kinderopvang kindergarden 22
kinderopvang kindergarden 22
18 15 mei

Meer rust en gezelligheid in huis

Hoe fijn is het als alles in huis relaxt verloopt. Niet altijd makkelijk in de hectiek van een gezin met jonge kinderen. Daarom 5 tips om je een beetje te helpen:

1. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Elke zondagavond de week doornemen en alles logistiek plannen met je partner bijvoorbeeld. En klaarzetten wat je al kunt klaarzetten aan schooltassen, ontbijt, kleren. Of eten voor twee dagen maken omdat je weet dat het overmorgen hectisch en laat wordt. Dat scheelt echt een hoop!

2. Slim plannen/organiseren

Noteer dingen die moeten gelijk op een kalender, maak een doorlopende boodschappenlijst en bundel activiteiten als strijk, administratie en klusjes in huis op een gepland dagdeel in plaats van steeds een klein beetje. Belast jezelf en je kinderen niet met een bomvolle agenda. Less is more!

3. Routines

Routines voor de dagelijks terugkerende dingen in huis geven duidelijkheid, regelmaat, houvast en rust. Vaste volgordes voor het ochtend- en avondritueel voorkomen een hoop gedoe. Voor kleine kinderen is het heel fijn en leuk als je met foto’s of plaatjes de stappen van bijvoorbeeld het ochtendritueel aangeeft. 

3. Basisafspraken

Snoepmomenten, wanneer TV kijken, de bed tijden, hartig of zoet op brood; het kan voor heel wat onrust zorgen in huis. Vaste basisafspraken rondom dit soort terugkerende 'battles' zorgen voor helderheid en veel minder strijd.

4. Neem de tijd

'Schiet nou eens op…' of 'Kom op, we komen te laat...' oh wat horen we het onszelf toch vaak zeggen. Ik kan er echt geen betere tip voor geven dan gewoon wat meer tijd te nemen voor wat er allemaal moet gebeuren. Wat eerder opstaan, op tijd beginnen voor vertrek en op tijd naar boven gaan. Simpel en doeltreffend, als we het maar doen.

5. Choose your battles

Je kunt je overal druk om maken, maar je kunt het ook niet doen. Mij helpt het enorm sinds ik heel veel loslaat. Dat maakt het een stuk makkelijker en fijner. Doe sommige dingen gewoon zelf, maak niet overal een punt van, maar beperk je tot de dingen die écht belangrijk zijn. Weer schoenen midden in de kamer? Oké, ik neem ze gewoon weer mee naar boven. De kamer een troep? Dichttrekken die slaapkamerdeur! Steeds gedoe in de supermarkt? Plan boodschappen in zonder kids of bestel ze in hectische tijden gewoon eens online. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden :)

We horen graag hoe jullie hier thuis mee omgaan, delen is leuk! 

Meer lezen? Koop Tischa’s boek 'Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden'. Kijk voor haar online opvoedcursussen op www.opvoedcursussen.nl

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Begrippen als ‘ontwikkeling’ en ‘vertrouwde en veilige omgeving’ zie je in een brochure – Kindergarden geeft er daadwerkelijk inhoud aan.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×