VERVOLG 22
VERVOLG 22
109 26 jul

Vakantieperikelen

Het zou een geweldige vakantie worden: samen met de kinderen lekker 3,5 week naar Zuid Frankrijk! De stationwagon volgepakt, voor de kinderen een nieuwe iPad voor achterin, een heerlijk luxe huisje geboekt (eindelijk eens niet met de tent). Ze zouden boottochten maken, er was een subtropisch zwemparadijs en ze gingen een dagje naar Nice. 

Toch was er wat stress vooraf; zonnebrand vergeten te kopen, de kleine nog geen zwembroek, Teun pijn in zijn oor en het huis moest ook nog schoongemaakt. Klein ruzietje tussen papa en mama ('je had toch beloofd op tijd thuis te zijn om te helpen inpakken' en 'allemachtig moet al die zooi mee dat ga ik echt niet allemaal meenemen …').  Maar ach, dat komt in de beste gezinnen voor zo vlak voor vertrek!

Dus vrijdagochtend voor dag en dauw (ze hadden het slim bedacht, vóór de drukste zaterdag over de route du soleil…) op naar Frankrijk. Papa was wat kortaf (logisch, moet bijkomen van een jaar  teveel werken) en mama verheugde zich enorm op eindelijk weer wat tijd samen, met een wijntje en een kaasje, heerlijk. Weer eens gesprekken waar al zolang geen tijd meer voor was geweest. Ze nestelde zich net met ogen dicht op de bijrijderstoel toen Teun begon te huilen. Pijn in zijn oor. Floor en Pim kregen mot over welke film ze wilden kijken. En papa werd steeds chagrijniger... Tijd voor een tussenstop! Goed bedacht mama, een ijsje en even rondrennen doet wonderen. Daarvan lijkt zelfs oorpijn te genezen. Maar goed, na een uurtje (iets achter op schema, sorry papa) vol goede moed de snelweg op. iPad in de achterbak (daar komt alleen maar ruzie van) en gewoon de kinderliedjes CD op. Hmm, er hadden meer mensen bedacht om voor de drukte te vetrekken: file! 

Zo belanden ze na 2 dagen, vermoeid en wat chagrijnig door de files in Frankrijk. Waar ze na 1,5 week hittegolf, verveelde kinderen bij de uitstapjes, Floor een zonneallergie, Teun oorontsteking weer snel terugreden naar huis. 

De laatste twee vrije weken brachten ze thuis door. Papa deed klussen die al maanden waren blijven liggen en bereidde s’ avonds een heerlijke BBQ. Mama zat met een boek en wijntje lekker in de tuin en de kinderen? Die hadden de tijd van hun leven. Met de vriendjes uit de buurt kamperen in de tuin, eigen tenten bouwen, badje erbij en s’ avonds lekker laat naar bed. 'Fijne vakantie he mam', zei Pim de laatste avond bij het in bed stoppen. 'Hmm', antwoordde mama en ze besloot volgend jaar thuis te blijven.

Kinderen zijn blij met heel weinig. Mijn advies? Hou het klein voor kinderen, dan heb je er zelf ook het meeste baat bij. Daar waar we als ouder soms de geweldigste vakanties en activiteiten verzinnen is een kind meestal het meest gelukkig in zijn eigen omgeving met de meest kleine en simpele dingen. En is het niet zo dat wanneer de kinderen happy zijn wij het als ouders ook het lekkerst hebben? Misschien af en toe onze eigen wensen en perfecte plaatjes iets meer loslaten? En ons gewoon wat vaker laten leiden door de waan van de dag en de wensen van onze kinderen?

En ach… over een paar jaar zit je weer samen als vanouds met wijntje en kaasje in Zuid-Frankrijk. Toch is die tijd met de kinderen het meest bijzonder dus laten we er vooral van genieten, voor je het weet vliegen ze de deur uit! Wat zijn jouw vakantieperikelen en tips?

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina. 

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Begrippen als ‘ontwikkeling’ en ‘vertrouwde en veilige omgeving’ zie je in een brochure – Kindergarden geeft er daadwerkelijk inhoud aan.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×