Kinderopvang kindergarden 41
Kinderopvang kindergarden 41
23 02 jan

Denkdingetjes in mijn hoofd...

Zucht… daar gaan we weer. Een huilende Dim, boven op zijn kamer. We hebben een nieuw slaapritueeltje. En die zit er heel goed in. Elke avond weer. Op zich is dat heel goed voor een ritueeltje zou je zeggen, alleen jammer dat ik deze niet bedacht heb maar Dim. En ik wil 'm niet. Oké, adem in adem uit, tot 10 tellen en weer op naar boven. Niet gelijk woest die kamer instormen met een 'Wat hadden we nou afgesproken…' maar zen blijven en een vraag stellen.

'Dim, je huilt. Wat is er aan de hand?' vraag ik dus zo empatisch en liefdevol mogelijk (en dat valt niet mee hoor, bij avond 5 op rij…). 'Ik wil op dinsdag niet naar de BSOhohohoho…dan zijn mijn vriendjes er niet', huilt Dim en hij zet zijn verdriet nog wat kracht bij met nog harder snikken. Ah, die weer denk ik. Het had ook 'Ik vind jou zo liiieehieefff…' kunnen zijn of 'Ik wil die broek van de foto weer hebben en weer kleiheiiin zijn…' Ik ken ze inmiddels. Al kan hij me elke keer bijna foppen hoor, zo goed kan hij nep huilen. Hij gelooft er zelf zo in dat het elke keer ontaard in echt huilen.

'Liefje' zeg ik en ga bij hem op zijn bed zitten. 'Lukt het maar steeds niet om lekker rustig in te slapen?' Mijn empathisch verwoorden van wat er speelt zorgt ervoor dat mijn acteurtje bij zijn echte emotie komt. En snikkend zegt hij: 'Nee, er zitten alsmaar denkdingetjes in mijn hoofd…' De schat. Dat heeft hij van mij. 'Ach liefje, dat is ook heel vervelend. En daar kun je helemaal niet van slapen! Neehee…' snikt Dim verder terwijl ik hem in mijn armen neem. 'Kom hier apekop, ik geef je een dikke knuffel.' Ik probeer snel een plannetje te bedenken om niet weer een half uur liefdevol bij zijn bed te zitten tot hij klaar is om te gaan slapen. 'Aha', zeg ik als ik wat bedacht heb. 'Toevallig ben ik heel erg goed in denkdingetjes uit hoofden halen. Zal ik je helpen om ze te laten stoppen? En dan stoppen we daarna allemaal leuke droomdingen in je hoofd!' Er breekt een voorzichtig glimlachje door op zijn lieve behuilde gezichtje.

'Let op!' Ik doe of ik overal op zijn hoofd met mijn hand denkdingetjes pak terwijl ik hem vraag waar ze zitten. We maken er een mooi spel van, hij zegt dat er nog meer zijn en ik probeer ze te vangen. En tussendoor blazen we ze samen heel hard weg. Dim mag vertellen naar welk land. 'Naar China! Oh jee zeg ik, dan loopt er nu een Chineesje rond die niet meer naar de BSO wil op dinsdag.' Dim schatert het uit. So far so good.

'Oke', zeg ik, 'En nu leuke droomdingetjes in je hoofd.' We bedenken samen waar hij over wil dromen, het wordt vakantie op een eiland met bomen met kokosnoten en koraal en dolfijnen. En heel veel snoep. En om de beurt mogen we iemand bedenken die mee gaat. Tot de 15. Anders zit ik er alsnog een half uur. En dan maken we nog even een afspraakje samen. Dat hij nu echt gaat slapen. Want dat lukt nu, met zulke fijne droomdingetjes in je hoofd.

Het is weer doorbroken, het ritueeltje. Het lukt weer beter het inslapen. En dat is fijn. Voor mijn mannetje en ook voor ons. Opvoeden is creatief zijn. Dat valt niet altijd mee, maar als het je lukt is het zo fijn en werkt het vaak zo goed. Tot het volgende moment. En dan begint het weer op nieuw. Gelukkig hou ik van uitdagingen, ik hoop jij ook ;-)

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina (www.facebook.com/tischagrootenklein)

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Over de auteur

tischa kindergarden smallTischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×