Een liedjesmand maken

Activiteiten

Zingen met de kinderen is een dagelijkse bezigheid bij Kindergarden, dit doen we door middel van een liedjesmand. Het draagt bij aan de spraak- taalontwikkeling. Maar net zo belangrijk: liedjes dragen bij aan een gevoel van saamhorigheid, rust en dienen ter ondersteuning bij de dagstructuur.

Dreumes Peuter

Samen zingen

Je kan thuis ook heel makkelijk een liedjesmand maken! Maar wat is het en wat stop je erin? Het is een mand waarin allemaal voorwerpen zitten die je doen denken aan kinderliedjes. Je kind kan dan uit de mand kiezen welk liedje hij of zij wil zingen. Simpel maar onwijs leuk en leerzaam voor kinderen.

Wat heb je nodig:

  • Mand/ kistje/bak
  • Bedenk zoveel mogelijk voorwerpen bij de liedjes die je kent; denk aan rode auto, olifant, paddenstoel, een vis, helikopter.)
  • Verzamel realistisch beeldmateriaal van de bedachte voorwerpen (geplastificeerd)

Kiest je kind 3x het plaatje van de olifant, geen probleem. Dit is dan de behoefte van je kind en deze herhaling vinden kinderen vaak juist prettig.

Tip! Pak de liedjesmand altijd op hetzelfde moment van de dag (na de lunch of vlak voor het slapen gaan enz.) Dan wordt het vanzelf een ritueel en dus herkenbaar voor de kinderen.