Kinderopvang kindergarden 14
Kinderopvang kindergarden 14
127 04 jul

Doe eens gek en zeg ja!

Laatst vertelde een moeder een verhaal over haar zoontje. Hij had op een avond in bed ineens geroepen: “Mama, ik heb zo’n honger en ik wil zo graag naar de McDonalds”. Ze gingen vrijwel nooit naar de McDonalds. Eerst zei ze natuurlijk nee. Zoals we waarschijnlijk allemaal om 20:00 uur ‘s avonds zouden doen als je kind al in bed lag en je net gegeten had.

Maar ineens dacht ze, wat kan mij het schelen!. Dus zei ze: “Kom, doe je jas aan, we gaan naar de McDonalds”. De verbazing en het plezier van haar zoon was onbeschrijfelijk. Toch wist ze achteraf niet of ze er wel goed aan gedaan had en ging ze twijfelen. Zonde. Ik hou ervan. Het is toch te leuk als je zo nu en dan gewoon eens “ja” zegt op voorstellen van je kind die eigenlijk niet heel logisch lijken of die je normaal niet snel zal doen. In de eerste plaats omdat de reactie van je kind onvergetelijk is. Stralend omdat papa of mama zomaar “ja” zegt op iets wat eigenlijk helemaal niet kan of mag. En ten tweede omdat je zo magische herinneringen creëert die jou en je kind altijd bijblijven.

080MKoning

Ik ben het gewoon meer gaan doen, dat ja zeggen. Wat zoal? Douchen met al je kleren aan als Dim dat voor een grapje voorstelt. Met z’n allen in de huiskamer slapen. Ja zeggen als hij bij het opstaan heel ondeugend vraagt of hij een snoepje mag. De avondmaaltijd allemaal met onze handen eten en soms gewoon drie ijsjes nemen omdat we nog meer trek hebben in ijs. Of op een regenachtige dag samen alle koekjes opeten, samenzweerderig hard lachend.

Weet je, we zeggen snel nee. Omdat we gewoon die heerlijke 'Pippi Langkous instelling' vol humor en ondeugendheid kwijtraken als we ouder zijn. En misschien vooral omdat we zo bezig zijn met ons kind te leren hoe het werkt hier op de wereld en wat wel en niet kan. Omdat we bang zijn dat zo’n eenmalige gekke uitspatting betekent dat ons kind dat elke keer verwacht. Dat we daar dan steeds weer gezeur om krijgen. Maar dat hoeft helemaal niet. Al je doorgaans duidelijk uitlegt waarom dingen niet (altijd) kunnen en als je niet elk bizar of afwijkend idee van je kind onmiddellijk inwilligt, is er niks aan de hand. Zolang je de uitzondering maar heel helder benoemt. En ja, een beetje slim kind zegt de volgende keer: “Mama, zullen we weer midden in de nacht naar McDonalds gaan?” Dan zeg je gewoon met een liefdevolle glimlach: “Dat zou wat zijn hè, als we dat elke keer deden. Dat was een uitzondering, een heel speciaal momentje van ons samen”.

Du creëer die blijvende magische herinneringen. Met je mooie kleren aan in plassen stampen, dineren in een zelfgemaakte hut, je kind wakker maken om de volle maan te zien waar hij zo gek op is etc. Dát zijn de dingen die je kind later vertelt over zijn jeugd. Dus doe eens gek. Geniet, zeg “ja” tegen het leven, de lol, de liefde en gezelligheid!
Heb jij een magische herinnering of tip om te delen?

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Kindergarden gaat zeer bewust met de ontwikkeling van het individu om en besteedt veel zorg en aandacht aan gezonde voeding. Maar allemaal op een ontspannen en speelse manier.”

Hennie (moeder van Mare)

Kindergarden Arnhem
×