Kinderopvang kindergarden 17
Kinderopvang kindergarden 17
0E3A5953 15 nov

Fantasie en Sinterklaas

Pedagogisch medewerker Evelien duikt in de fantasiewereld van de kinderen. Het is prachtig om te zien hoe kinderen een eigen kijk op de wereld hebben. Nu Sinterklaas bijna in het land is prikkelt dat de fantasie nog een beetje extra:

'Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint Nicolaas ik zie hem al staan' klinkt er luidkeels uit het atelier. Wanneer ik in de ruimte arriveer staat een jongetje met zijn tong naar buiten allerlei kartonnen doosjes aan elkaar te plakken. Van een afstandje observeer ik hem. Hij zingt ondertussen uit volle borst het welbekende Sinterklaaslied verder. Dan heeft hij mij door en deelt zijn creatieve uitspatting met mij. Het wordt iets voor Sinterklaas. Dan komt er nog een jongetje bij ons staan. 'Ik vraag me af hè hoe groot de baard van Sinterklaas is' zegt één van hen. Waarop de ander heel hard moet lachen. Dit weekend komt hij weer. Dan is het weer tijd voor pepernoten, mandarijnen en cadeautjes. Het fantasiespel is in deze periode flink aanwezig bij de kinderen. Zo wordt het kleed ineens de stoomboot, is de dweilstok de staf van Sinterklaas of lopen ze over de banken alsof het daken zijn waarop ze moeten balanceren. Het is heerlijk te zien hoe kinderen in deze fantasie duiken alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

IMG 20191105 114549

Kleuters hebben, net als peuters, een heel eigen kijk op de wereld. Ze leven in een magische wereld waarin fantasie en werkelijkheid nog door elkaar heen lopen. Wat kleuters niet begrijpen, vullen ze in met hun fantasie. Pas als kinderen zes á zeven jaar zijn, kunnen ze het verschil tussen werkelijkheid en fantasie beter duiden.

'Evelien, waar is Juul?' Ik ben net op de groep en heb mijn jas nog niet uit. Een klein meisje vraagt naar mijn handpoppenvriendinnetje. Ik lach. Wanneer ik haar vraag bevestig met een ja, stralen haar ogen. En kijkt ze naar mijn tas. Ze vraagt niks en blijft naar de tas kijken. 'Zal ik Juul uit de tas halen?' vraag ik. Ze kan haar geluk niet op en rent naar het midden van de groep. Ze gaat op het kleed zitten. Wanneer ik met Juul bij haar op de grond voeg zitten er binnen no time wel tien peuters om mij heen. Ze kijken gebiologeerd naar mijn gezellige vriendinnetje. Ik besta niet meer voor hen. Juul vertelt over haar avonturen en de peuters willen het liefste met z'n allen tegelijk hun verhalen kwijt aan haar. Juul en ik proberen zo goed mogelijk te luisteren naar wat de kinderen vertellen om hier vervolgens op in te spelen. Ineens zitten we in een vliegtuig op weg naar een niet bestaand land en zingen wat liedjes. Of liggen we te slapen op het strand. Het kan allemaal in dit spelmoment. 'Juul kom je volgende week weer?' zegt een jongetje. 

Peuters kunnen vanaf 3 jaar de liedjes echt goed meezingen. Hierbij staat spelen, samen doen en leren altijd centraal. Fantasiespel is een favoriete bezigheid van peuters, hiermee verkennen ze hun eigen persoonlijkheid. Bij dreumesen ontstaat naast het imitatiespel, het eerste eenvoudige fantasie- of rollenspel. Ze spelen eenvoudige verhaallijnen, doen dieren na of beginnen met rollenspel in de keukenhoek. Dreumesen leren genieten van de vrije expressie. 

19 KG BSO Houten little detail photography 19

'Wil je ons helpen?' roepen twee meisjes. Ik loop naar onze fantasiehoek en tref daar een koning en prinses aan. Ze kijken me bloedserieus aan en vragen of ik de muziek voor hen kan starten zodat ze kunnen optreden op ons podium. Vol overgave storten ze zich in de muziek. Waar de één rustig beweegt maakt de ander grote, grove bewegingen. Passend bij hun karakter. De koning en prinses genieten zichtbaar van de muziek. Wanneer het liedje afgelopen is buigen ze op een chique manier. Daaraan lees ik af dat het rollenspel zeker nog niet klaar is. Als pedagogisch medewerker is het soms heerlijk om ook even mee te spelen met het spel van de kinderen. Je leert ze er beter door kennen en het is ontzettend leuk om meegenomen te worden in hun fantasiewereld. Ook als ouder kan meespelen met je kind heel veel opleveren. Het is onvoorwaardelijke aandacht en je kruipt even in het hoofd van je kind. 

Op sommige vestigingen hebben we een aparte fantasieruimte, maar een fantasiehoek voldoet ook. Het is een plek waar de kinderen rollenspellen kunnen spelen en toneelstukken kunnen opvoeren. Voor de jongere BSO kinderen geeft een speelkeuken met poppenbedje, poppen, kinderwagen, marktkraam en/of servies voldoende prikkels om tot spel te komen. Voor iets oudere kinderen brengen toneel attributen en verkleedkleding fantasie en creativiteit op gang. Er is ruimte om te dansen, zingen en muziek kunnen maken. 

'Hoe oud is Sinterklaas?' vraagt één van de wijze kleuters aan de keukentafel. Iedereen heeft zijn denkgezicht aan. 'Ik denk 80, want dat is al heel oud' zegt een meisje. 'Ik ga de schoenen van papa beneden zetten' zegt een jongetje. 'Want die zijn extra groot'. En de kinderen vragen zich af hoe het nou zit met het paard. Kan Americo kunstjes, bijvoorbeeld. Er zijn zoveel vragen dat we besluiten dat wanneer Sinterklaas in Nederland is we hem een brief zullen schrijven met alles wat we willen weten. Helemaal niet zo raar dus dat Sinterklaas een terugkerend onderwerp is de laatste tijd. Het is een startschot voor veel gezelligheid, muziek, knusse en mooie momenten. En soms zijn er vast ook wat mindere momenten te bespeuren. Waarin ieders geduld behoorlijk op de proef gesteld wordt. Wees een beetje extra lief voor elkaar de komende tijd. 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Waarom Kindergarden?

Je zoon of dochter krijgt bij ons de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en liefdevolle omgeving. In een huiselijke sfeer stimuleren we de natuurlijke nieuwsgierigheid en geven je kind individuele aandacht.

Jullie hebben allemaal hart voor het werk: alle medewerkers zijn betrokken, betrouwbaar, kundig en gepassioneerd. Dat deed en doet mijn moederhart sneller kloppen.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×