Kinderopvang kindergarden 2
Kinderopvang kindergarden 2
128 09 mei

Het goede voorbeeld...

Toen mijn zoontje een jaar of 5 was keken we een keer samen naar voetbal. 5-0 voor stond onze favoriete club maar vlak voor tijd gingen er nog 2 in voor de tegenpartij. ‘Tjee, wat dom zeg, die geven ze echt heel makkelijk weg die goals, die had hij wel mogen hebben’, mopperde ik ietwat geïrriteerd voor me uit. ‘Nou, mama’, hoor ik verontwaardigd naast me, ’De keeper doet ook zijn best hoor!.' Oeps. Daar ging ik met mijn goede bedoelingen. Al jaren gaf ik lezingen over het thema ‘Sportouders langs de lijn’, over hoe je kinderen het goede voorbeeld geeft als je kijkt naar sport en zie hoe ik hier zelf de fout in ging. Onmiddellijk afgestraft door mijn eigen zoontje.

Hij heeft er voelsprieten voor. Echt. Soms weet ik het al als ik er iets uit flap (zoals in de auto tegen iemand die me afsnijdt of links blijft hangen) en soms ben ik me van geen kwaad bewust als ik een lesje krijg van mijn kleine schat: ‘Mama, waarom mogen papa en jij wel steeds op de iPad?’ of ‘Mama, je bent van tafel opgestaan zonder te vragen of wij dat goed vonden.’

Het goede voorbeeld geven aan je kind, het klinkt zo simpel, maar oh wat sluipt het er gemakkelijk in om het niet te doen. En daarmee geef je je kind dus keer op keer een verkeerd voorbeeld. En hoewel wij ook maar mensen zijn en dus niet perfect (ook weer heel gezond) wil je ze wel graag wat manieren, normen en waarden meegeven. Een paar wellicht herkenbare voorbeelden:

  • Schreeuwen dat je kind niet zo moet schreeuwen;
  • Middenin een gesprek of tijdens het spelen je telefoon opnemen of een berichtje gaan sturen;
  • Heel kritisch over jezelf praten als iets misgaat. ‘Wat ben ik toch een sukkel’ of ‘Ik kan ook niks’;
  • Met je mond vol tegen je kind zeggen dat-ie niet met zijn mond vol moet praten;
  • Zelf van tafel opstaan zonder iets te vragen of te zeggen;
  • Niet stoppen op de fiets bij de voorrangskruising als je allang gezien hebt dat er niks aan komt;
  • Geen hand uitsteken als je afslaat op de fiets;
  • Vloeken;
  • Ontploffen als je boos bent in plaats van tot tien tellen en rustig iets bespreken wat je niet leuk vindt.

Een tijd geleden hoorde ik mijn zoon tegen zijn vader zeggen toen hij hem hielp herinneren te stoppen met op zijn nagels te bijten: ‘Weet je wie vaak op haar nagels bijt? Mama. Die is er echt goed in’. Juist. Ik dus. Met al mijn goeie bedoelingen. Dat ik ze heel mooi afbijt en een klein randje laat zitten en dat dit al heel wat is na mijn nagelbijtverslaving van toen ik jong was, is natuurlijk volkomen overbodige informatie voor mijn kind.

Children see, children do…. Kinderen leren het meest van wat je doet, wat je laat zien. Veel meer dan van wat je zegt. Toch maar weer eens mijn eigen slogans op de koelkast hangen…. ;-)

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar zakelijke facebookpagina.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Jullie hebben allemaal hart voor het werk: alle medewerkers zijn betrokken, betrouwbaar, kundig en gepassioneerd. Dat deed en doet mijn moederhart sneller kloppen.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×