrag van een kind probeer je te veranderen in positief gedrag en je legt uit waarom bepaald gedrag niet getolereerd wordt.

Leuker alternatief

Slaat je kind bijvoorbeeld zijn of haar broertje, dan zeg je niet: ‘Nee, stop met slaan. Dat mag niet,’ maar: ‘Stop met slaan, daar doe je jouw broertje pijn mee. Kijk, daar ligt de bal. Is het niet veel leuker om samen met je broertje met de bal te gaan spelen?’ Hiermee geef je aan dat het slaan niet getolereerd wordt en bied je een leuker en gezelliger alternatief aan.

‘Nee’ en ‘niet’ vermijden

Positief opvoeden draagt er toe bij dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen die veel zelfvertrouwen hebben. Bij Kindergarden zijn wij elke dag bezig met het positief benaderen van kinderen. We bevestigen kinderen in wat ze goed doen en al goed kunnen. En we ondersteunen ze in hun individuele ontwikkeling. Ook corrigeren we kinderen altijd positief. We veroordelen hen nooit als persoon en corrigeren het gedrag wat ze vertonen. Daarbij proberen we de woorden ‘nee’ en ‘niet’ zoveel mogelijk te vermijden.

Complimenten geven

Als we kinderen willen laten weten dat ze het goed doen geven we vaak een compliment. Belangrijk hierin is dat we kinderen helpen om zelf te gaan handelen. Je geeft daarom een compliment beschrijvend in combinatie met wat het effect is. Bijvoorbeeld: ‘Ik zag dat jullie het niet eens waren maar jullie hebben allebei gezegd wat jullie willen en het samen opgelost; nu kunnen jullie weer lekker spelen. Fijn!’ Hieronder nog wat voorbeelden voor thuis:

Niet:

Maar beter is:

Waarom?

Goed gedaan!           

Het is je gelukt!

Je geeft het gevoel dat ze het zelf hebben gedaan.

Wat knap van je!

Je hebt het helemaal zelf gedaan!

Aanspreken op eigen kracht.

Wat een mooie tekening!

Je hebt goed je best gedaan op je tekening!

Aanspreken op inspanning i.p.v. op resultaat motiveert om volgende keer weer hard je best te doen.

Positief opvoeden: 5 tips

  1. Biedt een kind een veilige en stimulerende omgeving waarin het zich vrij voelt dingen te ontdekken en uit te proberen.
  2. Kijk altijd naar de intentie van het gedrag en speel daarop in. Je kunt het dan heel makkelijk ombuigen naar alternatief gedrag wat wel wenselijk is zonder dat het kind zich gecorrigeerd voelt.
  3. Kinderen leren door ze positief te ondersteunen. Help hen wanneer ze om hulp vragen. Geef ze complimenten wanneer ze iets goed doen en moedig ze aan om door te zetten. Wees zichtbaar trots op je kind.
  4. Zorg voor duidelijke regels en een heldere structuur. Wanneer een kind iets doet wat niet mag, leg dan uit waarom dat niet mag. Maak niet van elk klein dingetje een strijd. Soms is het beter om gedrag te negeren of om iets even te laten gaan.
  5. Stel realistische verwachtingen. Ieder kind is anders en ontwikkelt zich anders. Wanneer je te hoge verwachtingen (of juist te lage) hebt, kan dit voor strijd zorgen.
  6. Zorg als ouder goed voor jezelf. Plan iets voor jezelf of samen als partners. Als je zelf ontspannen bent, zal je je minder snel ergeren en dan is positief opvoeden veel makkelijker!

Natuurlijk is het belangrijkste om vooral heel erg te genieten van je kinderen en plezier met elkaar te maken. Kijk naar wat ze allemaal kunnen en hoe ze zich elke dag verder ontwikkelen. Spreek ze alleen aan wanneer het echt nodig is. Met positief opvoeden weet je snel genoeg wanneer dit het geval is.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Dankzij Kindergarden heb ik geleerd Mees zonder spanning ‘achter te laten’ en de zorg over te dragen, een ongelooflijk cadeau voor een moeder.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×