VERVOLG 28
VERVOLG 28
139 29 okt

Vakantie op de BSO

Op onze BSO locaties is het na schooltijd altijd genieten van leuke activiteiten. In de schoolvakanties komen de kinderen de hele dag spelen en bieden we net dat beetje extra aan. Zo was het ook weer een feestje tijdens de herfstvakantie. Pedagogisch medewerker Evelien geeft je een kijkje in de keuken en laat zien waarom naar de BSO gaan nou eigenlijk zo (kei) leuk is: 

'Je moet stil blijven liggen Evelien' zegt ze. Daar lig ik dan, op drie grote vellen papier. Om mij heen een enthousiaste vijfjarige die mij aan het omlijnen is. 'Echt stil blijven liggen hoor anders krijg je een scheve arm' hoor ik in mijn oor. Ondertussen zijn er meer kinderen komen kijken.  Ze praten met mij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat ik hier op de grond lig. Een heleboel ogen staren mij korte tijd aan. Ik trek een gekke bek en de kinderen moeten lachen. Dan mag ik opstaan en we kijken samen naar de omlijning. Dan gaat een jongetje op het papier liggen. 'Wow jij bent echt lang' roept hij uit.

Bij Kindergarden maken we er natuurlijk iedere middag na schooltijd een feestje van. In de vakantie periodes bieden we net dat beetje extra aan. En worden de activiteiten afgewisseld met de rustmomenten. De vakantie is namelijk ook bedoeld om bij te tanken van de voorafgaande schoolperiode. Een boekje lezen op de bank, chillen op de kussens in de bibliotheek of tekenen in het atelier. Even niks 'hoeven' is soms ook heel fijn. En ook in de vakantieperiodes verliezen we ons pedagogisch programma Wereldwijs niet uit het oog:

18 KG BSO Houten little detail photography 18 klein

BINGO!

Dertien paar ogen kijken mij gespannen aan. Het is tijd voor een heuse Herfst bingo. Alle kinderen krijgen een kaart met plaatjes voor zich. Een jongetje zit zenuwachtig heen en weer te schuiven op zijn stoel. Het is spannend. En dat mag. Wie heeft er als eerste het bovenste rijtje vol? Ik begin met het lezen van een verhaal. Iedere keer als ze iets horen wat op hun kaart staat mogen ze het wegstrepen van de kaart. Ik lees: 'Daar ging Henk, met zijn huisje op z'n rug. Wat voor een dier is Henk?'. De kinderen roepen 'Slak' in koor. Dan zie ik alle ogen naar de bingo kaarten op tafel gaan. Hoe verder we in het verhaal komen hoe spannender. En dan roept een meisje zo hard al ze kan 'BINGO'. Aan het einde van de activiteit vraag ik hoe de kinderen het vonden. 'Mogen we iedere vakantie een bingo?' zegt één van hen. 'En wil je dan weer zo'n cool verhaal schrijven' zegt de ander.

Buitenspelen

Ineens beweegt er een struik en niet veel later zie ik de blaadjes van de boom heen en weer gaan. Drie jongetjes komen met een grote glimlach uit de bossen. 'We zijn op ontdekkingsreis' vertelt één van hen. Ze rennen achter elkaar aan. Verderop rennen de meiden van de heuvel naar beneden. Ik hoor hen hard lachen als ze beneden zijn. Dan pakt een meisje de hoepels en probeert samen met een ander meisje de hoepels over te rollen. Dat is nog niet zo makkelijk op het gras blijkt. Maar ze blijven stug doorgaan tot het lukt en ze trots hun handen omhoog steken. Het 'ontdekkingsteam' sleept ondertussen met wat takken heen en weer en verdwijnen even achter de struik. Bij het waterparcours zijn twee jongens druk bezig met het zand en water. Er worden dammen gebouwd om het water tegen te houden, gedraaid aan het rad zodat er wel water in komt en onderaan op de grond komt een fort met gracht. Zo is iedereen op zijn of haar manier aan het genieten van het buiten zijn.

Buiten spelen en buiten zijn, vinden we bij Kindergarden belangrijk. Een frisse neus en beweging is per slot van rekening voor iedereen goed. Samen op pad in de natuur, dingen ontdekken, zandkastelen bouwen of heerlijk van het (najaars) zonnetje genieten. Maar ook wanneer er over een poosje weer een dik pak sneeuw zal liggen zijn we in de tuin te vinden. En soms halen we de natuur binnen. Door bladeren te zoeken en te drogen en ze daarna te gebruiken voor een creatief kunstwerk.  

27 KG BSO Houten little detail photography 27 klein

'Vakantie op de BSO is kei leuk' 

Vijf paar ogen staren me aan. 'Je mag nog niet komen hoor Evelien want dan is het geen verrassing meer'. Stiekem kijk ik vanaf een afstandje naar het tafereel. De stoelen uit de huiskamer en krukken uit het atelier worden vakkundig naar de theaterruimte gesleept. De rol plakband, papieren snippers en de nietmachine zie ik allemaal die kant op gaan. 'Wow jij kunt goed tillen' hoor ik één van de meisjes tegen de enige jongen zeggen. Er hangt een heus inschrijfformulier op de deur. Dan mag ik binnen komen. Vier meisjes staan giechelend op het podium. De voorstelling begint. Ze dansen en zingen en ik kan alleen maar super trots naar ze kijken.

Kinderen kunnen goed kiezen of ze mee willen doen aan de activiteit of zelf willen spelen. Dit maakt de BSO dynamisch en uitdagend. En nooit saai! Door aan te sluiten op de behoeftes van de kinderen creëren we een zo breed mogelijk aanbod van activiteiten. Zeker gedurende een vakantiedag. Bij de één borrelt de fantasie omhoog, terwijl een ander helemaal op gaat in een boek. Door mee te gaan in hun wereld leren wij als pedagogisch medewerkers ook wat hen bezig houdt!  

Aan het einde van de vakantiedag komt één van de kinderen naar mij toe. 'Evelien, ik vond het echt een fijne dag, vakantie op de bso is kei leuk' Ik geef haar een aai over haar bol en er verschijnt een dikke glimlach op mijn gezicht...

Lijkt het jou ook leuk om op een van onze BSO of KDV vestigingen te werken? Zie voor al onze vacatures www.werkenbijkindergarden.nl!

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×