kinderopvang kindergarden 22
kinderopvang kindergarden 22
124 02 okt

Gezellige eetmomenten

Eten en jonge kinderen… Met stip op nummer 1 als het gaat om opvoedgedoe. En we weten allemaal dat strijd om eten niet werkt. Maar ja, dat valt niet altijd mee. Kinderpsycholoog Tischa Neve deelt een paar simpele tips die de eetmomenten aan tafel een stukje gezelliger kunnen maken. Ook geeft zij, speciaal voor Kindergarden volgers, een gratis online cursus 'Weer gezellig aan tafel' weg. Wil jij kans maken? Lees dan gauw verder!

  1. Laat het los, laat het gaan! Laat al het praten over eten en niet eten achterwege en bespreek ieders dag, doe raadspelletjes en maak plezier. En dat allemaal terwijl jullie samen eten. Geen trek? Dan niet, morgen is er weer een dag.
  2. Geef niets anders na het (niet) eten. Jouw slimme kind heeft in no time door dat aan tafel eten niet noodzakelijk is, want papa / mama geeft toch nog wel wat straks wat ik wel lust. Dus: aan tafel eten we en daarna pas weer bij het volgende tafelmoment. That’s it.
  3. Veel jonge kinderen eten echt slechter als ze oververmoeid zijn. Op tijd eten scheelt vaak al een hoop gedoe! 
  4. Voor veel kinderen werkt het goed om samen het eten te bedenken, te koken en het eten op te dienen. Ook een eigen groentetuintje aanleggen doet goed! Het maakt eten leuk en spannend. Begin daarmee tijdens het koken zelf. Lekker laten helpen kan echt al vanaf jonge leeftijd. Laat ze alle schillen op een rijtje zetten of de aardappels in de pan doen. Dat is voor een kind al genoeg. Zelf laten opscheppen, niet alles door elkaar husselen en het leuk aanbieden kan ook helpen. Maar prijs jezelf niet te snel gelukkig, want geen kind is hetzelfde. De zoektocht is dus vooral naar wat werkt voor jouw kind. Door daar een tijdje bewust op te focussen kom je erachter wat werkt en wat niet.
  5. Zorg voor discipline en rust aan tafel. Een kind heeft behoefte aan duidelijke regels en structuur.
  6. Voorkom de machtsstrijd die jouw kleine zo graag aangaat (en vaak wint). Iedereen klaar? Alle borden weg, eventueel een gezond toetje en de rest van de avond niks meer geven. 
  7. Als laatste: van proeven leer je lusten! Reden dus om daar van jongs af aan mee te beginnen. Opeten hoeft niet, doorslikken zelfs niet, maar proeven doen we altijd. Soms moet je wel tien tot vijftien keer aan een smaak wennen. Geef dat je kind mee en blijf aanbieden.

063MKoning

Onze Dim heeft bovenstaande van baby af aan meegekregen. Toen hij 5 jaar was aten we voor het eerst quinoa. Dim had de eerste avond twee happen genomen en na kort beraad met zichzelf, medegedeeld dat hij het nog niet lustte. De dag erna aten we het weer (kliekjesdag) en nam hij weer twee happen. Om het vervolgens te laten voor wat het was en zich te storten op zijn groenten. Vraagt zijn vader: “Ga je nog een paar happen nemen Dim?” Zegt mijn heerlijke mannetje: “Pap, gister nam ik twee happen en vandaag ook. Voor ik dit leer lusten moet ik nog wel acht happen eten, dat gaat vandaag niet meer gebeuren. Ik stop ermee”.
Slimpie. We aten dus nog een paar keer quinoa ;-)

WINNEN
Speciaal voor Kindergarden volgers geef ik een online cursus cadeau die je helpt om als gezin (weer) gezellige eetmomenten te beleven. Hoe kun je je kind leren lusten? Wat helpt bij strijd aan tafel?
Kijk hier voor alle informatie ‘Weer gezellig aan tafel’

Wil jij deze cursus winnen? Deel dit bericht dan op social media, tag @kindergardennl en vertel ons waarom jij de cursus nodig hebt of wie je hem gunt!

 

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Kindergarden gaat zeer bewust met de ontwikkeling van het individu om en besteedt veel zorg en aandacht aan gezonde voeding. Maar allemaal op een ontspannen en speelse manier.”

Hennie (moeder van Mare)

Kindergarden Arnhem
×