De leukste boeken voor kinderen van 0 - 4 jaar

Tips en advies

Het is weer Kinderboekenweek! Een week waarin extra veel aandacht aan lezen en voorlezen wordt besteed. Voor zowel kinderen als volwassenen is voorlezen een fijn, gezellig en rustgevend moment. Naast dat het een leuk momentje samen is, is voorlezen ook nog eens heel goed voor de taal- en spraakontwikkeling van kinderen. In deze blog geeft onze pedagogisch coach Lize tips voor de leukste voorleesboekjes voor kids van 0 - 4 jaar.

Baby Peuter Dreumes

Boekentips 0 - 12 maanden

Om te beginnen een aantal tips voor de allerkleinsten (0 - 12 maanden). Ook voorlezen aan baby’s is hartstikke goed. Op deze manier leren ze de klanken van letters en woorden kennen. Wanneer je een kind in deze leeftijd voorleest, is het leuk als ze ook dingen kunnen voelen en zien. Denk aan voelboekjes, knisperboekjes en boekjes met flapjes. Maar ook boekjes met verschillende contrasten, zoals de kleuren: zwart en wit.

  • ’Beestje waar ben je’’ - Ingela P. Arrhenius.
  • ‘’Baby ziet, kijkboek met spiegeltje'' - door meerdere auteurs
  • “Nijntje” - Dick Bruna
  • “Zing zing zing de wereld rond” - Marieke van Ditshuizen & Jef Aerts


Boekentips 1 - 2 jaar

Voor kinderen in de leeftijd van 1 - 2 jaar zijn boekjes met bijvoorbeeld dieren, voorwerpen of voertuigen heel leuk. Kinderen van deze leeftijd gaan dit herkennen en zo kun je samen oefenen en hun kennis hierover uitbreiden. Ook leuk: samen de diergeluiden nadoen.

  • “Mama kwijt” - Chris Haughton
  • “Vrolijk” - Mies van Hout 
  • “Muziekjes van overal” - Marion Billet
  • “Rupsje nooit genoeg” - Eric Carle


Boekentips 2 - 4 jaar

Kinderen in de leeftijd van 2 - 4 jaar krijgen steeds meer hun eigen interesses. Denk aan de brandweer, prinsen en prinsessen of wilde dieren. Maar ook krijgen zij interesse in ‘wie ben ik zelf?’ en ‘hoe zit de wereld om mij heen in elkaar?’. Speel hier tijdens het voorlezen vooral op in door boekjes te kiezen die bij hun belevingswereld passen. De boeken mogen best wat moeilijkere woorden bevatten. Die snappen ze misschien nog niet, maar door ze uit te leggen, leren ze weer nieuwe woorden en hun betekenis.

  • “Coco kan het” - Loes Riphagen
  • “Ssst! De tijger slaapt” - Britta Teckentrup
  • “Gewoon zoals je bent” - Jonny Lambert
  • “Anansi de spin, sterker dan een olifant” - Iven Cudogham


Extra leuk: lezen en tegelijkertijd doen!

Lezen en voorlezen is hartstikke leuk, maar kinderen houden ook erg van bewegen en dingen doen. Hoe leuk is het om deze activiteiten met elkaar te combineren? Sardes Leespluim geeft je boekentips én bieden bij het boek meteen een activiteit die je kind (of jullie samen) kunnen uitvoeren. Extra leuk dus! Een voorbeeld: het boek "Vos & zoon” door Paddy Donnelly (leuk vanaf 3 jaar). Met als activiteit: welke staart hoor bij welk dier? Je gaat dan samen kijken welke staarten je ziet in het boek en benoemen bij welk dier die staart hoort. 

Heel veel leesplezier!

Lize is pedagogisch coach bij Kindergarden en deelt regelmatig
haar pedagogisch kennis, gezonde recepten en verhalen uit de praktijk.

Lize van den Hoogen - van de Linde
Pedagogisch coach
    ​​​​