Kinderopvang kindergarden 2
Kinderopvang kindergarden 2
108 22 aug

Weer terug in het ritme

Het zit er weer (bijna) op de relaxte zomer en vakantieweken. Best even wennen voor iedereen om weer terug in het gewone ritme te komen. Om de overgang voor zowel jou als je kinderen wat makkelijker te maken een paar opstarttips:

1. Realiseer je de impact

Na een lange vakantie vrijheid en blijheid moeten kinderen weer volop naar de opvang, starten in een nieuwe klas met een andere juf/meester en gaan ze na school al snel weer met alle andere (sport)activiteiten meedoen… dat maakt dat kinderen ineens weer van alles 'moeten' en dat strakke ritme is best even wennen. We onderschatten als ouders nog wel eens wat de impact hiervan is op onze kinderen, zeker als je kind het aan de buitenkant niet heel duidelijk laat merken of zegt.

2. Begrip

Wat kinderen vooral nodig hebben is begrip van ons. Dat we begrijpen hoe ze zich voelen. En als ze oud genoeg zijn ook kunnen uitleggen waarom ze zich zo voelen, waarom ze nu boos, verdrietig, gespannen en/of moe zijn. Soms gaan ze ook ineens weer in hun broek/ bed plassen of begint het duimen weer. Een kind begrijpt zelf niet waar dat vandaan komt en het helpt ze enorm als wij het inzien, begrijpen, het met ze bespreken en er natuurlijk vooral rekening mee houden om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken. Toon dus wat begrip ook al zijn ze nog zo dwars. Dat kan al een hoop schelen. 

3. Op tijd in het ritme

Ga op tijd weer terug naar normale bedtijden en de dagelijkse regelmaat en structuur. Weer op tijd aan tafel eten, het avond en ochtendritueel weer als vanouds oppakken en terug naar de vaste routines en afspraken. Als je dat voor het einde van de vakantie al langzaamaan invoert is de overgang veel minder groot. 

4. Afspraken (her)bespreken

Met kinderen vanaf 3 / 4 jaar kun je kort de (huis)afspraken die (weer) gelden opnieuw bespreken. Of maak ze zichtbaar op een dag/weekkalender. Samen met het gezin kun je weer even stilstaan bij wat jullie belangrijk vinden in huis, met elkaar en bijvoorbeeld rond het eten. Hoe meer samen overlegd en besloten wordt hoe groter de commitment. Bij jongere kinderen kun je het samen met je partner doen.

5. Hou het behapbaar

Hou het de eerste weken na de vakantie een beetje behapbaar voor je kinderen. Niet gelijk alle dagen vol proppen en de ene speeldate na de andere. Hou het rustig en kijk wat je kind aankan. 

6. Blijven doen

Hou de tijd en de aandacht die je in een vakantie hebt gehad voor je kind ook vast na de vakantie. Natuurlijk kan dit niet op dezelfde manier als toen maar probeer door de dag heen momenten te creëren waarop je bewust tijd voor ze hebt. Omdat het zo leuk is én omdat het dan allemaal een stuk beter verloopt thuis!

Oh, ennuh… ‘note to self’: Ik plan niet gelijk mijn eigen agenda helemaal vol met afspraken. Ik relaxter, mijn kind relaxter! Dat is voor iedereen fijner! :)

Succes!

Meer lezen? Koop Tischa’s boek ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’, kijk voor haar online opvoedcursussen en haar blog op www.opvoedcursussen.nl of volg haar facebookpagina.

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
Kinderopvang Creche Kindergarden 2

Maak een afspraak

Meer weten over Kindergarden? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op een vestiging bij jou in de buurt? Kom gerust eens langs voor een rondleiding.

Maak direct een afspraak

Jullie hebben allemaal hart voor het werk: alle medewerkers zijn betrokken, betrouwbaar, kundig en gepassioneerd. Dat deed en doet mijn moederhart sneller kloppen.”

quoteram 1

Patricia-Nicole van Handenhove

moeder van Mees uit Rotterdam
quoteram 1
×