Boek: 'De Ridder zonder billen'

Tips en advies

Ken je de Ridder zonder billen al? Een geestig en origineel prentenboek geschreven door Levina van Teunenbroek, pedagogisch medewerker op onze vestiging aan de Herengracht. Maar hoe raakt iemand z’n billen kwijt? Ik vroeg het aan de auteur.

Peuter BSO

Voorlezen en verhalen vertellen vinden we ontzettend belangrijk bij Kindergarden. Vanaf de peuterleeftijd vinden kinderen voorlezen helemaal geweldig en krijgen ze door de verhalen meer grip op de wereld. Daarnaast helpt het de taalontwikkeling, worden ze er socialer van én versterkt het hun concentratievermogen.

Een ridder op zoek naar billen, hoe komt iemand toch op zo’n geinig idee? Ik stelde Levina een aantal vragen.

Zeg Levina, waar zijn z’n billen gebleven?

Het verhaal gaat over een Ridder die zijn billen is verloren tijdens het strijden met een draak. De Ridder wil eigenlijk graag een prins zijn, maar daar heb je billen voor nodig! Dus hij gaat op pad, op zoek naar billen!
Levina over haar boek 'De ridder zonder billen'

Wilde je altijd al prentenboeken schrijven?

Dat is een leuke vraag want ik schreef als klein meisje al heel veel verhaaltjes. Op de basisschool vertelde de meester dan tegen mijn ouders dat ik wel een erg levendige fantasie had, dat mocht wel wat minder. Maar mijn moeder, zelf pedagoog, wist wel beter en liet me lekker mijn gang gaan. Hier ben ik heel blij om. Zo heb ik het verhalen verzinnen altijd in stand kunnen houden.

En hoe is het verhaal van de Ridder ontstaan?

Nou, ik sta dus op de peutergroep en peuters zijn dol op verhalen. Ze luisteren vaak ademloos. Ik verzin vaak tijdens het eetmoment maffe verhalen voor de kinderen, ze vinden het geweldig! Zo was ik een keer met de peuters magneetjes aan het sorteren en toen stuitten we op een wel heel gek uitziende ridder, hij had geen billen! Daar heb ik ter plekke een leuk verhaaltje omheen verzonnen. Één van mijn peuters was zo onder de indruk dat ze ’s avonds aan haar moeder vroeg hoe het nu met de Ridder zonder billen ging. De moeder, zelf freelance illustrator, had geen idee waar haar dochter het over had. Ze vond het zo’n leuk verhaal dat ze me er op aansprak en zo zijn we samen gekomen en hebben we dit boek geschreven! Grappig hè?

Dat is inderdaad een heel bijzondere samenkomst! Wat wil je de kinderen meegeven met dit verhaal?

Volg je dromen en geef nooit op! Je mag zijn wie je bent, met of zonder billen! Dat wil ik de kinderen op mijn groep bij Kindergarden ook meegeven. Ik wil altijd hun eigenheid zien en waarborgen. Je bent mooi zoals je bent.

Wat mooi! Die peuters boffen maar met jou als leidster! Wil je nog meer gaan schrijven?

Dat wil ik zeker! Ik doe nu de schrijversacademie hier in Amsterdam want ik vind dat als je je dromen achterna gaat, je het ook goed moet doen!

Wil je dit leuke boek hebben? Het boek is ook te koop bij Bol.com en andere bekende boekwinkels.

Misschien ook interessant voor jou...