Kinderopvang kindergarden 40
Kinderopvang kindergarden 40
167 18 jan

Opvoed-mantra’s

Ik heb een paar mantra’s. Dingen rond het grootbrengen van kinderen die ik, na veel leren en lezen over kinderen en opvoeden en mijn eigen ervaring met mijn kind en pleegkinderen, voor waar aanneem en altijd in mijn achterhoofd houd. Die mij als ouder helpen en die ik graag aan jullie meegeef. Ikzelf sta er in het nieuwe jaar altijd graag weer even bij stil.

 1. Gedrag is nooit zomaar. Daar zit altijd iets achter. 
  Geen kind is voor zijn lol vervelend of overstuur, daar is een reden voor. Als je hiernaar op zoek gaat kom je dichterbij de oplossing. En als je ervan uitgaat dat er een reden is, voor het op dat moment misschien lastige, heftige gedrag, dan maakt het dat je je beter kunt verplaatst in je kind en accepteert dat hij het even moeilijk heeft. En dat maakt ook dat zijn bui sneller over of hanteerbaar is.
 2. Kinderen hebben je het meeste nodig als ze het het minst lijken te verdienen.
  Dus help je kind op die momenten, blijf in verbinding met ze in plaats van boos te worden of ze weg te sturen. Op dit soort heftige momenten zijn ze zichzelf kwijt en kunnen ze jouw empathie en steun juist heel goed gebruiken.
 3. Onvoorwaardelijke acceptatie is de basis. 
  Dat een kind mag zijn wie hij is met zijn voors en zijn tegens, zijn moeilijke momenten en fasen. En dat hij echt voelt dat jij dat meent. Dat geeft hem zelfvertrouwen en maakt dat bepaalde situaties makkelijk verlopen.
 4. Hoe meer je in verbinding en contact komt en blijft met je kind, hoe fijner en makkelijker het voor iedereen wordt.
  Loopt het stroef? Zorg dan voor veel contact en affectie! En hou gedurende de dag preventief veel contactlijntjes: knuffel je suf, glimlach als je kind je aankijkt en geef een aai over zijn of haar hoofd als je langsloopt.
 5. Voor de momenten dat het echt even allemaal niet lekker loopt, de laatste om steeds te herhalen: 'Het is een fase, het is een fase, het is een fase!!!' Hou vol, het gaat weer voorbij ;-)

 Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl  of volg haar facebookpagina. (www.facebook.com/tischagrootenklein)

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Over de auteur

Tischa Neve is als kinderpsycholoog verbonden aan Kindergarden en geeft regelmatig interactieve workshops voor ouders op onze vestigingen. Ook ontwikkelt zij modules voor onze medewerkers. In het verleden gaf zij opvoedtips in het tv programma ‘Schatjes’.

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×