• Home
  • Nieuws
  • Zomervakantie onrust: 8 tips die kunnen helpen
Kinderopvang kindergarden KDV 7
Kinderopvang kindergarden KDV 7
080MKoning 10 jul

Zomervakantie onrust: 8 tips die kunnen helpen

Voor kinderen kan de aanloop naar de vakantie en het op vakantie gaan best veel impact hebben. Hoe gevoeliger je kind hoe meer last hij ervan kan hebben. Het schooljaar dat ten einde loopt, iedereen moe, warme lange dagen, jouw eventuele spanning en drukte; het kan allemaal van invloed zijn op je kinderen en hun gedrag en emoties.

Een aantal (opvoed)tips voor de nodige rust voor en in de vakantie:

Neem kinderen mee in de vakantieplannen

Niet weten wat je te wachten staat is voor veel kinderen (en ouders) lastig. Zorg dat ze weten hoe de vakantie gaat verlopen. Laat ze als ze oud genoeg zijn zien waar jullie heen gaan, hoe de plek eruitziet, hoe lang het rijden is en hoe jullie dat gaan doen, wat je op de vakantieplek kunt doen of wat jullie tijdens de vakantie thuis gaan doen. Maak samen inpaklijstjes en pak samen in. Kinderen betrekken geeft ze wat regie en houvast en dat vinden ze meestal heel fijn!

Bouw de nodige rust in

Met een kind dat 'total loss' is wordt reizen en op vakantie zijn op voorhand al een drama. Door te zorgen voor de nodige rustmomenten en regelmaat in de periode voor en tijdens je vakantie (ook als je thuisblijft) help je je kind en jezelf om de vakantie fijner door te komen.

Accepteer onrust

Het hoort erbij, de nodige onrust als het net vakantie is en als je weggaat. Bij jou, en zeker ook bij kinderen die nog minder grip hebben op alles wat er gaande is dan jij. Dit accepteren helpt.

MKoning Kindergarden 0E3A7815

Toon begrip

Het helpt kinderen vaak als we begrip tonen voor hun gevoel, de onrust en het soms even van slag zijn. Ze zijn moe zo tegen de vakantie aan, snappen niet alles, voelen onrust aan en vinden het vaak een beetje spannend met alles wat anders gaat en wat ze te wachten staat. Als je hier begrip voor hebt en dit toont wordt de emotie al snel wat minder. Ze voelen zich begrepen en het is fijn als jij met woorden aangeeft wat zij zelf niet helemaal kunnen plaatsen. Zoals: ‘Het is ook allemaal best spannend hè dat we bijna weg gaan en je niet goed weet waarheen.' Of 'Je bent er een beetje druk en onrustig van, dat snap ik wel.’

Hou je eigen stressniveau op peil

Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kinderen. Echt, dat scheelt een slok op een borrel. Dus zorg voor je eigen rust en ontspanning en adem 5 keer diep in en uit als je merkt dat jij dat even nodig hebt of als je op het punt staat uit te vallen tegen je kind.

Plan voor de vakantie niet te veel in

Hou het een beetje rustig en behapbaar zo vlak voor vertrek of in het begin van de vakantie. Veel kinderen moeten echt even landen en bijkomen. Hoe beter je daarvoor zorgt, hoe eerder de rust terugkeert en hoe gezelliger je op reis kunt.

Kindergarden 0E3A7647

Klets erover bij het naar bed gaan

Het naar bed brengen is zo’n fijn momentje om even met kinderen (jong of ouder) te kletsen over wat er in hun hoofd omgaat. Vertel wat er komen gaat en vraag hoe ze dat allemaal vinden. Door hier s’avonds rustig aandacht aan te besteden en de tijd voor te nemen help je je kind om lekker te gaan slapen en grip te krijgen op wat komen gaat.

Blijf lachen :)

Nog even en jullie zijn weg of lekker thuis vrij. Na een paar dagen voel je de vakantierust en ziet het er alweer heel anders uit! Blijf lachen en glimlachen naar je spiegelbeeld en naar je kinderen. Lukt het niet meer? Bel een vriendin, stort je hart uit, overdrijf lekker, lach samen om alle misère en je kunt er vast weer tegenaan!

FIJNE VAKANTIE ALLEMAAL!

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
clock

Kom eens op bezoek

of

Jullie hebben allemaal hart voor het werk: alle medewerkers zijn betrokken, betrouwbaar, kundig en gepassioneerd. Dat deed en doet mijn moederhart sneller kloppen.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×