Kinderopvang kindergarden 33
Kinderopvang kindergarden 33
165 13 feb

Ophaalgedoe

Ken jij dat? Je komt je kind ophalen van Kindergarden, eindelijk eens lekker op tijd. Wat zal je lieveling blij zijn! Maar nee, in plaats van een dikke knuffel holt je kind boos weg, volgt er een dwarse bui of barst je baby in huilen uit bij het zien van jouw gezicht. Wat is er aan de hand?

Misschien voel je je afgewezen als je kind je nauwelijks ziet staan en meer aandacht heeft voor de leidster op de groep. Maar dat zegt niks over jou en je kind doet het zeker niet om je te pesten. De leidster is die dag zijn baken geweest en nu moet hij omschakelen. Een valkuil voor ouders is dat je door je eigen emoties te snel over het gevoel van het kind heen stapt. Daardoor vergeten we ons te verplaatsen in het kind. Dan hoor je jezelf ineens dingen roepen als: 'Ook leuk, kom ik je ophalen en dan ga je lopen klieren! Ik heb je de hele dag niet gezien! Waarom doe je nou zo?' Maar een jong kind wéét helemaal niet waarom hij zo doet. Daar heeft hij ons voor nodig.

Vaak zie je dit gedrag bij overgangsmomenten. Daar hebben veel kleine kinderen moeite mee. Zij kunnen nog niet bedenken: 'Ik ga nu ophouden met spelen, want mama komt me zo halen.' Ze zijn nú aan het spelen en dat is leuk. Dan komt mama en dat is ook best fijn, maar niet zo leuk als het spel. En dus gaan ze door met waarmee ze bezig zijn. Gevoelige, temperamentvolle kinderen kunnen ook dwars of heel verdrietig worden. Daar kan achter zitten dat zij de hele dag bij de opvang, oppas of speelafspraken zoveel prikkels oppikken dat zodra hun veilige haven in zicht is (jij dus!) het emmertje overstroomt en alle emoties eruit komen. 

Een aantal tips:

  • Neem het niet persoonlijk, zo is het niet bedoeld! Als je de mogelijke achterliggende redenen begrijpt en – heel belangrijk – het niet ziet als een afwijzing, is er al een hoop gewonnen.

  • Verwoord de emotie en accepteer die: 'Ik zie dat je graag wilt blijven en dat snap ik, want het is hier hartstikke leuk.'

  • Neem even de tijd: 'Oh je bent leuk aan het spelen, wat ben je aan het doen?' Speel dan even mee en zeg daarna: 'Mama is er nu. Je mag nog drie keer van de glijbaan en dan gaan we naar huis.' Zo kan het kind de oude situatie loslaten en overgaan tot de nieuwe.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk, dus als je kind wat ouder is bel dan met de leidsters om te zeggen dat je eraan komt, dan kunnen ze hem of haar voorbereiden.

  • Wees je voordat je je kind ophaalt, ook bewust van je eigen humeur. De meeste kinderen hebben een feilloze antenne voor de stemming van hun ouders. Als jij gehaast en gestrest de crèche binnenkomt, gaat een kind juist rebelleren.

  • Geef na overgangsmomenten even echt aandacht aan je kind voor je weer verder doorgaat in het dagelijkse ritme. 

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl  of volg haar facebookpagina. (www.facebook.com/tischagrootenklein)

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Over de auteur

Tischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

De leidsters zijn betrokken, er zijn volop faciliteiten en als ik ongerust ben of vragen heb, wordt daar oprecht naar geluisterd en gehandeld.”

Vera Michielsen

Moeder van Isa - Kindergarden Zeist
×