Kinderopvang kindergarden 5
Kinderopvang kindergarden 5
115 03 okt

(Voor)lees plezier!

Van 2 t/m 13 oktober is het Kinderboekenweek! Een week die wij bij Kindergarden graag mee vieren want (voor)lezen is niet alleen leuk maar ook van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Pedagogisch medewerker Lize vertelt waarom en geeft een paar handige (voorlees) tips!

Prentenboeken

We lopen door de bibliotheek langs rijen vol prentenboeken. Mijn zoon weet niet waar hij kijken moet. Al die prachtige kaften. En dan valt zijn oog op een boek over piraten. “Die wil ik, mama! Piraten, ja, ja! Schip Ahoy! Argh!” Hij zet zijn engste blik op. Oke, die wordt het dus. Leuk om te zien wat alleen de voorkant van een boek al voor fantasie bij hem teweeg brengt. Mijn zoon gaat in de knuffel-leeshoek boekjes kijken en ik zoek nog een paar andere mooie voorleesboeken uit. Ik vind het fantastisch dat mijn zoon net zo gek op prentenboeken begint te worden als ik. Ik kan uren op de kinderboekenafdeling van een boekenwinkel of bibliotheek rond struinen opzoek naar de mooiste voorleesboeken. En ik vind het heerlijk dat ik nu die liefde voor prentenboeken met mijn 3,5 jarige zoon kan delen. En dat ik hem het belang van (voor)lezen en jezelf verliezen in de fantasie van een boek kan gaan meegeven.

Extra aandacht

Tijdens de Kinderboekenweek is er extra aandacht voor kinderboeken en het belang van (voor)lezen. Een week die wij bij Kindergarden heel belangrijk vinden en waar wij graag extra aandacht aan besteden. Voorlezen doen wij elke dag op verschillende momenten. Binnen een thema als een activiteit, maar we zien het ook als een rustmomentje na een drukke activiteit of als overgangsmoment als de kinderen bijvoorbeeld naar bed gaan. Tijdens de Kinderboekenweek staan we extra en nog bewuster stil bij wat voorlezen doet voor de ontwikkeling van kinderen en spelen we hier graag op in door middel van verschillende activiteiten. Zo halen we het Kinderboekenweek boek in huis en lezen dit op alle groepen voor. Ja, ook op de babygroepen want ook voor deze kinderen is voorlezen heel belangrijk. We nodigen ook altijd ouders, opa’s en oma’s, oom’s en tante’s of andere belangrijke personen in het leven van de kinderen uit, om te komen voorlezen. Niet alleen de kinderen vinden het fantastisch als een familielid komt voorlezen, ook de voorlezers zelf vinden het geweldig om te zien hoe leuk en enthousiast kinderen ervan worden.

Taal- en spraakontwikkeling

Wist je dat voorlezen van invloed is op de taal – en spraakontwikkeling van kinderen? Door voor te lezen leren kinderen hoe woorden uitgesproken worden, maar ook om woorden in de context te plaatsen. Voor baby’s is voorlezen goed om klanken van woorden te leren kennen en na te kunnen doen. Daarnaast is voorlezen een verrijking voor de fantasie ontwikkeling. Kinderen kunnen zich even helemaal verliezen in het verhaal en hun eigen fantasie erop loslaten. Prentenboeken zijn hier heel geschikt voor. Naast dat het goed is voor de ontwikkeling van kinderen, zorgt voorlezen ook voor rustmomentjes en een-op-een aandacht. Bij Kindergarden hebben we dan ook altijd een rusthoekje met een boekenkast op de groep. Hier kunnen kinderen zich even terugtrekken om zelf te bladeren en te “lezen” of er wordt een rustig voorleesmomentje ingelast door de pedagogisch medewerker. 

Kinderboekenweek 2

We kunnen ons voorstellen dat je als ouder jezelf wel eens afvraagt of je wel goed voorleest aan je kind. Het allerbelangrijkste is dat het een gezellig, rustig moment is waar jullie samen van genieten. Maar hieronder toch een paar tips die ervoor zorgen dat het voorlezen zo goed en leuk mogelijk verloopt.

  1. Lees niet te snel en lees op een rustige toon voor. Kinderen moeten het verhaal kunnen volgen en het duurt bij hen wat langer voordat de woorden volledig zijn doorgedrongen. Zeker bij jongens is dit van belang om hun aandacht te houden, ze zijn sneller afgeleid dan meisjes.
  2. Articuleer duidelijk zodat kinderen de woorden goed kunnen verstaan en op de juiste manier leren uitspreken.
  3. Lees interactief voor. Laat kinderen deelnemen aan het verhaal en spring in op hun vragen en fantasie in plaats van dit af te remmen.
  4. Lees hetzelfde boek een paar dagen of avonden achter elkaar voor. Kinderen houden van herhaling in hun leerproces en door herhaling blijft het verhaal en de woorden beter hangen.
  5. Lees voor met verschillende stemmetjes en doe geluiden echt na, hierdoor wordt het voorlezen leuker en beleven kinderen het verhaal intenser. Pas op dat je het niet te theatraal maakt, dit remt kinderen af in hun eigen fantasie. Wees hier ook weer interactief in: laat je kind bijvoorbeeld de dierengeluiden doen of maak samen het geluid van de regen.
  6. Voor de allerkleinsten zijn zwart-wit boekjes heel erg geschikt voor de ontwikkeling van hun fantasie.
  7. Een idee kan zijn om elke maand een boekenruil te doen met vriendjes / vriendinnetjes. Of maak van een bibliotheek bezoek gelijk een leuk uitje door met elkaar boeken uit te zoeken en er al 1 samen voor te lezen. Bedenk zo een nieuwe (gezins)traditie die kinderen maar al te graag overnemen en later als waardevolle momenten doorgeven aan hun eigen kinderen. 

Kortom voorlezen is leuk, gezellig en super leerzaam. En de Kinderboekenweek is een week om het voorlezen even de extra aandacht te geven die het verdient! Zeg jij het ook voort?

Veel leesplezier deze weken!

Kinderboekenweek3

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Waarom Kindergarden?

Je zoon of dochter krijgt bij ons de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en liefdevolle omgeving. In een huiselijke sfeer stimuleren we de natuurlijke nieuwsgierigheid en geven je kind individuele aandacht.

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×