• Home
  • Nieuws
  • Ruzie! Ingrijpen, sussen of even niks doen?
Kinderopvang kindergarden KDV 2
Kinderopvang kindergarden KDV 2
154 10 okt

Ruzie! Ingrijpen, sussen of even niks doen?

Uw zoon heeft ruzie met zijn grote broer om de nieuwe speelgoedauto. Wat te doen? Probeert u de boel te sussen? Geeft u een andere speelgoedauto?

Wij volwassenen reageren vaak heel oplossingsgericht. Bij kinderen hoeven we niet altijd te helpen. In plaats van in te grijpen, kunt u ook op een andere manier helpen.

Met onderstaande tips helpt u uw kind in de sociaal-emotionele ontwikkeling, met een zelfstandiger kind als resultaat.

  • Laat de situatie zich vanzelf oplossen. Doe eens een stapje terug en u zult zien dat kinderen vaak hun eigen weg vinden bij onenigheid. Als volwassenen willen we vaak naar een ‘eerlijke oplossing’ zoeken, bijvoorbeeld door te vragen wie het speelgoed eerst had of te beslissen wie er ‘aan de beurt is’. Kinderen zijn er soms gewoon oké mee om zich op een andere activiteit te richten of samen een nieuwe richting te kiezen. Kijk maar eens hoe vindingrijk ze zijn.

  • Haal ruziënde kinderen niet uit elkaar, maar bespreek samen de situatie. Belicht de gevoelens van de ‘dader’ (bijvoorbeeld boosheid, frustratie) en die van het ‘slachtoffer’. Zie je hoe verdrietig hij nu is? Wat kunnen we doen? Uw kind leert zo emoties van zichzelf en anderen herkennen, hanteren en bespreken.

  • Help ze samen een oplossing vinden. Niet door te vragen (‘Wie had ‘m het eerst?’) maar door te constateren (‘Jullie willen allebei heel graag met de bal spelen’). Soms is het voldoende om gewoon even begrepen of ‘gezien’ te worden, en te leren zien dat ‘de ander’ dezelfde wens heeft. Peuters kunnen dan prima zelf met ideeën komen, zoals de bal naar elkaar over rollen of afspreken wie er eerst mag, of: hé, daar ligt nog een bal! Ik pak die wel.
Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
clock

Kom eens op bezoek

of

Kinderen worden uitgedaagd en geïnspireerd… door speelgoed, spel, dans, zang en beweging.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×