boekjarig2
boekjarig2
119 11 okt

Een boek kan zoveel doen

Bij Kindergarden lezen we elke dag voor maar tijdens de Kinderboekenweek besteden we extra aandacht aan het belang van (voor)lezen. Zo organiseren we op de vestigingen activiteiten met (groot)ouders om uit te dragen hoe leuk lezen is. Het belang van (voor)lezen, gaat verder dan alleen de taalontwikkeling. Het raakt alle ontwikkelgebieden van ons pedagogisch programma Wereldwijs! Vestigingsmanager Shirley vertelt je er graag meer over en geeft een aantal tips voor thuis:

Taal
Kinderen die een kwartier per dag voorgelezen worden, vergoten hun woordenschat jaarlijks met duizend extra woorden. Lezen stimuleert de taalontwikkeling door kennismaking met nieuwe woorden en contexten. Geschreven taal is anders dan gesproken taal. In sommige kinderboeken kom je woorden tegen die op het eerste gezicht wat bevreemdend zijn, of te moeilijk lijken. Dit is juist ontzettend nuttig voor de taalontwikkeling! Kinderen leren door in de context van het verhaal de betekenis te begrijpen van deze moeilijke of zeldzame woorden.

Fantasie
Lezen stimuleert de fantasie. Bij een gesproken verhaal kan iedereen zijn of haar eigen beeld vormen. We prikkelen de fantasie vooral door het verhaal niet alleen voor te lezen, maar er ook over te praten en door te vragen. Ook koppelen we activiteiten aan boeken om verhalen tot leven te laten komen.

Begrijpen
Begrijpend lezen is een belangrijke manier om kennis te vergaren. Plezier hebben in lezen en een goed taalbegrip zijn dan ook een belangrijke factor voor succes op school en werk.

Hulpmiddel
Voorlezen is een moment van gezelligheid maar ook veiligheid. Het kan bijdragen aan begrip en voorbereiding, wanneer je onderwerpen kiest die aansluiten bij de belevingswereld van je kind op dat moment. Bijvoorbeeld het krijgen van een broertje of zusje, zindelijk worden, verhuizen e.d.

Dit ben ik
Voorlezen kan kinderen bewust maken van verschillende gezichtspunten. Ze maken in boeken kennis met tal van verschillende personages, waarmee ze zich wel of juist niet identificeren. Vooral in groepsverband kan duidelijk worden dat iedereen zijn eigen beeld bij een verhaal heeft.

Ontdekken
In veel kinderverhalen komen kinderen spelenderwijs in aanraking met cijfers en getallen maar  leren zij verhoudingen te zien (groot/klein, meer/minder), verbanden te leggen en vormen en patronen te herkennen.

Kindergarden DenHaag 0E3A4531

Zo kan een boek dus veel doen en betekenen voor een kind. Op de vestigingen laten we kinderen naast het voorlezen ook elke dag  met de boeken spelen om zo het plezier en de interesse in boeken te vergroten.

Thuis kun je natuurlijk ook het (voor)lezen stimuleren, hieronder een aantal tips:

  • Lees elke avond voor het slapen gaan even voor. Het is een goede overgang van de drukke dag naar een rustige nacht én het is een fijn moment samen met je kind. Het leesmoment kan zo onderdeel worden van het dagelijkse slaapritueel. Dit kan je al vanaf baby doen. Jouw stem alleen is al veel waard, als ze ouder worden gaan ze meer zien en herkennen;
  • Leg wat kinderboekjes in de woonkamer voor het grijpen, dan pakken ze zelf makkelijk een boekje en ga je samen sneller even op de bank zitten lezen;
  • Herhaal een boekje een aantal keren, dat geeft kinderen een veilig gevoel. Ook kun je er samen over door praten als het een onderwerp betreft wat fijn is om beter te begrijpen;
  • Laat kinderen het verhaal zelf vertellen. Het spelen met een boek draagt daarin bij, kinderen vinden het ook vaak leuk om aan hun pop of knuffel voor te lezen;
  • Neem een bibliotheek abonnement om steeds weer nieuwe boeken te ontdekken. Kinderen vinden het vaak een uitje om in de bibliotheek boekjes uit te zoeken.

Hoe doen jullie dat thuis? En wat is jullie favoriete boek?

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

De leidsters zijn betrokken, er zijn volop faciliteiten en als ik ongerust ben of vragen heb, wordt daar oprecht naar geluisterd en gehandeld.”

Vera Michielsen

Moeder van Isa - Kindergarden Zeist
×