VERVOLG 38
VERVOLG 38
080MKoning 26 mrt

Laat maar wat ballen vallen

Toen Florine Duif zwanger was van haar eerste dochter besloot zij zelf een on- en offline community op te richten genaamd 'The Mompany'; je bent mama, maar nog steeds vrouw en je mag er zijn! Inmiddels is Florine zwanger van haar derde kindje en deelt ze de komende tijd graag met jullie alle uitdagingen die zij ondervindt in het opnieuw zwanger zijn, het opvoeden en het ouderschap. Zo schreef zij eerder het artikel 'Moeders met elkaar verbinden', maar hoopt zij zowel moeders als vaders te inspireren.

'Toen Isabel een half jaar oud was bracht ik haar voor het eerst naar Kindergarden. Dat is nu zo’n 6 jaar geleden. Niet wetende dat ik daar ooit drie kleine spruiten rond zou hebben lopen. Nummer 3 is 'on its way'. Het mooie aan het moederschap is, dat je na ieder kind (en sowieso na het krijgen van een kind) een ander persoon wordt. Als ik kijk naar foto’s van alledrie mijn zwangerschappen zie ik een andere vrouw. Ze is ouder geworden, wijzer, maar ook gewoon anders. Het moederschap tekent je. Iedere bevalling gaat je iets brengen. Niet alleen een kleine hummel, maar ook iets op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. 

florine 2 19

(Foto credits: Marilyn Bartman)  

Op dit moment ben ik een boek aan het schrijven over de reis die je maakt als vrouw wanneer je moeder wordt. Persoonlijke ervaringen, maar ook experts komen aan bod. De zin ‘Oh wat knap dat jij alle ballen in de lucht probeert te houden’ heb ik zo vaak voorbij horen komen bij ouders. Maar weet je, volgens mij hoeven we daar niet meer op te focussen. We mogen best wat meer ballen laten vallen. We mogen ruimte maken om te voelen wat echt belangrijk is. 

En dat is voor iedereen anders. De één gedijt goed op een fulltime baan en vindt het heerlijk om carrière te maken. De ander kiest bewust voor een iets minder luxere financiële positie. Niks is goed of fout. Het zijn allemaal keuzes. Het enige is, dat het keuzes moeten zijn. Gemaakt vanuit het hart. Het ene gezin is het andere niet. Juist door iets meer tijd vrij te maken (dit kan al zijn door niet ellelang te scrollen op je telefoon) leer je luisteren naar prioriteiten. Dus niks alle ballen in de lucht houden, het is echt niet nodig. 

Zo kan bewust niets doen juist heel prettig zijn, dat hoeft niet altijd maar te worden opgevuld met van alles en nog wat. Ja, het leven is druk. Vooral als de kinderen ouder worden. Hup, gaat er een naar hockey, moet de volgende alweer naar zwemles. En jammer dan als er dan geen warme, zelf gestoomde maaltijd, maar een lekkere afhaalpizza op tafel staat. Maak je niet druk om de was, het rondslingerende speelgoed en morgen. Aan gisteren kun je niets meer veranderen, aan morgen kun je niks doen. Nu is het enige moment wat er is. Laat die ballen maar een keertje vallen, ga mee met de flow van het leven, kijk wat er gebeurt om je heen, dan zullen de belangrijkste spelers zich vanzelf bekend maken.' 

Florine Duif is moeder van 2 en zwanger van haar derde kind. Ze is oprichter van haar social mediakanaal @florineduif en het on- en offline platform The Mompany en ze schrijft momenteel aan een boek. Vanaf dag één zit haar oudste dochter op Kindergarden Alexanderstraat in Den Haag waar haar tweede dochter nu ook zit. 

0E3A6397

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Dankzij ons pedagogisch programma kunnen we kinderen optimaal stimuleren in hun ontwikkeling”

Joyce den Boef – Vestigingsmanager Weesp

Joyce den Boef

Vestigingsmanager Amsterdam Villa Vondel
Joyce den Boef – Vestigingsmanager Weesp
×