• Home
  • Nieuws
  • Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt…
Kinderopvang kindergarden 19
Kinderopvang kindergarden 19
105 19 feb

Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt…

‘Huh? Kan hij al zelf uit zijn stoel klimmen?’ Je staat er soms versteld van wat jouw kind al blijkt te kunnen terwijl jij er helemaal geen weet van had. Het is natuurlijk ook wel fijn dat je kind (en de vloer) niet vies wordt omdat jij hem zijn eten voert of heel lang de ontbijtpap in een fles doet… En ja, het gaat allemaal een stuk sneller als jij ze aankleedt, hun veters doet en ze overal op en af tilt. Maar dat hoeft niet altijd en sterker nog, het is echt beter als je je kind al jong dingen zelfstandig laat doen. Goed voor de ontwikkeling, goed voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen en goed voor wat minder strijd en gedoe. Hieronder een aantal handvatten om thuis die zelfstandigheid mogelijk te maken. 

* Goede basisvoorwaarden

Zorg voor voldoende regelmaat, structuur en routine. Als kinderen weten hoe dingen gaan en wat van ze verwacht worden, dan kunnen ze steeds beter dingen zelf. 

Bied ook een veilige en kindvriendelijke omgeving. Want een wit vloerkleed onder de tafel, dure kleertjes die niet vies mogen worden, gevaarlijke of dure items in de woonkamer… dat helpt allemaal niet mee om je kind lekker zelf te laten aanmodderen.

* Geef de ruimte

Geef kinderen de ruimte om zelf te ontdekken. Blijf in de buurt en grijp pas in als dat echt nodig is. Met vallen en opstaan leer je het meest.

Oh, en neem alleen iets over als een kind dreigt iets op te geven. Kijk tot die tijd gewoon hoe hij het zelf redt met die moeilijke puzzel of het klimmen in die stoel. Echt, ze kunnen meer dan wij denken!

* Neem de tijd!

Als je je kind veel zelf wilt laten doen dan is het grootste probleem vaak gebrek aan tijd. Tja, je zult je kind natuurlijk tijd moeten geven en ja, het gaat een stuk langzamer dan wanneer jij het doet of overneemt. Begin dan eens in het weekend en op vrije dagen. Je moet er echt even bij nadenken en stilstaan. Niet makkelijk, maar wel belangrijk voor je kind.

* Positieve feedback

Prijs kinderen regelmatig voor hun zelfstandigheid; die kleine kan vaak meer dan je denkt...Dat hoeft niet groots beloond te worden overigens, een simpele ‘Kijk, het is je gelukt’ of ‘Jeeh, je hebt het al bijna helemaal zelf gedaan!’ is meer dan voldoende. 

Help je kind om het zelf te doen door ze stukjes op weg te helpen of door handelingen heen te praten.

* Geef taakjes

Het gaat er niet per se sneller van, maar je kind van kleins af aan lekker laten meehelpen bij het schoonmaken, was opvouwen, aardappels in de pan plonsen en tafeldekken kan vaak prima en ze vinden het meestal superleuk. Goed voor hun ontwikkeling, gezellig én wie weet nog een beetje hulp voor jou ook! In ieder geval is je kind lekker bezig terwijl jij doet wat je moet doen. 

005MKoning

Goed voor je kind dus die zelfredzaamheid en het vroeg zelfstandig dingen laten doen. En daarnaast ook heel goed voor jou: het helpt je enorm te onthaasten als je met je kopje koffie je kind door dat aankleden heen praat. En dan vergeten we nog de belangrijkste beloning: uiteindelijk kunnen ze het zelf! :)

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina

 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Waarom Kindergarden?

Je zoon of dochter krijgt bij ons de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en liefdevolle omgeving. In een huiselijke sfeer stimuleren we de natuurlijke nieuwsgierigheid en geven je kind individuele aandacht.

Kindergarden gaat zeer bewust met de ontwikkeling van het individu om en besteedt veel zorg en aandacht aan gezonde voeding. Maar allemaal op een ontspannen en speelse manier.”

Hennie (moeder van Mare)

Kindergarden Arnhem
×