Kinderopvang kindergarden 19
Kindergarden 0E3A7434
080MKoning 22 nov

Knutselen en smullen met Sint

Sinterklaas is weer in het land! Altijd weer een hele gezellige, spannende tijd. En wat is er nou leuker dan samen aan de keukentafel Sinterklaasknutsels en -baksels maken? Pedagogisch medewerker Lize geeft tips en vertelt hoe je ‘suikervrije’ pepernoten maakt. 

De beleving van het dag-, week- en jaarritme en de feesten die daarin vallen zijn belangrijk voor het gevoel van veiligheid en vertrouwen bij kinderen. Samen iets doen of vieren geeft bovendien een gevoel van geborgenheid. We kijken daarom altijd uit naar de Sint. Al doseren we de aandacht wel in deze Sinterklaasperiode want de feestdrukte kan ook teveel zijn voor kinderen. Wat plezier maar ook rust geeft is om samen te knutselen.

Goed voor de ontwikkeling

Knutselen is goed voor de fijne motoriek. De kinderen verven met een kwastje, knippen en plakken vormpjes. Daarbij ontdekken ze materialen door er aan te voelen, te pulken of te scheuren. Knutselen stimuleert ook de cognitieve ontwikkeling door te oefenen met kleuren en het ruimtelijk inzicht. En natuurlijk is samen knutselen ook nog eens goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het is heerlijk om de kinderen samen bezig te zien en het plezier wat ze hieraan beleven.

Kindergarden 0E3A7434

Zelf kiezen

We proberen bij thema’s als Sinterklaas de fantasie zoveel mogelijk de vrije loop te laten. We laten de kinderen dus zelf kiezen en lekker hun gang gaan: we bieden geen kleurplaten aan of ‘voorbedachte’ knutsels. Hoewel een kleurplaat goed is voor de fijne motorische ontwikkeling en vermaak biedt, worden de kinderen door de kaders van de kleurplaat weer beperkt in hun creativiteit en fantasie. Geef thuis eens een blanco vel papier en zie wat voor geweldige Sinterklaas plaatjes daarop verschijnen. De fantasie van een kind is ontzettend rijk! Of maak een pietenmuts of mijter voor Sinterklaasavond en laat ze dan vrij in de keuze van materialen en hoe en waar ze kleuren, verven of plakken.

Samen aan de slag…

*Gekleurde pietjes
Benodigdheden: gekleurd papier, zwarte viltstift, gekleurde veertjes, een schaar en lijm.
Vrolijk gekleurde pietjes kun je heel gemakkelijk maken. Uit een van de gekleurde papieren knip jij of je kind een pietenmuts. Je neemt een gekleurd papier en tekent de omtrek van de kinderhand met een zwarte viltstift. Voor oudere kinderen is het natuurlijk heel goed voor de fijne motoriek om dat werkje zelf te doen. Plak de handen op de muts, een veertje erop en klaar ben je.

20171120 105554 klein

* Open haard
Benodigdheden: donkerbruin, lichtbruin en oranje papier, schaar en lijm.
Als je thuis geen open haard hebt, is het leuk om er samen een te knutselen en daar een schoen voor te zetten.

Sint herengracht

* Verlanglijstje
Benodigdheden: bruin papier, schaar, lijm, catalogus speelgoedwinkel. We kennen allemaal wel de catalogus van de speelgoedwinkel. Kinderen vinden het heerlijk om er doorheen te bladeren en uit te kiezen wat ze aan Sinterklaas willen vragen. Je kunt hier ook een knutselactiviteit van maken. Knip uit een bruin papier een cadeauzak en laat je kind/kinderen uit de catalogus 5 dingen scheuren die ze op de zak kunnen plakken. Deze knutsel kunnen ze in hun schoen stoppen als verlanglijstje.

* Sinterklaas- of pietenmuts knutselen
Benodigdheden: gekleurd papier, lange gekleurde stroken papier, dingen om mee te versieren, lijm en schaar. Wanneer je naar de intocht van Sinterklaas gaat, vinden kinderen het vaak leuk om verkleed te gaan. Knip uit een vel papier een mijter of pietenmuts en laat je kind/kinderen deze zelf versieren. Plak de mijter of de pietenmuts op een lange strook papier, pas deze om het hoofd van je kind/kinderen en lijm ‘m vast zodat de muts op het hoofd gezet kan worden.

Recept ‘suikervrije’ pepernoten

Kindergarden besteedt ook aandacht aan verantwoorde voeding. En wat is er leuker dan in deze Sinterklaasperiode zelf ‘suikervrije’ pepernoten te bakken? Zo doe je dat…

Benodigdheden:

-        100 gram (plantaardige) boter

-        250 gram (volkoren/spelt) meel

-        75 gram palm- of kokosbloesemsuiker*

-        2 tl bakpoeder

-        2 tl speculaaskruiden

-        Snufje zout

-        1 (biologisch) eigeel

-        3 el (plantaardige) melk

Stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
  3. Smelt de boter in een pannetje. Voeg aan de gesmolten boter de melk en het eigeel toe en roer de droge ingrediënten er doorheen.
  4. Kneed alle ingrediënten tot een deeg.
  5. Verdeel het deeg in kleine bolletjes (maak ze niet te groot) die je een beetje platdrukt over de bakplaat (eventueel bekleed met bakpapier).
  6. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven.

Geniet van het samen maken van de pepernoten en dan… smullen maar!

*Palm- of kokosbloesemsuiker is een natuurlijke, niet-geraffineerde suiker die wordt gewonnen uit (biologische) kokosbloesem. Kokosbloesemsuiker heeft een laag glycemische index. Daardoor krijg je lang en veel energie, zonder energiedips.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Kindergarden gaat zeer bewust met de ontwikkeling van het individu om en besteedt veel zorg en aandacht aan gezonde voeding. Maar allemaal op een ontspannen en speelse manier.”

Hennie (moeder van Mare)

Kindergarden Arnhem
×