Kinderopvang Kindergarden
Kinderopvang Kindergarden
115 05 okt

Het belang van voorlezen

Kan jij het je nog herinneren? Op een regenachtige middag bij je moeder op schoot met een boekje van Nijntje? Of ’s avonds voor het slapen gaan door papa voorgelezen worden op bed?

Het voorlezen van een boekje maakt een kind vaak rustig en het bouwt een stukje regelmaat in. Overdag samen een boekje lezen geeft een fijn intiem moment en wat rust en ontlading. S’avonds voor het slapen gaan is het een goede overgang van de drukke dag naar de rustige nacht. Fijn voor je kind, maar ook voor jou!

Naast aandacht en intimiteit bevordert voorlezen de taalvaardigheid. Kinderen leren nieuwe woorden en door te praten over het verhaal, moeten ze zelf aan de slag met taal.

Kindergarden DenHaag 0E3A4531

Met een baby van drie à vier maanden kan je al plaatjes bekijken en benoemen wat het is. Wijs naar de plaatjes en vertel erbij. Je baby leert zo om beelden en woorden aan elkaar te koppelen en raakt gewend aan het voorleesmoment samen. Als een baby ongeveer negen maanden oud is, kan je kleine verhalen voorlezen. Vooral verhalen met rijm (bijvoorbeeld Nijntje van Dick Bruna) vinden deze kleintjes leuk.

Kinderen tussen de twee en vijf jaar kunnen zich over het algemeen goed inleven in fantasiefiguren en door ze regelmatig voor te lezen wordt hun fantasie nog eens extra gestimuleerd. Bovendien leren kinderen uit verhalen over de wereld om zich heen. Boeken kunnen ook een hulpmiddel bieden om een kind voor te bereiden op onbekende situaties, die nog komen. Het kan ze houvast geven en er voor zorgen dat ze minder gespannen zijn. Ook als er moeilijke dingen gebeuren in het leven van een kleuter of peuter, of als er iets belangrijks gaat veranderen in zijn of haar leven, kan een boek met een bepaald thema steun bieden. Naar aanleiding van het verhaal kan je praten over de eigen situatie. 

IB7A9199

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder ze voorgelezen worden. Vaak gaan kinderen dan zelf lezen of vinden een alternatief voor het eerdere voorleesmoment. Toch is het ook dan goed en fijn om te blijven voorlezen. Hierdoor wordt de woordenschat uitgebreid en het taalgebruik verbeterd. En niet te vergeten: ook op deze leeftijd vinden kinderen het meestal leuk, fijn en gezellig om voorgelezen te worden.

Voor de ontwikkeling van een kind is samen boekjes kijken en lezen dus erg goed. En onthoud dat voorlezen vooral leuk moet zijn. Houd je niet te star aan een verhaal, sluit aan bij je kind. Wil het plaatjes kijken en zelf dingen bedenken is het net zo prima!

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Begrippen als ‘ontwikkeling’ en ‘vertrouwde en veilige omgeving’ zie je in een brochure – Kindergarden geeft er daadwerkelijk inhoud aan.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×