• Home
  • Nieuws
  • Me-time! Egoïstisch of goed voor je kind?
VERVOLG 22
VERVOLG 22
afbevents1 05 apr

Me-time! Egoïstisch of goed voor je kind?

Tot 9 uur in bed, vakantiewasje erin, droge was opvouwen en gelijk maar in de kast dit keer, hardloopkleren aan, ontbijtje, half uur bellen met mijn zus, keuken opruimen en meteen maar volledig overhoop halen en herinrichten, wat mailtjes lezen en dan toch echt hardlopen… Relaxed bijkomen, column schrijven, douchen, op naar vriendin 1 voor thee en dan door naar vriendin 2 om samen te eten en borrelen.

Afgelopen vakantie was ik zomaar 2 dagen vrij. Echt vrij. Vrij van werk, vrij van kind en vrij van man. Me-time-vrij. Ik-doe-helemaal-wat-ik-zelf-wil-vrij. Eerst moest ik er nog even inkomen, nadat ik Dim had gedropt bij opa en oma en met een auto vol nuttige boodschappen terugkwam in een leeg huis vol troep. Beetje een net-niet dag geworden, zeg maar, maar de dag erna zat ik er helemaal in zoals je leest.

Ik heb mijn me-time nodig

Mijn kleine mannetje, mijn heerlijke enerverende werk en mijn lieve vriend zijn super, hoor. Maar het is toch wel heel lekker: een paar dagen even geen 100x ‘MAMA’ aan mijn hoofd, niet bij alles te hoeven denken aan anderen, niet steeds tussendoor toch stiekem met werk en mail bezig te zijn en even helemaal te doen en laten wat ik wil. En dat is ook nodig, zo nu en dan. Dat realiseer ik me op dit soort schaarse dagen weer eens. Om je hoofd leeg te maken, leuke plannen te maken, even alleen met jezelf te zijn en stil te staan bij de dingen die er voor jou toe doen. Ik maak ‘wish’-lijsten, adem even diep in en uit, realiseer me hoe blij ik met mijn leven, werk en 2 mannen ben. Ik sport (eindelijk weer) en kom tot rust.

Neem jij tijd voor jezelf?

De meesten van ons zijn niet zo goed in tijd voor onszelf nemen. We voelen ons schuldig als we iets leuks doen terwijl de kids op school of crèche zitten. We plannen de uurtjes zonder kids vaak vol met nuttige of verplichte dingen. Voor je het weet voelen zelfs leuke sociale afspraakjes als een verplichting en als te veel.

Me-time is niet alleen voor jezelf

We vergeten daarbij dat die me-time niet alleen fijn en goed voor onszelf is, maar voor iedereen! We worden er een leukere ouder van, omdat we –bijgekomen en opgeladen- meer kunnen hebben en aan kunnen van het hectische leventje met werk en kids. We schieten minder uit ons slof en hebben meer geduld tijdens spitsuur en drammerige buien. En: hoe relaxter wij zijn hoe relaxter ons kind, jij bent tenslotte hun voorbeeld én ze voelen onze buien feilloos aan en reageren erop. O, en we worden ook een blijere (en leukere) partner als we tijd maken voor onze eigen passies, gedachten en vrienden!

Geniet!

Doen dus. Plan jouw me-time in! En niet 1x per jaar, maar gewoon tussen alles door. Regelmatig en als je voelt dat het even nodig is. Uurtje op de bank met een boek, lekker in je eentje uitwaaien in het bos, de sauna in, gewoon even 10 minuten met een kop thee in de zon, weekendje weg met een vriend of vriendin. En onthoud als je lekker relaxt met een kop thee in bad ligt of op een terras zit: dat is niet egoïstisch maar juist goed en fijn voor iedereen. Echt!

Meer tips?

Download dan de online opvoedcursus ‘Help, ik ontplof’ van Tischa Neve. Een cursus waarin je leert rustiger te reageren op de buien van je kind, zodat het thuis nog gezelliger wordt.

Altijd als eerste op de hoogte?

Ontvang 6x per jaar interessante en leuke tips over opvoeden en opgroeien:

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Over de auteur

tischa kindergarden smallTischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

Door Tischa kijk ik nu op een andere manier naar bepaalde situaties. Ze heeft mij aangespoord het ook eens op een andere manier te proberen. Heel wat voor een ietwat sceptische vader!”

×