Kinderopvang kindergarden 3
Kinderopvang kindergarden 3
128 01 aug

Omgaan met emoties

Baby’s leren staan, lopen en praten, maar weten in het prille begin nog niet welke emoties van henzelf zijn en welke van de ouders. Laat staan dat ze een idee hebben wat ze er mee aan moeten.

Baby’s en peuters kunnen overspoeld worden door hun emoties. Het is al moeilijk om te begrijpen wat er met henzelf gebeurt, en dan heeft iemand anders ook nog eens emoties... Het ‘thuisraken in eigen lichaam’ en vertrouwd raken met eigen emoties en die van anderen, duurt wel zo’n zeven jaar.

Een aantal tips om uw kind te helpen emoties te begrijpen:

  • Benoem acties en gevoelens. Een baby begrijpt misschien geen gesproken taal, maar voelt wel intenties, aandacht en respect. Vertel daarom wat u gaat doen (‘Ik ga je nu een schone luier geven’), waarom u dit doet (‘Want zo’n vieze luier is niet fijn, hè’) en welk gevoel er bij hoort (‘Je zult je veel prettiger voelen met schone billen’). Als u dit van jongs af aan doet, zult u merken dat u automatisch meebeweegt met het ontwikkelingsniveau van uw kind. Hoe ouder uw kind, hoe uitgebreider en genuanceerder u alles kunt benoemen.

  • Benoem emoties van uzelf, uw kind en andere mensen. Vul deze aan met wat u ermee doet of kan doen. Bijvoorbeeld: ‘Hier word ik heel boos van, ik moet even afkoelen.’ ‘Ik zie dat je heel verdrietig bent, wil je een knuffel?’ ‘Kijk, je broertje is heel blij met zijn cadeautje.’ Zo leert uw kind emoties herkennen, begrijpen en hanteren.

  • Wacht eens met reageren en vul emoties niet in. Het voelt heel onnatuurlijk om niet te reageren, bijvoorbeeld als u uw kind ziet vallen. Maar even wachten kan u juist helpen af te stemmen op de reactie van uw kind. Kinderen reageren namelijk soms heel anders dan we verwachten. Valt uw kind heel hard? Soms staat hij of zij op alsof er niets aan de hand is. En soms gebeurt het tegenovergestelde: we denken dat de val niet zoveel voorstelt, maar uw kind moet toch heel hard huilen. Vul de emoties dan niet in door te zeggen: ‘Joh, het valt wel mee,’ of juist: ‘Oh, wat erg.’ Zo leggen wij onze eigen emoties op. Misschien denkt u dat het ‘niet nodig is’ om te huilen, maar heeft uw kind meer pijn dan u denkt. Of is hij of zij gewoon erg geschrokken van wat er gebeurde. Door af te stemmen op de reactie van uw kind zelf, in plaats van in te vullen, leert uw kind vertrouwen op eigen emoties en gepaste reacties.

  • Geef het goede voorbeeld. Een kind leert veel meer van wat het u ziet doen, dan van wat u hem vertelt. Een paar voorbeelden: neem uw kind mee op de arm tijdens het gedag zeggen op een verjaardag, ook al vindt hij of zij het nog te spannend om zelf te groeten. Benoem hoe fijn het is om iemand te kunnen helpen of om hulp te krijgen. Glimlach naar uw kind en zeg alsjeblieft en dankjewel.
Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
clock

Kom eens op bezoek

of

Een vast team, goed verzorgde huisvesting en een huiselijke sfeer: Kindergarden voelt als een tweede thuis.”

Stefanie Nijenhof

Vestigingsmanager Houten Draaibrug
×