‘Eet smakelijk allemaal’ - een gezellig en leerrijk eetmoment op de opvang

Tips en advies

Bij Kindergarden horen we vaak: ‘’Mijn kind eet zo goed op de opvang, hebben jullie tips voor thuis?’’ Als ouders vinden we gezond en voldoende eten belangrijk voor onze kinderen. Iets dat niet altijd even gemakkelijk gaat. Het kan frustrerend zijn als je kind niet goed wilt eten, en dit kan je als ouder onzeker maken. Hoe maken we bij Kindergarden van het eetmoment een fijn en leerrijk moment? Onze pedagogisch coach Lize vertelt je meer in deze blog, en sluit af met een gezond Kindergarden recept voor thuis.

Dreumes Peuter

Periode waarin kinderen minder eten

Veel kinderen krijgen een periode dat ze niet of nauwelijks willen eten. Ja, koekjes, ijsjes en chocolade. Superlekker, wie houdt er niet van? Maar niet bepaald voeding die bijdraagt aan een gezonde groei en (mentale) ontwikkeling. Gelukkig komt het vaak wel goed en eten ze op een gegeven moment ‘de oren van je hoofd’. Bij ons thuis zijn de volkoren boterhammen, komkommers en fruit inmiddels niet meer aan te slepen. Maar we hebben ook andere tijden gekend.

Wanneer het ontspannen is aan tafel, zullen kinderen eerder gaan eten en drinken.

Het eetmoment op het kinderdagverblijf

Het volgende liedje klinkt op de groep: ‘Dat zal lekker smaken, dat zal lekker smaken. Eet maar op, drink maar op’. Alle kindjes pakken een beker en schenken die vol met water. Daarna scheppen ze hun bordje vol met de warme maaltijd. De kinderen die het nog wat moeilijk vinden om het zelf te doen, worden geholpen door een van de pedagogisch medewerkers. Als iedereen een vol bord en een volle beker heeft, gaan we lekker eten. 

Bij Kindergarden vinden we gezonde voeding erg belangrijk, maar ook een gezellig tafelmoment is van groot belang. Wanneer het ontspannen en gezellig is aan tafel, zullen kinderen sneller lekker gaan eten en drinken. Daarbij maken we van de eetmomenten meteen een leerrijk moment. Peuters mogen zoveel mogelijk zelf doen en dreumesen laten we hier op een laagdrempelige manier ook al kennis mee maken. De baby’s mogen hun eten lekker ontdekken door te voelen en te proeven. 

Een lekker en gezond recept van Kindergarden

Hieronder deel ik een recept dat de kinderen bij Kindergarden regelmatig eten. Door gebruik te maken van voedzame producten, zoals peulvruchten, groenten, proteïne en volkoren producten - in plaats van wit meelproducten - krijgen kinderen de bouwstenen binnen die ze nodig hebben om goed te kunnen ontwikkelen, en ook om voldoende energie te hebben om lekker te spelen, ravotten en ontdekken. 

Recept: Lauwwarme pastasalade met bonenmix

Deze pastasalade is niet alleen lekker, maar zit bomvol bouwstenen voor je kind. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vezels en verschillende vitamine. Een bron van energie voor kinderen. Dit recept is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Kies voor volkorenpasta: hierin zitten meer vezels en vitaminen, vergeleken met witte pasta.

Tip:
gebruik zo min mogelijk zout. Kinderen hebben weinig zout nodig en hun lichaam kan dit ook nog niet goed verwerken. In plaats daarvan kun je gebruik maken van verschillende soorten kruiden en eventueel een zoutarm bouillonblokje.

Wat heb je nodig?

 • Volkorenpasta; bijvoorbeeld penne
 • Blik tomatenblokjes
 • Blikje tomatenpuree
 • Verschillende peulvruchten, denk aan bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, doperwten
 • Blikje mais
 • Paprika
 • Eetlepel olijfolie
 • Paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder
 • Eventueel: een zoutarm bouillonblokje

Zo maak je het:

 1. Kook de pasta beetgaar en schep deze in een grote kom. 

 2. Snijd de paprika in stukjes en bak deze in de pan. Doe daarna de peulvruchten, mais, tomatenblokjes, tomatenpuree, kruiden (en eventueel het bouillonblokje) erbij en bak even mee. 

 3. Schep de pasta door het bonen-mengsel. 

Wil je graag iets van vlees of vis toevoegen, dan zou je kunnen kiezen voor tonijn (tonijn uit blik op water) of kip. Als je er een vegetarische vleesvervanger bij wilt voegen, kies dan voor tofu of tempeh, vanwege het lage zout gehalte.

Eet smakelijk!

Lize is pedagogisch coach bij Kindergarden en deelt regelmatig haar pedagogisch kennis, gezonde recepten en verhalen uit de praktijk.

Lize van den Hoogen - van de Linde
Pedagogisch coach

Misschien ook interessant voor jou...