• Home
  • Nieuws
  • Zelfstandigheid stimuleren bij baby's
Kinderopvang kindergarden 16
Kinderopvang kindergarden 16
11 03 mrt

Zelfstandigheid stimuleren bij baby's

‘Iedere baby wordt geboren met een enorme drive om te groeien, leren en ontwikkelen. Bied je baby veel bewegingsvrijheid, dat is goed voor de fysieke ontwikkeling en het zelfvertrouwen,’ zegt Shirley van onze vestiging in Rotterdam.

Een baby is hulpeloos en afhankelijk, toch? Een baby heeft immers veel zorg nodig van volwassenen. Toch zien ouders dat hun baby, hoe jong ook, al een eigen individu is. Ondanks hun kwetsbaarheid hebben baby’s veel kracht in zich. De natuur heeft het zo geregeld dat hun huil je aanzet tot actie en hun lach je voor altijd aan hen bindt…

Motivatie om te ontwikkelen
Iedere baby wordt geboren met een enorme drive om te groeien, leren en ontwikkelen. Denk maar eens aan de lichamelijke, verstandelijke en emotionele groei in het eerste levensjaar. Je hoeft een baby niet te motiveren om zijn omgeving te ontdekken. Door te respecteren wat een baby zelf al kan, door alle kleine signalen op te vangen en daar op in te spelen met de juiste aandacht en omgevingsfactoren, kun je het ontwikkelproces wel stimuleren.

025MKoning

Ritme leren kennen
Een baby is van het begin af aan al prima in staat om zelf aan te geven wanneer hij honger heeft en wanneer hij genoeg gegeten heeft. Ook slapen is iets dat je als ouder moeilijk kan sturen. Probeer maar eens een baby wakker te houden die omvalt van de slaap, of andersom. Je kunt wél alert zijn op signalen van vermoeidheid en daardoor op het juiste moment voor rust zorgen. Je respecteert hiermee het natuurlijke ritme van je kind en zegt eigenlijk: ik begrijp je en ik ben er voor je. Bij Kindergarden leren we het ritme van baby’s goed kennen. Zo slapen ze in het begin nog wel eens in het wiegje bij ons op de groep; dichtbij, zodat we alle signalen kunnen opvangen.

Proberen is leren
Voor de fysieke ontwikkeling van hulpeloze baby tot rondrennende dreumes is het vooral belangrijk dat een kindje kan oefenen, oefenen, oefenen! Dit begint al op de eerste dag. Een pasgeboren baby moet vooral leren om zich uit te strekken. Hij heeft immers een paar maanden ‘opgevouwen’ in mama’s buik doorgebracht en met een gebogen rug kun je niet zitten of lopen. Je lichaam kunnen strekken, is een belangrijke voorwaarde om uiteindelijk rechtop te kunnen leven. Daarom is het heel belangrijk om je baby veel te laten oefenen op een plat vlak. Bijvoorbeeld in de box of op een fijn kleed op de grond. Stil liggen is al een oefening op zich!           

IB7A8934

Ook het ontdekken van handen en voeten, het draaien en rollen zijn belangrijke mijlpalen op weg naar rechtop staan en lopen. Op onze babygroepen creëren we een rustige omgeving waarin kinderen zich veilig voelen om op de grond te spelen. Het spelmateriaal staat op ooghoogte van de kinderen om hen uit te nodigen om op ontdekking te gaan.

Speelgoed net buiten bereik
Bied de juiste omgevingsfactoren aan en een baby volgt zijn nieuwsgierigheid. Bijvoorbeeld een spiegel waarin je baby zichzelf kan ontdekken, interessant speelgoed net buiten bereik waardoor hij of zij er heen wil rollen of kruipen. Of zorg voor een plekje dat geschikt is om zich aan op te trekken, als je baby er aan toe is om te gaan staan. Ook etenstijd is heel geschikt om te oefenen met zelfstandigheid. Laat je baby bijvoorbeeld eens zelf voelen aan het eten, of proberen een lepel te gebruiken. Bij Kindergarden laten we zodra het kan de kinderen zelfstandig eten aan een lage tafel, ook op de allerjongste groepen. Ze kunnen later zelf plaatsnemen én opstaan van de stoeltjes; de pedagogisch medewerkers doen een stapje terug, iets wat de kinderen een enorm trots en zelfstandig gevoel geeft!

IMG 7506

Meer nieuws? Bekijk het nieuwsarchief
clock

Kom eens op bezoek

of

Kindergarden heeft geen moeite om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Ik ben ontzettend tevreden!”

Hennie

Moeder (van Mare) - Kindergarden Arnhem
×