• Home
  • Nieuws
  • Educatief speelgoed: leuk & leerzaam, maar hoe herkent u dit?
Kinderopvang kindergarden 15
Kinderopvang kindergarden 15
122 07 feb

Educatief speelgoed: leuk & leerzaam, maar hoe herkent u dit?

Spelen, experimenteren, ontwikkelen, leren… Dat is de gedachte achter educatief speelgoed. Maar hoe weet u welk speelgoed écht leerzaam is voor uw kind?

Educatief speelgoed is te herkennen door te kijken wie er harder ‘werkt’: het speelgoed of uw kind. Piept, trilt of knippert het? Vaak werkt het speelgoed dan harder – niet het meest leerzaam. Kinderen willen immers uitgedaagd worden.

Leren door ervaren

Kinderen leren door te ervaren. Met educatief speelgoed worden de zintuigen gestimuleerd en gaat het brein ‘aan’. Uw kind ontwikkelt zich terwijl hij of zij speelt.

Educatief speelgoed herkennen

Hieronder een aantal vormen van speelgoed die goed zijn voor de ontwikkeling van uw kind. Dit speelgoed stimuleert fantasie, creativiteit en motoriek.

Bouwspeelgoed: onderzoeken en experimenteren

bouwspeelgoed2Bouwspeelgoed – houten blokken of bouwstenen – staat garant voor urenlang speelplezier. Samen of zelfstandig: plannen, bouwen en creaties maken zorgen ervoor dat kinderen op onderzoek uitgaan en gaan experimenteren. Uitdaging genoeg!

Denk naast klassiek bouwspeelgoed ook eens aan natuurlijke materialen zoals takken of dennenappels. Kinderen gebruiken hun fantasie en voegen er zelf vaak attributen aan toe zoals hellingen, tunnels, figuren en dieren.

‘Actief’ speelgoed: vertrouwen in eigen kunnen

actief2Wanneer kinderen ballen gooien of een ritje maken op speelgoed met wielen, leren zij over snelheid en kracht. Een bocht maken op een driewieler of een rek beklimmen? Dat geeft vertrouwen! Zeker weten dat uw kind steeds meer durft! Speelgoed dat is afgestemd op de motorische ontwikkeling is goed voor de coördinatie, conditie en de spieren van de grove motoriek.

Fantasiespel: zelf invulling geven

fantasie2Een van de beste manieren om taalvaardigheid en creatief denken te ontwikkelen, is het fantasiespel. Gebruik hiervoor speelgoed waarmee uw kind zelf invulling aan zijn of haar fantasie kan geven. Kinderen leren door imiteren, door te kijken naar elkaar en naar volwassenen.

Denk bijvoorbeeld aan instrumenten van een (dieren)arts, echte pannen en pollepels, lege flessen, slotjes met sleutels, een stoffer en blik of kostuums. Door het aanbieden van alledaagse dingen, verzinnen kinderen zelf wat ze ermee gaan doen. Net als (hand)poppen en speelgoeddieren. Kinderen doen rollenspellen en oefenen alvast voor later. Ze leren hoe de wereld in elkaar steekt.

Over het algemeen stimuleert speelgoed dat gebaseerd is op personages uit films, televisieprogramma’s of computerspellen de ontwikkeling niet. Kinderen spelen er vaak maar op één manier mee: met behulp van de scripts en dialogen die zij hebben gezien in de media.

Knutselen: goed voor de fijne motoriek

knutselen2Kinderen kunnen zo intens genieten van schilderen, collages maken, kleien, lijmen of kralen rijgen! Gebruik bijvoorbeeld garen en botte plastic naalden om vilt te naaien, eenvoudige stukjes te weven of te vinger breien – allemaal heel goed voor de fijne motoriek.

Bordspellen & puzzels: concentratie, communicatie, geduld

bouwspeelgoed1Meer dan gezellig: gezelschapsspellen bevordert rekenen, lezen, schrijven en kritisch denken. Ze zetten aan tot concentratie en communicatie. Wachten tot je aan de beurt bent? Dat vergt geduld. Puzzels stimuleren daarbij ook nog eens de ontwikkeling van de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht. Kinderen zien de puzzelstukjes, voelen dat ze van hout zijn gemaakt en ervaren hoe zwaar ze zijn.

 

Vervelen is belangrijk

Wist u dat vervelen ook erg belangrijk is voor kinderen? Lees er de volgende maand meer over. Houd daarvoor deze website of social media in de gaten. Wilt u er zeker van zijn dat u niks mist? Schrijf u dan in voor 'Kindergarden Digitaal' en u ontvangt het in uw mailbox.

Ik ontvang Kindergarden Digitaal graag

Vervelen is belangrijk

Wist u dat vervelen ook erg belangrijk is voor kinderen? Lees er de volgende maand meer over. Houd daarvoor deze website of social media in de gaten. U kunt ook altijd eens langskomen op een vestiging bij u in de buurt, dan vertellen we u meer over hoe wij dit bij Kindergarden aanpakken.

Ja, ik kom graag eens langs

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Bij Kindergarden is er veel kwalitatieve aandacht voor de kinderen en wordt er ingespeeld op persoonlijke behoeften. Ze biedt een plek om op te groeien tot een zelfverzekerd kind.”

2617

Michèle Lockhorst

Vestigingsmanager Delft Reinier de graaf
2617
×