Kinderopvang kindergarden 41
Kinderopvang kindergarden 41
109 27 sep

Help een driftbui...

Peuters zoeken grenzen op en kunnen daarin zeer volhardend zijn. En hoe vervelend voor jou ook, het is goed en belangrijk voor hun ontwikkeling.

Vanaf zo ruim 1 jaar ontdekt een kind dat hij een eigen individuutje is, los van jou, geen verlengstuk meer. En daarbij hoort dat je de wijde wereld kan gaan verkennen. En ook dat je grenzen op gaat zoeken. Wat kan ik al? Wat mag ik al? En beiden stroken niet altijd met wat wij goed voor ze vinden. Maar ja, daar heeft jouw kleine hummel natuurlijk helemaal geen boodschap aan. Die wil iets en die wil iets nu! 

Dat opzoeken van grenzen is dus belangrijk voor hun ontwikkeling. Als peuters geen grenzen over zouden willen, zouden ze ook de kracht niet hebben om te leren lopen, praten, klimmen en fietsen.

Het lastige is alleen dat het gene wat ze willen vaak nog niet kunnen. Of ze kunnen niet goed vertellen wát ze willen en raken dan vreselijk gefrustreerd omdat wij ze niet begrijpen. Daarbij zijn kleine kinderen ook nog eens vreselijk ongeduldig, kunnen ze zichzelf nog niet beheersen en als ze iets willen, dan willen ze het meteen. Dat kan zorgen voor flinke driftbuien.

Die driftbuien horen erbij dus, maar best fijn als je dat een beetje binnen de perken kunt houden. Dit kun je doen:

  1. Laat je niet mee slepen in de driftbui. Hoe moeilijk ook, probeer zelf rustig te blijven door in en uit te ademen en het niet persoonlijk te nemen. Met jouw eigen onrust of boos worden maak je het alleen maar erger en een goed gesprek voeren werkt nu echt niet. Een hysterisch kind hoort je niet.
  2. Onthoud dat jouw kleine je ontzettend nodig heeft. Al lijkt het daar vaak niet op. Echt, hij is zichzelf kwijt en heeft nodig dat jij bij hem blijft, hem niet in de steek laat. Dat je door observeren en kijken wat werkt leert ontdekken wat hem het beste helpt op zulke momenten. Bij je nemen, alleen in de buurt zijn of zijn handen vastpakken en rustig tegen hem praten.
  3. Zorg dat je kind en de omgeving veilig is, of geef hem een plekje waar hij lekker kan gillen. Het enige wat je kind op zo’n moment nodig heeft, is ruimte om zijn woede te uiten en tot rust te komen. Niet als straf, maar om zijn boosheid kwijt te raken, zo leert hij zichzelf onder controle te krijgen. Houd zijn handen vast als hij anderen pijn wil doen of dingen kapot maken. ‘Ik laat niemand je pijn doen, ik houd je handjes vast’

Even geduld en het is weer voorbij. En vergeet niet: het is een fase….

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’. Kijk voor haar online opvoedcursussen op www.opvoedcursussen.nl

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Over de auteur

tischa kindergarden smallTischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

Mees heeft mooie stappen gezet in zijn ontwikkeling bij Kindergarden!”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

Moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×