Kinderopvang kindergarden 8
Kinderopvang kindergarden 8
pietje1 28 nov

Sinterklaas spannend?

Sinterklaas is weer in het land! Voor de kinderen betekent dat een leuke en soms ook drukke, spannende tijd. Lize van onze vestiging in Amsterdam geeft 6 tips om samen te genieten van een gezellige Sinterklaasperiode.

Kinderen kunnen nog geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid zoals wij dat doen. Alles wat een kind niet snapt, verklaart het door fantasie te gebruiken. Zo rond het zesde jaar verdwijnt dit zogenaamde magisch denken geleidelijk.
Begrijpelijk dus dat je kind in de Sinterklaasperiode vragen heeft. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Sinterklaas en zijn pieten binnen komen zonder het eerst aan papa en mama te vragen? En als zij dat kunnen, kunnen boeven dat dan ook? En: ben ik wel lief genoeg geweest? Zit er morgenochtend wel iets in mijn schoen? Dit kan voor aardig wat spanning zorgen en leiden tot gedrag dat je als ouder niet van je kind gewend bent. Met onderstaande tips help je Sinterklaas een handje om het voor de kinderen leuk te houden:

  • Wees alert op de signalen en praat erover. Zo kunnen kinderen aangeven dat ze zich niet lekker voelen, maar niet wat ze dan precies hebben. Of ze worden ineens heel boos of verdrietig, dit is vaak ook een manier om hun spanning te uiten. Anderen plassen weer in hun broek of bed. Dit zien wij op de groep ook gebeuren. Een kind dat al maanden zindelijk is, heeft opeens een ongelukje. Praat daarom met je kind over Sinterklaas. Hoe voelt het zich daarbij? Vraag wat het spannend vindt en hoe je kunt helpen.

  • Houd vast aan de dagelijkse structuren en schema’s. Kinderen hebben veel baat bij vaste patronen en voorspelbaarheid, zeker in de Sinterklaasperiode. Gaat je kind altijd om 19.00 uur naar bed? Houd dit tijdstip dan zoveel mogelijk aan. Lukt dit een keer niet? Geen probleem, maar probeer het de volgende dag gewoon weer op te pakken. Op de groep doen wij dit ook. In drukke en spannende periodes zijn we extra alert op het aanhouden van het dagelijkse ritme. Kinderen worden hierdoor minder overprikkeld en zijn rustiger.

  • Bereid je kind voor, vertel wat er gaat gebeuren. Op de groep praten we met de kinderen over Sinterklaas en lezen we boekjes voor. Vraag aan je kind wat hij of zij verwacht van Sinterklaas en wat het nodig heeft om het eventueel minder spannend te vinden. Het kan helpen om samen een Sinterklaaskalender te maken waarop je aangeeft wanneer er een Sinterklaasfeest is, wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten en hoeveel nachtjes het nog slapen is tot pakjesavond.

  • Plan activiteiten in die niets met Sinterklaas te maken hebben. Op school, op de BSO, op het kinderdagverblijf, bij de sportclub, overal worden kinderen overspoeld met Sinterklaas. Kinderen genieten er volop van, maar soms zijn het net even te veel (Sinterklaas)prikkels. Daarom kan iets anders doen helpen. Ga lekker buiten spelen, een spel spelen, een boek voorlezen of zet een rustig muziekje op en laat ze spelen.

  • Zorg voor voldoende rustmomenten. Een uitgerust kind gaat beter om met prikkels en spanningen. Wij nemen de kinderen ook wat vaker bij ons om een boek voor te lezen en zorgen ervoor dat ze op tijd in bed liggen voor hun middagslaapje.

  • Zet de schoen wat eerder. Bijvoorbeeld voor het naar bad gaan ’s avonds. Laat daarna de kinderen weer naar beneden gaan en ontdek dat er al een cadeautje in de schoen zit! Dit kan een hele geruststelling zijn voor kinderen die onrustig slapen en heel vroeg wakker worden om bij hun schoen te gaan kijken. Met een beetje speeltijd voor het slapen gaan is de nacht daarna hopelijk een stuk rustiger voor jullie allemaal!

Zo kunnen we de Sinterklaastijd vooral leuk en gezellig houden voor de kinderen. Die gezichtjes als de kinderen vol overgave Sinterklaasliedjes zingen of een cadeautje in hun schoen krijgen zijn onbetaalbaar… Geniet er samen van!

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Kinderen krijgen hier de ruimte om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen, ondersteund door de liefdevolle zorg van de pedagogisch medewerkers”

2619

Louise Wulffers

Vestigingsmanager Den Haag Bezuidenhoutseweg
2619
×