Kinderopvang kindergarden 4
Kinderopvang kindergarden 4
114 18 dec

Moe en op…

December is een drukke maand, met veel gezellige activiteiten. Alleen wil de agenda nog wel is te vol lopen met al die leuke activiteiten. En dat maakt dat niet alleen wij ouders soms wat 'decemberstress' ervaren, maar ook de kinderen. Zo kan het zomaar dat jouw prikkelbare, humeurige of emotionele kleine gewoon overprikkeld is, moe van alle drukte en het sombere weer.

Als ouder ouder heb je automatisch een korter lontje als je te druk bent en val je sneller uit naar je kind dan je zou willen. Door alles wat er nog moet gebeuren die dag heb je niet altijd de puf en de ruimte om te bedenken wat er achter het lastige of emotionele gedrag van je kind zit. En dus spelen we daar vaak minder handig op in.

De oplossing?

Los van wat rust, ritme en routine inbouwen (agenda minder vol) en jezelf niet gek laten maken, helpt het echt als je je goed bewust bent van wat er achter dat dwarse gedrag van je kind zit. Als je door hun ogen kijkt en meevoelt, dan kun je beter voldoen aan de behoefte en de wens die mogelijk achter het gejengel of de strijd zit. Waardoor je, in plaats van meer van ze te vragen of keiharde grenzen te stellen, nu begripvol kunt zijn.  

MKoning Kindergarden2017 Leidscherijn 0E3A6692

Wat ook kan helpen is in plaats van te zeggen ‘niet piepen, niks aan de hand’ of ‘wat doe je toch bozig, hou eens op’, ruimte te geven aan de onderliggende emoties. Kies een rustig moment en benoem dan de emotie die erachter zit zoals ‘wil het allemaal niet zo lukken, kom eens hier huil maar even al je tranen eruit…’ of ‘je wordt even over alles bozig hè, wees maar even boos, stamp maar even heel hard of schreeuw het er maar even uit…’. Door echt ruimte te geven aan de emotie die steeds opspeelt haal je druk van de ketel en kan een kind op een goeie en behapbare manier ontladen.

Enne… dat emotie-eruit-stampen helpt ook voor jezelf op pittige, oververhitte momenten. Dat lucht lekker op in je lijf als je de energie even laat stromen en ruimte geeft! Succes en geniet van elkaar!

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Waarom Kindergarden?

Je zoon of dochter krijgt bij ons de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en liefdevolle omgeving. In een huiselijke sfeer stimuleren we de natuurlijke nieuwsgierigheid en geven je kind individuele aandacht.

Kindergarden gaat zeer bewust met de ontwikkeling van het individu om en besteedt veel zorg en aandacht aan gezonde voeding. Maar allemaal op een ontspannen en speelse manier.”

Hennie (moeder van Mare)

Kindergarden Arnhem
×