• Home
  • Nieuws
  • Waarom vriendschappen zo belangrijk zijn voor kinderen
Kinderopvang kindergarden 21
Kinderopvang kindergarden 21
130 30 jul

Waarom vriendschappen zo belangrijk zijn voor kinderen

Weet jij nog hoe leuk het was om als kind met je vrienden en vriendinnen te spelen? Vriendschappen zijn leuk voor kinderen maar ook heel goed voor hun ontwikkeling. Pedagogisch medewerker Lize zet uiteen waarom, hoe Kindergarden hierin probeert te ondersteunen en geeft tips voor thuis: 

Mijn zoon is nu 3,5 jaar en hij begint nu echt vriendjes te maken. Hij vindt het heerlijk om met andere kinderen te spelen en ik zie hem er blij van worden. Hij leert ook van zijn vriendjes. Zo is hij met klimmen en klauteren altijd een beetje voorzichtig. Maar door zijn vriendjes durft hij meer en zie ik zijn motoriek beter worden. Daarnaast leert hij delen, samen spelen, maar ook tegenslagen verwerken wanneer een vriendje bijvoorbeeld niet op het kinderdagverblijf is omdat hij of zij ziek is. Vriendjes zijn naast leuk om mee te spelen, dus ook heel goed voor de gehele ontwikkeling van kinderen. Naast het  spelen en leren delen, ontwikkelen kinderen door vriendschappen sociale vaardigheden, waarden en normen Daarnaast leren ze ook veel over zichzelf: wie ben ik, wat wil ik en wat vind ik wel en niet leuk? 

Vriendschappen bij Kindergarden

Waar de dreumesen vooral naast elkaar spelen en elkaar imiteren, zien we vooral op de peutergroepen de eerste vormen van vriendschappen ontstaan en gaan kinderen echt samenspelen. Het is leuk om te zien hoe kinderen opeens een klik met elkaar of een groepje kinderen kunnen hebben. Zo is er bij ons op de vestiging een groepje jongens op de peutergroep die samen heerlijk kunnen spelen en zo af en toe ook de boel lekker op stelten kunnen zetten. Een aantal meisjes gaan op in hun prinsessenfantasie door zich samen te verkleden. Tegelijkertijd is het fantastisch om te zien hoe de allerkleinste kinderen contact met elkaar zoeken en kunnen genieten van een gezamenlijke activiteit of van gewoon in elkaars nabijheid zijn. Naast het contact met volwassenen zijn baby’s namelijk zeer geïnteresseerd in hun leeftijdsgenootjes. Ze hebben vaak zichtbaar plezier als ze bij elkaar zijn en hebben vaak onbevangen contact met elkaar.

Samen groeien

Bij Kindergarden vinden we het belangrijk dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen bij de pedagogisch medewerkers. Maar we vinden het daarnaast net zo belangrijk dat ze een goede band met leeftijdgenootjes opbouwen en vriendjes en vriendinnetjes maken. Dit draagt ook bij aan een vertrouwd en veilig gevoel op de groep. We stimuleren kinderen in hun ontwikkeling op sociaal, emotioneel, motorisch, creatief, taal-en cognitief gebied. Kinderen leren het meest van elkaar. Daarom helpen en begeleiden wij de kinderen in het maken van vriendjes en vriendinnetjes. We begeleiden ze in samen spelen, samen delen en op een leuke manier met elkaar omgaan. Wanneer kinderen een conflict met elkaar hebben helpen we ze om dit samen op te lossen.

BSO-vriendschappen

Op onze BSO’s begeleiden we de kinderen ook in de betekenis van vriendschappen, omdat de betekenis van een vriendschap dan steeds meer een rol gaat spelen. Voor BSO kinderen is de groep waarin ze zitten erg belangrijk omdat dit bijdraagt aan het vormen van een eigen identiteit. Ze willen graag bij een groep horen, invloed uitoefenen in de groep en ze zijn uit op het aangaan van persoonlijke relaties in de groep. Deze relaties ontstaan vaak wanneer er gezamenlijke interesses zijn. Door de kinderen veel vrijheid te geven hun eigen keuzes en interesses te volgen, vinden kinderen elkaar vanzelf. Kinderen die moeite hebben om aansluiting te vinden proberen we te helpen en stimuleren deze wel te vinden door bijvoorbeeld samen met ze met andere kinderen te gaan spelen en ze nog meer bij groepsactiviteiten te betrekken.

Tips hoe om te gaan met vriendschappen van kinderen

Bij Kindergarden proberen we een rol te spelen in het maken van vriendschappen, maar wel altijd op de achtergrond. Vriendschappen ontstaan spontaan en ieder kind heeft hier een andere behoefte in.

Hieronder een aantal tips hoe je het beste om kan gaan met de vriendschappen van je kind, die soms best ingewikkeld en veranderlijk kunnen zijn.

  1. Laat je kinderen hun eigen vriendjes en vriendinnetjes kiezen. Kinderen weten heel goed wie ze wel en niet leuk vinden. Wij kunnen dat als volwassenen niet voor ze bepalen en zeker niet opdringen. Realiseer je ook dat het ene kind meer vriendjes heeft en een ander het liefst er maar 1 of 2 opzoekt. Ieder kind doet dat op zijn eigen wijze.
  2. Het is goed om samen met je kind over vriendschappen te praten. Een aantal leuke boekentips hiervoor zijn: Kikker en Varkentje (0-3 jaar), Kikker vindt een vriendje (0-3 jaar), De mooiste vis van de zee (4-6 jaar), Vriendschap is alles (9-11 jaar).
  3. Laat kinderen conflicten zelf oplossen. Begeleid ze hierin maar los het niet voor ze op en kies geen partijen de begeleiding is het goed om vooral beschrijvend en observerend de kinderen te helpen. 
  4. Accepteer dat vriendschappen tot een jaar of 7 nog heel veranderlijk zijn en je heel veel verschillende vriendjes en vriendinnetjes voorbij zal zien komen. Vanaf het 8levensjaar krijgen kinderen steeds meer inlevingsvermogen in de ander en worden hun eigen interesses steeds duidelijker. Hierdoor ontstaan er steeds meer vaste vriendschappen.
Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief

Waarom Kindergarden?

Je zoon of dochter krijgt bij ons de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen in een veilige, vertrouwde en liefdevolle omgeving. In een huiselijke sfeer stimuleren we de natuurlijke nieuwsgierigheid en geven je kind individuele aandacht.

Met veel passie werken we aan een fijne sfeer. De kinderen krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen en plezier te maken.”

2558 2

Annet de Klerk

Vestigingsmanager Kindergarden Amsterdam Fizeau
2558 2
×