VERVOLG 22
VERVOLG 22
schoonmaken 03 nov

Van imiteren kun je leren

Al vanaf de geboorte leert een kind continu van zijn ouders. Hij volgt hen met zijn ogen en reageert op emoties. Hij doet gezichtsuitdrukkingen na en helpt bijvoorbeeld later graag met schoonmaken. Van imiteren leert een kind snel en veel.

Kopieergedrag

Kinderen vinden het leuk om ouders na te doen. Helpen bij het schoonmaken of klussen bijvoorbeeld vinden kinderen vaak fantastisch. Ze voelen zich belangrijk. Moedig dit vooral aan en vertel wat een geweldige hulp hij of zij is. Dit stimuleert de emotionele ontwikkeling van een kind.

Van imiteren leren kinderen erg veel. Het levert bovendien een bijdrage aan de sociale ontwikkeling. Als een ander zich bijvoorbeeld stoot, wil hij troosten en geeft knuffels of kusjes. Dat doet zijn moeder immers ook als hij pijn heeft.

Verwoorden en benoemen

Belangrijk tijdens opvoeden is om te verwoorden waar je mee bezig bent. Benoem voorwerpen, dieren, mensen en handelingen. De taalontwikkeling zal hierdoor ontwikkelen. De woordenschat van kinderen wordt steeds beter. Bovendien is uw kind betrokken of kan zich voorbereiden op een situatie.

Gevaar zit in een klein hoekje

Toch kan imitatiegedrag ook erg gevaarlijk zijn. Die gele fles schoonmaakmiddel kan heel interessant zijn. En, vader knipt met de grote schaar, dus waarom ik dan niet.. Belangrijk is om (herhaaldelijk) uit te leggen dat sommige dingen alleen mogen met ouders in de buurt of dat ze alleen voor grote mensen zijn.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

De liefde, de warmte en vooral de band die je met kinderen en ouders opbouwt, maken ons werk heel bijzonder.”

Heleen de Haan

Kwaliteitsmanager Kindergarden
×