Kinderopvang kindergarden 32
Kinderopvang kindergarden 32
boos 30 jan

Ik ben boos!

‘Je bent de stomste mama die ik heb en je mag nooit meer op mijn feestje komen!’ schreeuwt mijn zoontje van vier terwijl hij woest op me afloopt en ik nog net zijn hand kan pakken om te voorkomen dat hij me een stomp geeft. Het is weer eens zo ver. Dim is boos, heel boos. En het is mij een raadsel waarom, maar hij is het op mij. Uit het niets; ik ben me tenminste van geen kwaad bewust.

Emoties van kinderen zijn vaak buiten proporties. Dat hoort erbij. Dat is geen onwil, maar onmacht. Ze hebben nog onvoldoende geleerd hoe ze hun emoties kunnen reguleren. Daarvoor hebben ze onze hulp nodig. Als we kinderen helpen ontdekken wat er voor behoefte en wens achter hun gedrag zit, en als we begrijpen en steeds weer kijken naar wat er achter de emotie kan zitten, kunnen we daarop inspelen. Dat vraagt inleving, empathie, heel veel geduld en een rustige duidelijke reactie. Keer op keer op keer. En zo leren kinderen het. Hoe wij op de emoties van kinderen reageren, bepaalt het verloop van de situatie. Hoe kalmer wij reageren, hoe eerder een kind weer tot bedaren komt.

Voorzie in de basisbehoeften van je kind
Vaak komen heftige emoties van kinderen voort uit niet vervulde basisbehoeften. Denk maar eens aan een kind dat moe is en dus om de kleinste dingen boos wordt of gaat huilen, een kind dat te weinig aandacht krijgt en dus gaat klieren, of een kind dat honger heeft en daardoor chagrijnig wordt.

Neem de emoties van je kind serieus
Erken de emoties, geef er woorden aan en laat ze er even zijn. Zo leert jouw kind ook dat het bij jou veilig is om emoties te uiten. En probeer dan samen te kijken welke reden er achter de emotie kan zitten: ‘Ik  mag niet meer op jouw feestje komen, vertel eens…’.

Op tijd spanning ontladen
Door goed te kijken naar je kind, kun je de signalen leren herkennen waaraan je kan zien dat spanning bij hem opbouwt. Als je deze signalen op tijd herkent, kun je een uitlaadklep voor de spanning bieden, voordat deze oploopt tot een ontploffing. Stoei, lach samen of knuffel, dat geeft dezelfde fysiologische ontlading als boos zijn of huilen! Of bouw even rust in voor je kind.

Corrigeer en leg uit waarom
Kinderen moeten nog leren om emoties te benoemen en het bijbehorende gedrag te beheersen. Hier kan je als ouder bij helpen door uit te leggen dat je een grens stelt. Vervolgens ga je hier kort op in en noem je de reden. Bij jonge kinderen is het erg belangrijk dat je toon en uitdrukking duidelijk zijn, en bij wat oudere kinderen wordt de inhoud van wat je zegt belangrijker. Let erop dat je non-verbale en verbale boodschap overeenkomt. Met een lach op je gezicht benoemen dat het gedrag van je kind over een grens gaat, komt niet over

Wees een voorbeeld
Als je als ouder rustig reageert en je kind kalm benadert, zorgt dit er al snel voor dat je kind uit de heftige emotie komt. Je slaat zo twee vliegen in een klap, want je geeft zo ook het goede voorbeeld!

Altijd als eerste op de hoogte?

Ontvang 6x per jaar interessante en leuke tips over opvoeden en opgroeien.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

We vertellen u graag nog meer...

... bijvoorbeeld tijdens een vrijblijvend bezoek aan een vestiging bij u in de buurt. Dan vertelt de vestigingsmanager u over onze filosofie, werkwijze en pedagogisch programma.

Ja, vertel mij meer

 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Over de auteur

Tischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

Kinderen leren het meest van wat ze ons zien doen.”

Tischa quote
Tischa quote
×