• Home
  • Nieuws
  • 'Het helpt je doen inzien wat nou echt belangrijk is in het leven'
Kinderopvang kindergarden 25
Kinderopvang kindergarden 25
173 16 jun

'Het helpt je doen inzien wat nou echt belangrijk is in het leven'

Vandaag vieren we het vaderschap! Speciaal voor Vaderdag vroegen wij een vader hoe hij het vaderschap ervaart, wat uitdagingen zijn en hoe hij tegen kinderopvang aankijkt. Papa Michael, vader van Huub, deelt graag zijn verhaal. 'Het mooiste vind ik het genieten van de kleine dingen met mijn zoon'

20190211 112250

Even kennismaken
Hallo, ik ben Michael, 33 jaar oud. Ik werk 36 uur per week in de Human Resources branche en ik ben trotse vader van mijn zoon Huub. Huub is 3 jaar oud en gaat 2 dagen per week naar Kindergarden in Amsterdam.

Hoe ervaar je het vaderschap?
Ik vind het vooral heel mooi en bijzonder. Ik vind speciaal dat ik de ontwikkeling van mijn zoon van zo dichtbij mag meemaken en daar mijn bijdrage aan mag leveren. Het helpt je doen inzien wat er nou echt belangrijk is in het leven; je kind en je gezin. Het heeft mij geleerd mij niet zo druk te maken om de kleine dingen. Mijn zoon en zijn ontwikkeling zijn het allerbelangrijkste. Ik vind het leuk om met mijn zoon te spelen. Hierdoor heb ik een goed excuus om het kleine kind ook weer eens in mijzelf los te laten en niet alleen maar met serieuze, volwassen mensen dingen bezig te zijn.

Is het wat je verwacht had van tevoren?
Dat vind ik een moeilijke vraag. In grote lijnen wel. Ik had wel verwacht dat mijn leven anders zou worden en dat je bepaalde dingen niet meer kan doen. Dat is ook uitgekomen. Maar je krijgt er, heel cliché, zo veel moois voor terug. Eerlijk gezegd, ik heb nooit zoveel verwachtingen. Ik laat nieuwe dingen liever op mij afkomen. Zo ook het vaderschap. Alles draait om twee dingen: prioriteiten stellen en jezelf flexibel opstellen.

Wat vind je het mooiste aan het vaderschap?
Het genieten van de kleine dingen met mijn zoon. Een dikke knuffel van hem krijgen, hem de geborgenheid geven die hij nodig heeft, samen gek doen en samen spelen. Naar zijn grote glimlach kijken als we samen of als gezin iets leuks gaan doen. Daar geniet ik intens van.

Wat vind je het leukste en het moeilijkste aan opvoeden?
Opvoeden is vooral hard werken. Ik vind het soms lastig consequent te blijven wanneer mijn zoon zijn hakken in het zand zet of een moeilijke bui heeft. Toch doe ik dit, omdat ik van mening ben dat je hier later de vruchten van plukt. Het is dan alleen even heel vermoeiend. Maar ik vind het mooi als we ergens heel erg in geïnvesteerd hebben, bijvoorbeeld zelf zijn schoenen leren aan doen, dat het dan lukt.

Hoe ervaar je het vaderschap in combinatie met werk?
Ik heb er voor gekozen om 1 dag in de week bij mijn zoon te zijn. Dat heb ik heel bewust gedaan, omdat ik graag een hechte band met hem op wil bouwen en ook een dag alleen met hem wil zijn. Ik vind dit heel waardevol. De combinatie vaderschap en werk bevalt me goed. We hebben het goed geregeld thuis. Plannen het halen van Huub van de kinderopvang altijd goed en hebben daarnaast veel hulp van grootouders.

080MKoning

Hoe is bij jullie thuis de zorg voor jullie kind geregeld?
Ik ben dus 1 dag per week bij onze zoon en mijn vrouw is 2 dagen per week met hem thuis. Daarnaast gaat hij nog 2 dagen per week naar de opvang, naar de kindjes zoals dat bij ons thuis wordt genoemd.

Waarom heb je voor kinderopvang gekozen en niet voor een andere vorm?
Wij vinden het belangrijk dat hij leert functioneren in een groep. Kinderopvang is goed voor zijn ontwikkeling en geeft hem een tweede thuis. We vinden het belangrijk dat hij leert omgaan met regels, normen en waarden van anderen dan alleen van thuis.

Hoe voel je jezelf over het feit dat je kind naar een opvang gaat?
Ik heb veel vertrouwen in de kinderopvang waar hij naar toe gaat en ben van mening dat hij er alleen maar baat bij heeft. Hij heeft het er enorm naar zijn zin. Hij is erg gesteld op de leidsters en maakt vriendjes. Ik breng hem er met een gerust hart naar toe. 

Wat vind je belangrijk aan kinderopvang?
Allereerst dat hij er vertrouwd is en zich er op zijn gemak voelt. Dat het een veilige plek is. Emotionele veiligheid staat voor mij voorop. Naar mijn mening valt of staat dit met de leidsters die er werken. Daarna komen voor mij dingen als ontwikkeling stimuleren en het doen van leuke, uitdagende activiteiten.

Waarom hebben jullie voor Kindergarden gekozen?
Onze zoon ging eerst naar een andere opvang. Toen we gingen verhuizen moesten we een nieuwe opvang zoeken. Mijn vrouw werkt bij Kindergarden en zij is heel erg te spreken over het pedagogisch programma. Natuurlijk heb ik zelf ook even de website doorgenomen en een rondleiding gehad om te kijken of ik mij er net zo goed bij voelde. En dat deed ik en zo is dat nog steeds. Het is een fijne plek voor onze zoon, maar ook om als ouder te komen.

Vind je dat Kindergarden een bijdrage levert aan de ontwikkeling van je kind en zo ja hoe merk je dat?
Ja, dat vind ik zeker. Ik zie dat ze veel doen aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Vaak kan hij opeens zelf iets nieuws als hij bij de opvang is geweest, zoals zijn jas of schoenen aan doen. Het zet mezelf ook wel weer aan het denken. Soms realiseer ik mezelf dan dat ik soms nog te veel voor hem doe en dat hij bepaalde dingen al prima zelf kan. Ik merk het ook aan zijn taalontwikkeling en motorische ontwikkeling. Je merkt gewoon dat ze daar aandacht aan besteden.

Alle vaders en partners bedankt dat jullie er zijn! We wensen iedereen een fijne Vaderdag toe!

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Jullie hebben allemaal hart voor het werk: alle medewerkers zijn betrokken, betrouwbaar, kundig en gepassioneerd. Dat deed en doet mijn moederhart sneller kloppen.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×