Kinderopvang kindergarden 2
Kinderopvang kindergarden 2
080MKoning 21 nov

December drukte

De pepernoten en gevulde speculaas lagen rond september al in de winkels maar nu is het toch echt weer tijd voor Sinterklaas! Een heel leuk feest, maar voor jonge kinderen kan het een hele impact hebben. Hoe hou je het behapbaar en leuk voor het hele gezin? Een aantal ideeën: 

Sint is geen opvoedmiddel 

‘Pas maar op hoor, de luisterpiet staat misschien wel op het dak.' En 'Als je nu niet luistert zetten we vanavond geen schoen.' Sint als opvoedmiddel, soms maken we er even gebruik van. Maar zo is Sint niet bedoeld en het geeft onnodige spanning. Bovendien, ik hoop toch niet dat je echt overweegt om geen cadeautjes te geven als je kind niet luistert. Sint is er voor iedereen, ook al lukt het je niet altijd om lief en meegaand te zijn. Daar is altijd een reden voor tenslotte!

Te spannend

Je kunt Sint zo spannend maken als je zelf wilt. Voor sommige kinderen is die Piet door de schoorsteen echt teveel, geen probleem. Je kunt de schoen ook gewoon buiten onder het afdakje zetten. Grote stress rondom wat er voor pakjes zijn op pakjesavond? Maak een lijst, mama koopt cadeaus en geeft deze aan Sint. Zo is het ook voor kinderen die zich hier druk om maken een leuke pakjesavond. Let op wat je zelf aan spanning opbouwt. 'Spannend he’ hoor ik mezelf veel zeggen in deze maand. Niet voor elk kind even handig om daar steeds de nadruk op te leggen.  

Leer ze waarderen

Help je kind te blijven waarderen wat het krijgt. Door het niet teveel en te groots te maken en wel dingen te kiezen die hij echt leuk vindt. Wij ‘verpesten’ onze kinderen zelf door ze ontzettend te verwennen en zakken vol cadeaus in 5 minuten uit te laten pakken. Besteed van jongs af aan aandacht aan elk cadeau wat uitgepakt wordt op pakjesavond. Leer je kind om het te waarderen in plaats van achter elkaar alles uit te pakken zonder te kijken en te genieten van wat het is. 

Mag ik weer mijn schoen zetten? 

Wat doe je als jouw kind elke avond z’n schoentje wilt zetten en je er niet elke avond een cadeau in wilt stoppen? Duidelijker zijn. Je kunt je kind prima vertellen dat Sinterklaas langs alle kindertjes moet en dus niet elke dag kan komen. Dat hij papa’s en mama’s laat weten wanneer hij bij jullie komt en dan mag je je schoen zetten. Niet aan toegeven dus. En zet je kind toch zijn schoen, laat dan de 'brieven Piet' langskomen met een briefje in de schoen dat sinterklaas nu bij andere kindjes is en over (bijvoorbeeld) 2 dagen weer langs komt. 

Voor meer inzichten en tips is mijn nieuwe E-book 'December zonder stress' nu te koop

Tischa Neve
Kinderpsycholoog en opvoedkundige

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Dankzij ons pedagogisch programma kunnen we kinderen optimaal stimuleren in hun ontwikkeling”

Joyce den Boef – Vestigingsmanager Weesp

Joyce den Boef

Vestigingsmanager Amsterdam Villa Vondel
Joyce den Boef – Vestigingsmanager Weesp
×