5 vakantie slaaptips voor kinderen van 0 - 4 jaar (vanuit onze slaapexpert)

Tips en advies

De zomervakantie is in aantocht! Heb jij al vakantieplannen? Vakantie met je gezin is een periode waarin je echt even tijd voor elkaar kan nemen en herinneringen kan maken. Maar voor veel kleine kinderen is het ook een onrustige periode. In een vakantie gaat alles net even anders dan anders en dat kan ervoor zorgen dat kinderen minder goed slapen. Maak jij je zorgen over hoe jouw kindje gaat slapen op vakantie? Niet doen! Bureau van slaap geeft je in deze blog 5 waardevolle slaaptips voor op vakantie, voor kindjes van 0 - 4 jaar.

Baby Dreumes Peuter

1. Twijfel niet, maar ga!

In onze praktijk horen we vaak dat ouders twijfelen. Moeten we het wel doen? Vooral als je een kind hebt dat goed gaat op ritme en regelmaat. Dan ga je twijfelen of een ander ritme, andere tijdzone en ander eten wel zo verstandig is. Maar ons advies is: ga! Juist doet een andere omgeving, onverdeelde aandacht en de rust je kind (en jezelf!) vaak heel goed. En vind je het spannend? Plan dan bijvoorbeeld iets in Nederland in een huisje, in plaats van in Portugal in een tentje.

2. Denk vooruit & plan

Ben jij gestrest, moet je nog van alles inpakken en vertrekt het vliegtuig diezelfde avond nog? Grote kans dat je kindje deze spanning overneemt. We raden daarom aan van tevoren en ook als je terug bent wat tijd in te ruimen, om thuis te acclimatiseren. Bereid je tijdig voor en maak een lijstje met spullen die je niet wil vergeten, bekijk de website van de accommodatie wat er wel en niet aanwezig is en neem de tijd om je voor te bereiden.

3. Neem de tijd om te wennen

Of je gaat kamperen of vliegen, je komt altijd aan bij het plekje waar je een tijdje gaat verblijven. Voor kinderen is dit een spannend moment. Neem hier even de tijd voor. Betrek ze bij het klaarmaken van hun slaapplek. Maak het vertrouwd: leg de knuffels neer, de vertrouwde deken. Ga bijvoorbeeld eens alle kamers bekijken en beschrijf hoe je kind in de badkamer zijn tanden gaat poetsen en vervolgens in welk bed het gaat slapen. Laat zien waar jijzelf (of jullie) zullen slapen. Betrek de dreumes en peuter bij het uitpakken van de tas/koffer. Voor baby’s is het fijn als er wat spullen van thuis mee zijn en zij dezelfde geur ruiken als thuis. En ook voor baby’s is het fijn om even te landen en op jouw arm deze nieuwe plek te verkennen.

4. Houd het slaapritme aan, de slaapplek is minder belangrijk

Je lijf gaat slapen op momenten dat het gewend is om te gaan slapen. Dat geldt ook voor jonge kinderen. Het is daarom aan te raden hetzelfde ritme aan te houden als je thuis en op de opvang hebt. Dus gaat je kindje na twee uur wakker zijn altijd weer naar bed? Dan kan je dat het beste ook op vakantie zo aanpakken. Zijn kinderen namelijk veel langer wakker? Dan kan het zijn dat ze over de piek van moeheid heen gaan en dat zorgt juíst voor een slechtere slaap. De plek waar je kind slaapt, is dan even minder belangrijk. Dus een dutje in de auto, het bedje in de schaduw of een keer in de wagen is echt niet erg.

5. Geef je kind houvast met vaste rituelen

Door het bedtijdritueel te gebruiken dat je thuis gebruikt, weet het lijf van je kind dat het tijd is om te gaan slapen. Helemaal op een plek die niet bekend is. Doordat jullie andere uitjes doen die je niet dagelijks doet, kan de biologische klok ook minder goed bepalen hoe laat het is. Door een rustig, duidelijk en herkenbaar ritueel help je de biologische klok een beetje bij te stellen.


Bureau van slaap wenst je een hele fijne vakantie. Wil je meer slaaptips, volg Bureau van slaap op Instagram of neem een kijkje op hun website. Bureau van slaap heeft ook een speciale slapen op vakantiegids uitgebracht. Boordevol tips voor een ontspannen vakantie.

Misschien ook interessant voor jou...