Header Indian Summer
Header Indian Summer
122 15 aug

Pedagogisch Coach aan het woord

Maartje van der Horst is één van de vier pedagogische coaches binnen Kindergarden. Vanaf 1 januari 2019 stelt de Wet “Innovatie en kwaliteit kinderopvang” de inzet van een  pedagogisch beleidsmedewerker/ pedagogisch coach verplicht.  Kindergarden staat voor ontwikkeling en omarmd de komst van deze nieuwe functie. Vestigingsmanager Debbie vroeg Maartje jullie wat meer te vertellen over deze nieuwe functie:

Maartje werkt sinds 2005 bij Kindergarden waar zij startte als pedagogisch medewerker op de vestiging in De Meern. Toen zij in 2009 op zoek was naar een nieuwe uitdaging kreeg zij de mogelijkheid om als pedagogische medewerker op de peutergroep aan de slag te gaan op een nieuwe vestiging aan de Maliebaan in Utrecht. “Ik heb altijd de ambitie gehad om binnen Kindergarden door te groeien. Kindergarden is naar mijn idee de hoogst haalbare kwaliteit die je kunt krijgen. Ik werd gezien als pedagogisch medewerker en mocht aansluiten bij allerlei projectgroepen. Als je de ambitie hebt om jezelf te blijven ontwikkelen geeft Kindergarden je daar de mogelijkheid voor.

In 2015 werd de functie van Pedagogisch Expert in het leven geroepen waar Maartje direct op solliciteerde. “Als Pedagogisch Expert ben je samen met de vestigingsmanager verantwoordelijk voor de pedagogische kwaliteit op de locatie. Samen stel je doelstellingen op en motiveer je collega’s om de verdieping en ontwikkeling op te blijven zoeken.” Maartje wilde blijven doorgroeien. Sinds januari 2019 is zij dan ook gestart als Pedagogisch Coach. Deze functie is haar op het lijf geschreven. Samen met haar 3 collega-coaches is Maartje vanaf het begin betrokken in het vormgeven van deze nieuwe functie. “Wanneer ik op één van de locaties ben, heb ik de tijd om mee te werken in de dagelijkse praktijk, kan ik ingaan op de gestelde coachingsvragen en zorg ik voor coaching on the job. Naderhand geef ik een terugkoppeling van wat ik gezien heb.”

Maartje blog

Maartje van der Horst - Pedagogisch Coach

Haar baan biedt veel afwisseling. Naast de coaching on the job verzorgen de pedagogisch coaches trainingen aan teams en aan nieuwe medewerkers. De Wereldwijs training (het pedagogische programma van Kindergarden) geeft zij nieuwe medewerkers een duidelijk beeld van onze visie en manier van werken. “Je wilt allemaal dezelfde taal spreken. Als je in het begin iedereen diezelfde taal meegeeft kun je tijdens het werken op de groep hetzelfde doel nastreven en werken aan de kwaliteit. Iedereen weet dan wat er verwacht wordt.”

Kindergarden is blij met de komst van deze nieuwe functie. Het geeft de mogelijkheid om met een frisse blik te kijken naar de dagelijkse praktijk op een vestiging. Voor Maartje was dit de kans om haar passie voor het werken met kinderen over te brengen op anderen en hen daarbij uit te dagen om de verdieping te zoeken. “Als ik een groep heb gecoacht, mensen enthousiast zijn en ik de twinkeling in hun ogen zie zoals je dat ook bij kinderen kunt zien, dan ga ik voldaan naar huis! Om de volgende dag weer een andere vestiging binnen te stappen en aan de slag te gaan met andere coachingsvragen en nieuwe doelen.”

Lijkt het jou ook leuk om te komen werken bij Kindergarden? Kijk dan snel op www.werkenbijkindergarden.nl voor jouw droombaan!

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×