• Home
  • Nieuws
  • Nationale Buitenspeeldag: iedereen erop uit!
Header 19
Header 19
171 13 jun

Nationale Buitenspeeldag: iedereen erop uit!

Buitenspelen is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen

Vandaag is het weer Nationale Buitenspeeldag, een initiatief van Jantje Beton en IVN natuureducatie. Op deze dag staat het plezier en belang van buitenspelen centraal en worden er door het hele land meer dan 1.150 buitenspeelactiviteiten georganiseerd door vrijwilligers. Het gaat niet alleen om het stimuleren van buiten spelen, maar ook om educatie in de buitenlucht. Juist in deze tijd is het van groot belang hier aandacht aan te geven want uit recent onderzoek van Jantje Beton (april 2018) is gebleken dat 1 miljoen kinderen niet meer dagelijks buitenspelen! Bij Kindergarden vinden we buitenspelen heel belangrijk; onze pedagogisch medewerker Lize vertelt waarom spelen in de natuur voor kinderen zo goed is.

Goed voor de ontwikkeling

Buiten hebben kinderen meer ruimte om zich motorisch te ontwikkelen. Hierdoor krijgen ze ook genoeg beweging en dat is goed voor de spieren, gewrichten en de verbranding van voedingsstoffen. Daarnaast is buiten spelen goed voor de cognitieve en sociale ontwikkeling. Ze leren met invloeden van buitenaf omgaan en met andere kinderen. Daarbij leren kinderen die buiten les krijgen veel sneller en effectiever. Daarom gaan we bij Kindergarden elke dag naar buiten. Zelfs wanneer het slecht weer is, proberen we tussen de buien door (of als het alleen wat miezert) naar buiten te gaan. De kinderen vinden het heerlijk, even de energie kwijt en een frisse neus halen.

Kindergarden 0E3A7333

Kindergarden in de buitenlucht

In onze tuinen creëren we, net als op de groepen, een leerrijke omgeving waarin we activiteiten aanbieden. Net als een groepsruimte heeft een buitenruimte bij Kindergarden ook verschillende hoeken. Zo kunnen we diverse activiteiten aanbieden. Waar mogelijk schermen we de verschillende leeftijden van elkaar af zodat iedereen in een veilige omgeving buiten kan spelen en echt kan ontdekken. Vooral jonge kinderen moeten vaak wennen om buiten te zijn met veel kinderen tegelijk.

Kindergarden 0E3A7629

Tijdens het spelen ordenen we het spelmateriaal in de tuin, zodat de buitenruimte uitdagend blijft. We kijken goed wat een kind en de groep nodig heeft. Is een dreumesgroep wat onrustig, dan gaan we naar de babytuin. Daar kunnen de dreumesen in een beschermde omgeving spelen. Zijn er peuters die hun energie kwijt moeten? Dan doen we een balspel en laten we ze flink rennen. Natuurlijk proberen we altijd een goede balans te creëren tussen vrij spelen en een activiteit. Het belangrijkste is dat de kinderen zelf de wereld om hen heen ontdekken, plezier staat voorop!

0E3A6397

Wat biedt de natuur en onze (moes)tuin?

We vinden het ook belangrijk dat kinderen in aanraking komen met de natuur. Zo betrekken we de kinderen bij onze moestuin buiten en kijken we welke planten en dieren we kunnen ontdekken. Hiervoor gebruiken we o.a. vergrootglazen en potjes met luchtgaten. In het ontwerp van onze buitenruimtes nemen we altijd zoveel mogelijk planten op en werken we met natuurlijke materialen zoals boomschors voor op de grond. De grove motoriek wordt gestimuleerd door stapstenen te maken van een boomstam. Ook zorgen we voor zand- en waterplekken en plaatsen we wilgenhutten, huisjes en kruipbuizen. Kinderen vinden het fijn om zich te verstoppen, een aangelegd bamboebos is dan bijvoorbeeld ideaal. Of een fantasiespel in een buitenkeukentje en dan lekker fietsen over de aangelegde fietspaden in de tuin, het plezier kan niet op!

MKoning Kindergarden 0E3A7599

Buitenspeel ideeën

Om kinderen thuis ook enthousiast te maken om (vaker) naar buiten te gaan, hieronder een aantal buitenspeelactiviteiten die ook leuk zijn om thuis te doen.

- Speurtocht:

Tijdens een speurtocht door de tuin moeten we een aantal voorwerpen zoeken die we van te voren benoemen. Samen gaan we op zoek naar de voorwerpen en vertellen hoe deze eruit zien.

Benodigdheden: voorwerpen die zich in de tuin bevinden.

- Ringwerpen:

Activiteiten buitenspelen peutergroep 6

We verven met de kinderen glazen flessen. Deze zetten we buiten waar we er ringen om kunnen gooien. Tijdens de activiteit kijken we naar de verschillende kleuren die we zien, tellen we hoeveel ringen er om de fles zitten, enzovoorts.

Benodigdheden: lege flessen, verf, kleine ringen. Eventueel houten kistje om de flessen in de zetten.

- Gooien maar:

Activiteiten buitenspelen peutergroep 5

Met pittenzakken gooien we op kartonnen bordjes. Hoe ver gooi jij?

Benodigdheden: pittenzakken, papieren borden. 

- Blote voetenpad:

Activiteiten buitenspelen peutergroep 4

We maken ons eigen voetenpad. Met boomschors, stenen, stro, enzovoorts.

Benodigdheden: boomschors uit de tuin, stenen, stro, modder. Eventueel andere materialen waar de kinderen op kunnen lopen. 

- Dit ben ik!:

Met stoepkrijt tekenen we onze schaduw na.

Benodigdheden: stoepkrijt, zon :)

- Bellenkunst:

Activiteiten buitenspelen peutergroep 3

We maken onze eigen bellenblaas. Dit bellenblaas zeepsop recept is direct klaar voor gebruik:

-100 ml afwasmiddel (groene Dreft is het beste)

-2 koppen (400 ml) warm water

-2 theelepels suiker 

Roer de suiker door het warme water totdat alles is opgelost. Voeg daarna het afwasmiddel toe en roer voorzichtig door zodat het niet te veel gaat schuimen. Klaar is je bellenblaas zeepsop!

Benodigdheden: rietjes, afwasmiddel, water, suiker. 

- Zandplezier:

Activiteiten buitenspelen peutergroep

We spelen in de zandbak met eierdozen.

Benodigdheden: zandbak, eierdozen.

- Drijven of zinken?:

Activiteiten buitenspelen peutergroep 2

We nemen een bak met water en zoeken voorwerpen die voorhanden zijn in de tuin. We kijken of de voorwerpen zinken of drijven.

Benodigdheden: bak met wat water, dingen uit de tuin.

 

ModderDag bij Kindergarden

zeist3

Op vrijdag 29 juni a.s. is het ModderDag. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je ermee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur.

Uiteraard doen we hier ook aan mee. Op verschillende vestigingen van Kindergarden wordt ModderDag uitgebreid gevierd. Volg onze Facebookpagina om hiervan mee te genieten :)

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

De leidsters zijn betrokken, er zijn volop faciliteiten en als ik ongerust ben of vragen heb, wordt daar oprecht naar geluisterd en gehandeld.”

Vera Michielsen

Moeder van Isa - Kindergarden Zeist
×