3x creatief met karton

Activiteiten

Dit jaar zijn we meer online gaan kopen. En wat betekent dat? Veel kartonnen dozen in huis! Maar waar jij een opstapeling aan irritant karton ziet, ziet jouw kind wellicht een poppenhuis, een enorm tekenvel of een andere fantasierijke invulling. Dat is toch zo leuk aan kinderen en daar kun je als ouder op inspelen. Hoe? Dat lees je hier.

Peuter

Pedagogisch expert Jacqueline Bark (Amsterdam Nassaukade) weet iedere keer weer een leuke activiteit met karton of ander kosteloos materiaal te verzinnen voor de peuters op haar groep. We hebben er een aantal voor je verzameld om thuis te doen. Dus voordat je het karton gaat platstampen, kijk eens naar de volgende opties.

Regenboog maken

Peuters hebben behoefte om te orderen (alles van dezelfde kleur bij elkaar leggen), te seriëren (een bepaalde volgorde aanbrengen) en te matchen (twee van dezelfde items met dezelfde kleur bij elkaar zoeken). Daarom is de volgende activiteit niet alleen super leuk, maar ook leerzaam!

Wat heb je nodig?

  • Acrylverf in 4 regenboog kleuren (Acrylverf droogt lekker snel op maar krijt of stift kan ook prima werken)
  • Neutraal kartonnen doosje
  • Wattenstaafjes

Verf een regenboog op de kartonnen doos en kleur ook een 20 tal topjes van de wattenstaafjes (meer of minder is ook goed) in dezelfde kleuren. Prik vervolgens gaatjes in de gekleurde regenboog vlakken. Even laten drogen en je peuter kan de wattenstaafjes bij de juiste kleur zoeken en in de gaatjes stoppen.

De Britse Delilah (3 jaar) ging er helemaal in op. Voor haar was het een extra leuke oefening want zo kon ze ook direct de kleuren in het Nederlands leren.

Wasjes draaien

Imiteren is leren. Door gedrag te kopiëren leren jonge kinderen niet alleen handelingen te verrichten maar ook sociaal gedrag leren ze op deze manier. Zo zie je vanaf de dreumesleeftijd dat kinderen bijvoorbeeld uit zichzelf gaan troosten als iemand huilt of een ander kindje is gevallen. Een leuke activiteit die bij deze imitatie-periode past is het maken van een wasmachine voor je kind.

Wat heb je nodig?

  • Neutrale kartonnen doos
  • Splitpennen
  • Stift of potlood


Teken de wasmachine op de kartonnendoos. Snijd vervolgens het rondje van de deur uit. Pak vervolgens een extra stuk karton en snij vervolgens ook een aantal rondjes uit voor de draaiknoppen (zie foto’s hieronder). Bevestig vervolgens de knoppen d.m.v. splitpennen aan de kartonnen wasmachine en voilà! Kind kan de was doen ;-).

Bien (3 jaar) ging alle reservesokken van de groep wassen. Na 1 minuut besloot ze dat de was klaar was. Toen haar werd gevraagd waar de schone was naar rook riep ze: “Naar chocolaatjes!”.

Pasta rijgen

In de peuterleeftijd is er een enorme sprong te zien in de ontwikkeling van de fijne motoriek. Ze leren vaardigheden als veters strikken, rits dichtdoen, knopen dichtdoen. Een leuke activiteit die deze fijne motoriek stimuleert en je met je jonge peuter kan doen is het pasta rijgen.

Wat heb je nodig?

  • Een stuk karton of de deksel van een schoenendoos
  • Lijm
  • Penne pastaDik draad


Plak de penne pasta op het karton in een vorm of manier dat je kind makkelijk het draad erdoor heen kan krijgen en de penne aan elkaar kan rijgen. Laat de lijm even drogen en je kind kan aan de slag!

Op de foto’s hieronder zie je Poppy (2 jaar) aandacht aan het werk. Het is een uitdagende klus voor de kleine meid maar ze blijft volhouden en uiteindelijk is het haar gelukt!