Kinderopvang kindergarden 38
Kinderopvang kindergarden 38
04 feb

Positieve aandacht geven

Opvoeden is een inspirerende en uitdagende opdracht! Positieve aandacht is daarbij heel belangrijk. Reageert u positief op wat uw kind goed kan en doet, dan stimuleert u het om dit gedrag te herhalen. Zelfvertrouwen en zelfbeeld van uw kind varen er wel bij. Bovendien is positieve aandacht goed voor de relatie tussen u en uw kind.

7 tips om uw kind positieve aandacht te geven

 1. Geef complimenten. Complimenten geven zelfvertrouwen, (zowel bij volwassenen als bij kinderen), ze zijn een stimulans om door te gaan. Er zijn heel veel momenten waarop u uw kind een compliment kunt geven. Benoem daarbij eerst wat het kind doet en geef het dan hierover een compliment. Een kind voelt zich hierdoor gezien en gehoord: ‘Ik zie dat je zelf je jas hebt opgehangen aan de kapstok, wat knap van jou.’ Reken maar dat uw kind gaat stralen en het de volgende keer weer zelf probeert te doen.
 2. Bouw korte momenten van volledige aandacht in. Komt uw kind uit zichzelf iets vertellen, iets vragen of laten zien? Geef dan op dat moment de volle aandacht. Volle aandacht werkt namelijk beter dan een of twee keer per dag een kwartier of half uur met wat minder oprechte aandacht, helemaal als uw kind er op dat moment niet zelf om vraagt of er behoefte aan heeft.
  Kinderen kunnen zich nog niet lang concentreren. Ze vragen op veel momenten aandacht. Met gerichte aandacht bevestigt u ze in hun gevoel. Ze zijn dan vaak snel tevreden en gaan weer op onderzoek uit om nieuwe dingen te leren.
 3. Even geen tijd voor aandacht – dat kan – maar benoem het dan wel. Leg rustig uit dat u geen tijd heeft, als uw kind op een onmogelijk moment om aandacht vraagt. Spreek af op welk moment – kort daarna – hij of zij die aandacht wel krijgt en kom die belofte ook na. Uw kind weet waar het aan toe is en zal minder snel door blijven gaan om uw aandacht toch te krijgen.
  Aandacht hoeft niet de hele tijd. Uw kind mag best een tijdje alleen spelen. Dit benoemen is erg belangrijk. Bovendien kan aandacht in kleine dingen zitten.
 4. Inventariseer zelf eens op welke momenten het goed lukt om gerichte aandacht te geven. Zo kunt u juist die momenten benutten en uitbreiden. Ga ook na op welke momenten dit lastiger is en waarom. Misschien zijn die momenten te veranderen. Zo krijgt uw kind de oprechte aandacht die het verdient en hoeft u zich niet schuldig te voelen als het even niet lukt.
 5. Praat met uw kind, ook dat is aandacht. Samen praten helpt kinderen om zichzelf te leren uitdrukken en om zich gespreksvaardigheden eigen te maken. Uw kind vindt het fijn om samen te praten. Het is goed voor zijn of haar zelfbeeld. Praat over de dingen die hem of haar bezig houden, wissel ideeën en informatie uit. Zo merkt uw kind dat u belangstelling heeft voor wat het te vertellen heeft.
 6. Laat merken dat uw kind de moeite waard is. Voor ieder mens is het zelfbeeld heel belangrijk. Het is van grote invloed op het zelfvertrouwen. Regelmatig knuffelen, een dikke kus of aai over de bol geven geeft een kind het besef dat hij of zij de moeite waard is. En dat er van hem of haar gehouden wordt. Liefde en warmte die kinderen in hun eerste levensjaren krijgen, zorgen er voor dat ze een veilige en hechte band met hun ouders ontwikkelen. Ze zijn daardoor ook beter in staat relaties met anderen aan te gaan.
 7. Vermijd negatieve aandacht. Peuters zijn op zoek naar grenzen en proberen dingen graag uit. Als iets niet mag, doen ze het vaak bewust nog een keer. Eenvoudigweg om te kijken wat er gebeurt. ‘Nee’ of ‘Niet doen’ kunnen ze opvatten als een uitdaging. Kinderen doen graag dingen die aandacht opleveren. Gecorrigeerd worden kan dan onbedoeld toch een beloning zijn voor ongewenst gedrag, met grote kans dat het lastige gedrag doorgaat. Corrigeer door te zeggen hoe het beter kan in plaats van door te zeggen wat hij of zij fout doet.

Positieve aandacht bij Kindergarden

Natuurlijk behandelen we alle kinderen bij Kindergarden met respect en nemen we ze serieus. Ieder kind wordt onvoorwaardelijk geaccepteerd en op een positieve, liefdevolle manier benaderd.

We kijken en luisteren goed naar de kinderen en gaan zoveel mogelijk in op hun initiatieven. Op die manier kunnen we goed aansluiten bij hun belevingswereld en staan zij centraal. We gaan er vanuit dat alle kinderen van nature lief willen zijn, willen meewerken en luisteren. En uiteraard zorgen we voor oprechte aandacht en voldoende knuffelmomenten.

Meer weten?

We vertellen u graag over onze visie en filosofie. Kom gerust eens vrijblijvend langs op één van onze vestigingen vestigingen.

Ja, ik wil meer weten

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
clock

Kom eens op bezoek

of

Kindergarden kijkt naar elk individu en dit spreekt mij enorm aan. De ruimte die er is voor een ieder om zich te ontwikkelen.”

2551

Gerdien van de Peppel

Vestigingsmanager Kindergarden Harderwijk
2551
×