Kinderopvang kindergarden 19
Kinderopvang kindergarden 19
173 27 mrt

Effectief complimenten geven

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word echt blij van een compliment zo op zijn tijd. Heerlijk toch, als iemand tegen je zegt dat je er leuk uitziet, iets heel goed hebt gedaan of dat hij blij met je is. Doen? Ja dus! Maar dan wel doordacht, zodat we onze kinderen echt meegeven wat we voor ogen hebben en niet per ongeluk een averechts effect sorteren. Want dat is zonde van onze goedbedoelde complimenten :)

Regelmatig en niet overdrijven
Geef regelmatig complimenten maar overlaad je kind er niet mee, zodat het zijn waarde behoudt en je kind er niet afhankelijk van wordt.

Concreet, beschrijvend prijzen
Een compliment hoeft niet altijd met een halleluja te worden gebracht. Het werkt nog beter als je kind het goede gevoel vanuit zichzelf leert ervaren zonder dat het jouw 'beloning' nodig heeft. Dat doe je door beschrijvend te prijzen:
'Jeej, je hebt je kleren al uit, je pyjama al aan en je tandenborstel al zelf gepakt. Fijn, nou kunnen we snel beginnen met voorlezen!'
Als je zorgt dat je heel concreet bent komt een compliment nog beter aan en is het eventuele leereffect en de kans op herhaling ook groter. Vertel wat je fijn of leuk vindt en waarom. Zo richt je het compliment op het gedrag van je kind en zijn handelingen, en niet op de persoon.

Inspanningsgericht in plaats van resultaatgericht
Prijs de inspanning van je kind, het proces, dat wat hij ervoor gedaan heeft, ongeacht het resultaat of de prestatie. 'Kijk, je bent het blijven proberen en het lukt je steeds beter!' Zo leer je je kind om nieuwe ervaringen leuk te vinden en dat falen erbij hoort en helemaal niet erg is. Het gaat erom dat je het probeert.
'Je hebt de blokken heel netjes op elkaar gezet en toen het even misging ben je gewoon weer opnieuw begonnen, kijk eens wat een hoge toren!'

Het is je gelukt!
Als je het eens zou opnemen hoor je jezelf waarschijnlijk heel veel 'goed zo!' roepen op een dag. Dat zit er bij de meesten van ons gewoon in. 'Goed zo' heeft een oordeel in zich, een goedkeuring van ons. Voor het zelfvertrouwen van kinderen en om de motivatie van binnenuit te stimuleren is het nog mooier om heel veel 'goed zo!'s weg te laten. Heel simpel door ze te vervangen door 'gelukt!' of 'het is je gelukt!'. Dat zegt echt iets over het kind en zijn eigen inspanning.

Benoem het positieve effect van gedrag
Vaak kun je het hele compliment achterwege laten en gewoon een beschrijving geven waarin je het positieve effect van het gedrag van je kind meeneemt:
'Kijk, de slager kijkt blij als je hem bedankt voor de worst, hij vindt dat fijn!' in plaats van: 'Goed zo!'. Als kinderen keer op keer horen wat het positieve gevolg of effect van hun gedrag is, dan stimuleert dat om het gedrag een volgende keer weer te laten zien.


Meer lezen? Koop Tischa’s boek 'Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden'. Kijk voor haar online opvoedcursussen op www.opvoedcursussen.nl

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
FOTO HOME BELEID 300X123

Pedagogisch programma

Een vast dagritme, open en respectvolle communicatie. Alles wat wij doen bij Kindergarden is gebaseerd op ons pedagogisch programma Wereldwijs. 

Pedagogisch programma

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×