Kinderopvang kindergarden 14
Kinderopvang kindergarden 14
1 30 apr

Overstappen op vaste voeding

Als een baby toe is aan vaste voeding is het vaak nog even zoeken hoe je baby enthousiast te krijgen voor nieuwe smaken. Ze zijn gewend aan die lekkere borst – of flesvoeding en dan smaakt groenten en fruit wel erg anders. Laat staan een warme maaltijd of een boterham. En dat lepeltje is ook maar een gek ding om te zien en te voelen in hun mond. Volgens pedagogisch medewerker Lize is het blijven aanbieden en proberen de sleutel tot succes. Het kan echt wel even duren voordat je kind met smaak gaat eten. Soms heb je mazzel en gaat het vanaf de eerste hap super goed, maar meestal is het gewoon een kwestie van tijd.

Mijlpaal

Voor veel ouders is beginnen met andere voeding dan borst – of flesvoeding spannend, maar ook iets om naar uit te kijken. Een mijlpaal. En dat is het zeker. Het is bijzonder dat je kind nieuwe smaken en structuren gaat ontdekken. Maak er samen een gezellig moment van en verwacht niet teveel. Geniet en lach om de gekke gezichtjes die ze trekken wanneer ze voor de eerste keer een hapje wortel of banaan eten en respecteer hun gedrag en emoties daarbij. 

Starten met oefenhapjes

Wanneer ouders aangeven met groenten – of fruithapjes (ook wel oefenhapjes genoemd) te willen starten gaan wij dit bij Kindergarden ook doen. Meestal is dit zo tussen de 4 en 6 maanden. Wij volgen hierin altijd wat ouders willen. Wanneer zij om advies vragen raden wij aan om eerst met groenten te beginnen. Hierdoor wennen kinderen niet meteen aan de zoete smaken van fruit om dan mogelijk groenten te weigeren. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoete smaken, dus fruit is snel favoriet. Bij Kindergarden pureren wij het fruit niet, maar prakken het fijn. Geprakt fruit is namelijk wat grover van structuur en dit is goed voor de mondmotoriek. Het stimuleert daarbij de kauwreflex en de mondspieren. Dit laatste is ook weer goed voor de taal – en spraakontwikkeling. 

Weer een stapje verder

Wanneer de oefenhapjes goed gaan, kan er overgestapt worden op een warme maaltijd. Ook kunnen we langzaam brood of een cracker gaan introduceren als ouders dat willen. Sommige ouders kiezen ervoor om kinderen vanaf ongeveer 8 maanden volledig met de pot mee te laten eten, andere ouders laten bijvoorbeeld vis, vlees en eieren nog even weg tot dat hun kindje 1 jaar is geworden. Samen met de ouders bepalen we wat we deze eerste periode aan de kinderen aanbieden. Ook de warme maaltijd wordt voor kinderen onder de 1 jaar in eerste instantie (grof) gepureerd. Daarna gaan we over op niet gepureerd eten. Hierdoor leren de kinderen de verschillende ingrediënten apart te ontdekken en wederom is het grove eten goed voor hun mondmotoriek. Als de kinderen eraan toe zijn bieden we ook gezonde tussendoortjes aan, meestal is dit vanaf een jaar. Dit kan een cracker met gezond beleg zijn als groentenspread, een bekertje (volle) yoghurt, gedroogd fruit of rauwkost, zoals paprika, worteltjes en komkommer.  

063MKoning

Zorgen voor morgen

Binnen ons pedagogisch ontwikkelgebied ‘Zorgen voor morgen’ leren we de kinderen goed voor zichzelf te zorgen door gezond en verantwoord te eten. We willen ze kennis laten maken met gezonde voeding en maken daarom geen gebruik van suikers, zo min mogelijk zout en bereiden de maaltijden alleen met verse producten. De warme maaltijd bestaat altijd uit verse groenten en naast af en toe vlees of vis, bieden we ook een aantal keer per week goed uitgebalanceerde vegetarische gerechten.
Op de groep eten we gezamenlijk aan tafel. Ook de allerkleinste nemen, wanneer hun ritme dit toe laat, deel aan het gezamenlijke eetmoment. Zij krijgen dan op schoot bij één van de pedagogisch medewerkers hun groenten – of fruithapje. Samen eten is gezellig, stimuleert het eten (immers zien eten doet eten) en kinderen leren op deze manier de tafelmanieren. Wij geven als pedagogisch medewerkers het goede voorbeeld door mee te eten en er een gezellig moment van te maken. Zo zingen we liedjes en hebben we aandacht voor alle kinderen. Omdat we hier op de babygroepen al mee beginnen, gaan de kinderen goed voorbereid naar de volgende groep.

Ik zou zeggen: Bon Appétit!

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Begrippen als ‘ontwikkeling’ en ‘vertrouwde en veilige omgeving’ zie je in een brochure – Kindergarden geeft er daadwerkelijk inhoud aan.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×