VERVOLG 23
VERVOLG 23
180 03 apr

Slaap kindje, slaap...

Rituelen voor baby, dreumes en peuter

Sommige kinderen zijn goede slapers vanaf hun geboorte en dat blijft zo, maar de meesten – de een wat meer dan de ander – hebben wel eens slaapproblemen. Slaapproblemen komen op elke leeftijd voor maar bij veel kinderen begint dit zo rond hun eerste verjaardag. Ze gaan meer begrijpen en kunnen het lastig vinden om alleen te slapen. Ze willen liever bij papa of mama blijven. Een slaapritueel, dat wil zeggen: een vast patroon van handelingen, kan hierbij helpen. Onze pedagogisch medewerker Lize uit Amsterdam legt uit waarom en geeft tips.

Baby’s: lekker de tijd nemen

Bij een baby ben je altijd op zoek naar regelmaat, rust en ritme zodat een goed slaappatroon ontstaat. Zo voelen ook baby’s, hoe klein ze ook zijn, zich fijn bij een slaapritueel. Ze ontspannen zich sneller als ze weten wat er komen gaat. Hierdoor is de kans groot dat ze sneller en rustiger in slaap vallen. Neem de tijd voor het slaapritueel en houd het ook aan wanneer je niet thuis bent: je kind in bad te doen of verzorgen op de commode, knuffelen, een liedje zingen. Zorg er wel altijd voor dat het ritueel eindigt in de slaapkamer voordat je je kind in bed legt. Zo leert je kind dat de slaapkamer een fijne plek is.

test

Dreumesen: duidelijkheid en veiligheid

Kinderen vanaf 1 jaar hebben vaak moeite met afscheid nemen. Duidelijkheid en veiligheid binnen het slaapritueel is dan van belang. Probeer elke avond hetzelfde te doen. Leg je kind na het tanden poetsen in bed, lees een verhaaltje voor, zing een liedje, sluit af met een kus en een knuffel en ga daarna weg. Een nachtlampje kan ervoor zorgen dat je kind zich wat veiliger voelt. Toch kan je kind gaan huilen zodra je weggaat. Dat is helemaal niet zo vreemd gezien de fase waar hij of zij in zit en mag best. Maar belangrijk is om vertrouwen te geven en je kind niet uit bed te halen. Ga na een paar minuten even kijken, leg uit waarom het belangrijk is te gaan slapen en geef opnieuw een dikke kus en knuffel. Herhaal dit totdat je kind rustig is. Het kan even wat tijd en energie kosten, maar door consequent te zijn en vol te houden boek je resultaat en krijgt je kind vertrouwen in de situatie. Laat een kind natuurlijk nooit te lang huilen. Hierdoor raakt het overstuur, lukt het hem of haar niet meer om in slaap te komen en kan het een negatieve associatie krijgen bij het naar bed gaan.

Peuters: teveel opwinding voorkomen

Peuters hebben veel minder last van scheidingsangst, al kun je nu geconfronteerd worden met het fenomeen: ‘Ik ben twee en ik zeg nee’. Ook tijdens het naar bed gaan zal je peuter dit laten merken. Want lekker spelen en lol maken met papa en mama is natuurlijk veel leuker. Maar ook voor peuters is het belangrijk om op tijd te gaan slapen om de volgende dag weer nieuwe energie te hebben voor het spelen.

Kinderen vanaf 2 jaar maken veel mee en ontwikkelen zich snel. Hierdoor komen ze ’s avonds soms moeilijk in slaap of zijn ze ’s nachts onrustig. Probeer veel opwinding zoveel mogelijk te voorkomen, zo vlak voor het naar bed gaan. Bouw minimaal 30 minuten voor het slapen gaan rust in door bijvoorbeeld je peuter in bad te doen of een rustig spel te spelen.

Peuters vinden het vaak fijn om nog even een boekje te lezen en een liedje te zingen, zie hier nog een aantal leuke boekentips. Herhaal hierin ook steeds hetzelfde ritueel en sluit af met een dikke kus en knuffel. Leg uit dat er niets is om bang voor te zijn en dat papa en mama in de buurt zijn. Blijf weer herhalen en blijf vooral consequent in je aanpak. 

Kindergarden 0E3A4552 3

Slaaprituelen bij Kindergarden

Bij Kindergarden vinden we het belangrijk dat activiteiten afgewisseld worden met tijden van rust en slaap. We begeleiden kinderen hierin door een activiteit af te bouwen en het einde ervan duidelijk aan te geven. Ook zorgen we ervoor dat eetmomenten aan tafel rustig en ontspannen verlopen, zodat de kinderen die na een eetmoment naar bed gaan, de rust vinden om te gaan slapen. Door de gordijnen te sluiten, niet te veel speelgoed aan te bieden vlak voor het naar bed gaan en een boekje voor te lezen creëren we een duidelijk slaapritueel. Voordat ze gaan slapen, knuffelen we nog even en zetten we een muziekje aan. Bij de dreumesen en peuters blijft altijd een van de pedagogisch medewerkers in de slaapkamer aanwezig. De kinderen kunnen dan rustig en met een veilig gevoel in slaap vallen. Ze slapen tijdens alle opvangdagen in hetzelfde bed zodat ze een eigen plekje hebben. En een knuffel van thuis gaat natuurlijk mee naar bed!

Kindergarden 0E3A4416 3

We proberen elke dag hetzelfde slaapritueel te volgen en daarbij altijd zo veel mogelijk aan de individuele behoeften van de kinderen tegemoet te komen. Met een slaapritueel gaan niet meteen alle slaapproblemen weg. Het garandeert ook niet dat kinderen nooit meer moeite hebben met naar bed gaan. Wel helpt een slaapritueel om kinderen rustig te krijgen, biedt het duidelijkheid en daarmee veiligheid. (In)slapen zal steeds eenvoudiger zijn. Bovendien is het een fijn moment om samen met papa en/of mama de dag af te sluiten!

Hoe doen jullie dit thuis?

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Waarom Kindergarden?

Uw zoon of dochter krijgt bij ons de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en liefdevolle omgeving. In een huiselijke sfeer stimuleren we de natuurlijke nieuwsgierigheid en geven uw kind individuele aandacht.

De leidsters zijn betrokken, er zijn volop faciliteiten en als ik ongerust ben of vragen heb, wordt daar oprecht naar geluisterd en gehandeld.”

Vera Michielsen

Moeder van Isa - Kindergarden Zeist
×