header leidster
header leidster
108 06 jun

Focus op wat goed gaat

Ik zit met mijn kladblok in de woonkamer van het gezin dat mij heeft gevraagd voor hulp bij de opvoeding van hun zoon van zeven jaar. Hij is brutaal, treitert zijn zus voortdurend en vraagt alsmaar negatieve aandacht. Met veel correcties, irritatie en ruzie als gevolg. Dat is allemaal reuze vermoeiend en zijn ouders willen dan ook dat er een eind aan komt.

Moeder is net naar boven gegaan. Meestal ontstaat er dan al snel oorlog tussen broer en zus, maar Pepijn zit braaf aan tafel te tekenen. Geen spoor van een naderende oorlog. Ik zie Pepijn opstaan en een vel papier ophangen op de koelkast. Hij gaat weer aan tafel zitten. Na 5 minuten staat hij op en zegt: ‘Zo. Ik heb wel een sticker verdiend – ik zit zo lief te spelen.’ Hij plakt een sticker op zijn zelfgemaakte schema op de koelkast en gaat weer zitten. Gelukkig zit ik om de hoek, zodat hij niet ziet dat ik zit te lachen. Het is weer stil en vredig in de kamer. Weer enkele minuten later (moeder is inmiddels in de keuken terug) staat hij weer op en vervolgd: ‘Ik heb een sticker verdiend, ik ben nog steeds lief.’ Moeder ontgaat het geheel. Zij wacht tot hij gedrag laat zien waar ze mij voor heeft gebeld. Hij is anders nooit zo lief, dat zal je net zien.

Opvoed-valkuilen

Dit voorval is een prachtige illustratie van de manier waarop een kind, zonder dat het zich ervan bewust is, zijn ouders laat zien hoe ze hem kunnen helpen om zijn negatieve gedrag om te zetten in gewenst gedrag. Namelijk door meer te focussen op het positieve, op dat wat er wel is.

Een van onze grootste opvoed-valkuilen is dat we teveel op negatief gedrag van kinderen ingaan. We vergeten dat er gedurende een dag, in een situatie of zelfs tijdens een kort moment, ook heel veel wél goed gaat. Dat is eigenlijk heel logisch, want van het gedrag waar we steeds op reageren hebben wij (of anderen) last, dus daar willen we wat aan doen. Hoe goedbedoeld het ook is, ingaan op negatief gedrag is helaas niet de oplossing. Sterker nog, meestal werkt het averechts.

Negatief reageren werkt niet omdat:

  • kinderen door onze reacties beloond worden voor negatief gedrag. Ze krijgen er immers meer aandacht mee dan kinderen die neutraal gedrag laten zien.
  • we vergeten op te merken welke dingen er al wel lukken als we voortdurend focussen op wat er allemaal niet lukt of gebeurd. Dan missen we een heel belangrijk aangrijpingspunt om gedrag te veranderen.
  • het kinderen demotiveert als ze alleen maar te horen krijgen wat er allemaal niet goed gaat of nog beter moet.

Als het je lukt om juist ook op de momenten dat je kind lastig is te focussen op wat er wel goed gaat of lukt en minder heftig te reageren op het negatieve gedrag, dan heb je veel meer kans dat het lastige gedrag verandert! Benoem het gedrag wat je fijn vindt en leg uit waarom. Vermijd de ‘nee’ en de ‘niet’, vertel wat je wél wilt. Dat maakt de sfeer positiever en zorgt zo voor meer positief gedrag. Je denkt nu vast: dat is makkelijker gezegd dan gedaan… Dat is ook zo en natuurlijk lukt het niet altijd. Maar dat hoeft ook niet. Door er een tijdje actief op te letten, wordt het wel vanzelf meer routine en ga je echt de effecten merken!

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina.

 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Kinderen kunnen je dag altijd weer goed maken en dat is waar je het voor doet. ”

2551

Catheleine van den Beek

Vestigingsmanager Kindergarden Harderwijk
2551
×